Utskrift från www2.yimby.se
....

En dag på stan med stålspringaren

 
Någonting som varit mycket i ropet den senaste tiden är Stockholms utveckling. Ombyggnader, rivningar och nybyggande. Någonting som jag överlag är positivt inställd till, samtidigt som det finns gott om nej-sägare som tycker att stan gärna kan få vara som den är för evigheters evighet.

Lyckligtvis har nej-sägarna under historien förlorat sina strider om Stockholm, någonting som dagens storstad är ett tecken på - Hade nej-sägarna fått sin vilja igenom hade staden fortfarande varit koncentrerad till Stadsholmen/Gamla Stan, och vi hade varken haft elektricitet, rinnande vatten eller fungerande avlopp. Och planerna för Norra Bantorget är jag odelat positiv till, för det är ett rejält lyft för området.

Hur som helst, jag bestämde mig för att ge mig ut på en liten fotoexpedition. Så likt en framstegens riddare satte jag upp och red mot framtida slagfält och segrar. Dock med en gammal trotjänare till stål-mtb från 90-talet som springare och en sunkig kameramobil som ett rättfärdighetens vapen. Men sådana detaljer kan man inte hänga upp sig på.

Jag började med att ta mig en titt på rivningen av Stockholm Klara, denna groteska betongkoloss som ligger som ett stridsvagnshinder mellan Centralstationen och Kungsholmen - Undrar hur många som reflekterar över att en stor del av stadens yta faktiskt upptas av vägar, terminaler och annat som inte är tillgängligt för fotgängare och cyklister?Grå, fuktig och trist betong… Och detta vill alltså vissa människor bevara? (Bevare mig väl.) Att det knappt varit någon debatt om rivningen av detta är väl inget mysterium, de flesta är nog glada åt att slippa eländet.Styggelsen i en annan vinkel, detta är dock gaveln på den del som ligger mellan Klarabergsviadukten och Kungsbron.80-talsarkitektur… Hur kan man egentligen tycka att den här typen av byggnader är vackra?Tänk vilken yta som upptas av en tom byggnad, knappt några människor är i rörelse här. När detta är borta kommer City och Kungsholmen att kopplas samman på allvar.Nu börjar jag blicka mot Norra Bantorget, där någonting nytt och spännande byggs. Notera den mörka fasaden utan fönster. Det gör att man inte inser hur stort Sign Hotel faktiskt är. Häftigt, på något vis.Ju mer som rivs, desto vackrare blir stan. För att inte tala om hur det kommer att se ut när kongresscentret är byggt. Enligt vad jag har hört och läst så ska det vara 12 våningar ut mot gatan här. Jag kastade en sista blick - och tog en sista bild - på spårområdet mellan Centralen, Cityterminalen och Stockholm Klara. Ett lysande exempel på hur man i centrala Stockholm slösar med yta. Överdäcka och gör tillgängligt för människor, tack.Och här har vi då Sign Hotel sett från sin bästa - eller bättre - sida. Jag ska inte överdriva och börja kalla det för pampigt och storslaget, men det är ett steg i rätt riktning. Några fler våningar hade inte skadat, IMHO, men även denna arkitektur ser kul ut. Det är ju inte nyfunkis i alla fall.Närbild på fasaden. Ganska vass. Me like. Lite vågad arkitektur.Här ser man inte bara Sign, utan även det nya bostadskvarter som byggs vägg i vägg med hotellet. Så skönt att man nu bygger igen blåshålet Torsgatan. Har aldrig gillat att vare sig gå eller cykla på den tidigare.Och så en sista bild på hotellfasaden. Det ÄR - för att vara Stockholm - faktiskt en del våningar, ändå ser det inte för stort eller malplacerat ut. Och arkitekturen är lite nyskapande. Stockholm är på väg att bli en storstad.Och så en bra bild (nåja, så bra som den kan bli när man använder en SE K700i som kamera) på det nya bostadskvarteret vägg i vägg med Sign. Kul blanding av gammalt och nytt.Och så en bild på det stora spårområdet nordväst om Centralen. Att överdäcka detta känns som en ypperlig idé, ytan kan användas till mycket bättre saker än spridning av järnoxid.Och jag avslutar med en bild på en parkering för den typ av miljövänliga, praktiska och smidiga transportmedel som Stockholm - likt andra städer - borde satsa mer på. Bra för både miljön och folkhälsan.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael (17 December 2007 12:24):
Anders, nu tror jag nog att du fått Klarakongresscenters placering fel. ditt andra foto visar inte platsen för detta eftersom centret ska stå mellan Klarabergsgatan och Riddarfjärden och du står nu på Kungsbron och fotgraferar det som ska bli Kungsbrohuset, vilket kommer att bli en rätt fräck skapelse det också http://www.kungsbrohuset.se/
Nu saknas bara kungsbroskrapan norr om detta hus http://www.rbarchitecture.com/Kungsbroskrapan.htm
och den tänkta 40-våningsskrapan intill!
 0
Mikael (17 December 2007 12:25):
Förlåt, Magnus skulle ovanstående inlägg adresseras till och inte Anders...
 0
Mikael (17 December 2007 12:28):
En sak till apropå överdäckning av spåret och Klara Sjöstad:
http://www.danielfagerberg.se/html/popups/klara.htm
Ett rätt fräckt förslag till planering av det kommande området. Lite för mycket Hammarby sjöstad kanske men jag gillar ändå idén, speciellt delen uppemot Karlberg.
 0
Magnus Orest (17 December 2007 12:48):
Mja, det var slarv från min sida, den texten skulle egentligen ligga under bilden av spårområdet där man ser hela postterminalens sträckning från Kungsbron till Stadshuset - Vet dock inte om jag kommer att ändra det i originalinlägget, men det är alltid fritt fram för Anders att ändra det här. Hur som helst, de beskrivande texterna hör ihop med bilderna som ligger ovanför. Inte helt uppenbart, kanske...
 0
Anders Gardebring (17 December 2007 17:01):
Hojta till om precis vilken text jag skall flyttas vart så fixar jag. Blev lite förvirrad av diskussionen här och gör nog fel om någon inte instruerar mig lite.. ;)
 0
Magnus Orest (17 December 2007 20:44):
Jag har gjort ändringen i min egen blogg, bara att kolla där. Ett stycke text som skulle hamna någon annanstans. Göra en nyimport kanske?
 0
Anders Gardebring (18 December 2007 00:50):
Då var det fixat då! :)
 0
Niklas (3 Februari 2008 22:56):
Aha kanske lite sent att kommentera på denna texten, men jag försöker ändå :-). Jag gillar skarpt idén att man ska överdäcka det fula spårområdet och bygga bostäder där, samt göra om Klarastrandsleden till en bulevard med diverse broar över till Kungsholmen, som skulle öppna upp det idag så tillstängda St. Eriksområdet.
Jag ser tyvärr ett problem med detta. Spåren ligger ett någon/några meter över vattenytan. Till detta ska tilläggas att luftledningnarna behöver ytterligare kanske 5-7 meter. Detta betyder att överdeckningens yta ligger nästan 10 meter ovanför vattenytan. Detta gör att bulevarden förlorar sin kontakt med vattnet.
Min lösning på detta problem är att lägga spåren i en tunnel och på så sätt bevara nuvarande marknivå. Helst skulle jag se att tunneln byggdes i två plan (kräver djup på ung. 15-20 meter och bör således inte inkräkta på blå linjen tunnel) för att man i framtiden ska kunna möta den (förmodade) efterfrågeökningen av tågresor då flyget inte längre är försvarbart ur miljöhänseende. Tvånivå systemet skulle även forsätta in på centralstationen och kunna ge en väldigt hög spårkapacitet.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter