Utskrift från www2.yimby.se
....

DN och vinkeln, om nya Stockholm city

 
Att DN ibland har en tydlig agenda i frågan om Stockholms förnyelse har vi sett förut i till exempel den vinklade undersökningen om nya slussen.

Nu har man gjort det igen. I en artikel med den hårresande rubriken "Rivningsvåg skapar nytt city" så jämför man på fullt allvar rivningen av två hus vid centralen i Stockholm med rivningsvågen i centrala Stockholm på 60- och 70-talet, illustrerat med en bild på ett av de halvrivna husen.

Vad det handlar om är alltså två hus till stor del byggda så sent som på 80-talet som har stått tomma en längre tid och som nog knappast någon skulle beskriva som något annat än betongkolosser. Klara postterminal byggdes för posthantering och är svår att nyttja på annat sätt. Det är ingen större förlust att dessa hus rivs, speciellt då de till viss del är fulla av asbest och har undermåliga möjligheter för ventilation i enlighet med dagens krav.

Artikeln är gravt vinklad och lyser av sensationsjournalistik som skulle göra kvällspressen avundsjuk:

"En ny rivningsvåg drar in över Stockholms city. Inom loppet av några dagar påbörjas rivningen av två stora huskomplex nära Centralstationen till knappt hörbara protester."

Rivningsvåg? Till knappt hörbara protester? Att riva två hus är ingen rivningsvåg och debatten om klara kongress har pågått i flera år.

"
Men inget av de två storstilade projekten mitt i city har väckt tillnärmelsevis så stora protester som 60- och 70-talets rivningsvåg i centrala Stockholm."

Nej. Och märkligt vore väl det? De är ju överhuvudtaget inte jämförbara.

"
Förvånande är den förhållandevis milda kritiken mot hotellprojektet som kommer att dominera den känsliga stadsbilden i västra city."

Här läggs återigen flera vädeladdade ord in. "Förvånande", "mild kritik" och "känslig stadsbild". Enligt vem? Är detta seriös och objektiv journalistik? Man skulle kunna tro att det är en krönika man läser men det är en artikel på nyhetsplats.

Artikeln är inte en artikel utan en indirekt uppmaning till läsaren att ta ställning i enlighet med journalisten Per Luthanders personliga åsikter om Stockholm city. Något som definitivt inte hör hemma på nyhetsplats i en seriös publikation av DN:s magnitud.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Lisa (8 December 2007 22:13):
"Här läggs återigen flera vädeladdade ord in. "Förvånande", "mild kritik" och "känslig stadsbild". Enligt vem? Är detta seriös och objektiv journalistik?" (Anders G)

"Yimby handlar om spännande arkitektur, att man skall våga utveckla och förnya staden, att man skall våga bygga högt och spännande" (Anders G)

Hur många värdeladdade ord använder du själv i din argumentation? Visst du har inte samma ansvar som DN men du påstår dig stå för en mer saklig debatt. Men detta ville du visst inte diskutera...
 0
mats (8 December 2007 22:15):
Väldigt typiskt DN tyvärr, deras artiklar om Stockholm har varit otroligt vinklade lite väl länge nu. Trodde dom skulle lugna ner sig lite efter dom rena lögnerna om kallbadhuset..
 0
Anders Gardebring (8 December 2007 22:33):
Ja visst har du rätt Mats. DN, som skall vara en objektiv nyhetstidning, har väldigt ofta en ordentlig slagsida i sin rapportering om Stockholm.
 0
Magnus Orest (8 December 2007 23:08):
Nåja, måla inte fan på väggen. Det finns faktiskt folk på DN som verkar vara mer positivt inställda till att Stockholm utvecklas och förändras: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2961&a=685551
 0
mats (8 December 2007 23:16):
Missat den och det var en glad överaskning att se..
 0
Jonas (8 December 2007 23:17):
Kvalitén på DN börjar mer och mer likna Aftonbladets.
 0
Anders Gardebring (9 December 2007 00:47):
Fast artikeln som Magnus länkar till är just en krönika, där ju skribentens åsikter skall synas. Artikeln ovan är på nyhetsplats och där hör med andra ord åsikter inte hemma.
 0
Martin (10 December 2007 05:43):
Maila gärna DN om detta och kritisera dem för att vara subjektiva.

Maila hit: ombudsman@dn.se
 0
Anders Gardebring (10 December 2007 10:23):
Jag mailade deras Stockholmsredaktion men det kanske är bättre att mail ombudsmannen..
 0
Christian Sundin (15 December 2007 17:23):
Per Luthanders artikel "Rivningsvåg skapar nytt city" är väl ändå bland det sämsta som publicerats i DN på mycket länge, direkt pinsamt! Saknar totalt objektivitet och är gravt vinklad. Att skriva om rivningsvåg och nytt city, när det handlar om två hus kan väl knappast ses som trovärdigt. Att skriva att kritiken varit mild mot uppförandet av "Stockholm Waterfront" (Klara hotell- och kongress) saknar helt grund. Tvärtom har kritiken varit mycket hård från både medborgare och de flesta remissinstanser, bland annat från Skönhetsrådet, Stadsmuséinämden, Samfundet sankt Erik med flera. Bygget har överklagats på alla nivåer ända upp i Regeringsrätten där planerna slutligen blev godkända.
Vinklingen där han försöker "piska" upp antagonism mot förnyelsen är sorglig och renderar att tangera sämre kvällstidningsjournalistik vilket är beklagligt för en tidning som i alla fall officiellt har som mål att vara objektiv (eller?)

MVH

Christian Sundin
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter