Utskrift från www2.yimby.se
....

Skönhetsrådet knappast nyckeln till stadens skönhet

 
Svenska dagbladet hade för ett par dagar sedan en artikel med Martin Rörby från skönhetsrådet. Rubriken till artikeln har SvD satt till "Nyckeln till stadens skönhet", något som torde vara ytterst tveksamt.

Svenskan beskriver Rörby som "allmänhetens förlängda arm" vilket väl får ses som en rätt märklig beskrivning av verkligheten. Skönhetsrådet är ingen demokratiskt tillsatt sammanslutning. Rådet består av en liten grupp av "proffstyckare" som anses ha en bättre koll på vad som är "vackert" än andra Stockholmare. Ett slags elitistiskt kulturråd för arkitektur som består av 16 personer och som remissinstans har en mycket stor makt över arkitekturen i miljonstaden Stockholm. Vad är det som säger att skönhetsrådets åsikter om vad som är vackert är viktigare än andra Stockholmare? I många undersökningar och i bostadspriserna kan vi tydligt se att Stockholmarna vill bo i den täta och urbana kvartersstaden, men skönhetsrådet agerar bromskloss mot detta. På vilket sätt gagnar det Stockholm?

Vilka åsikter måste man ha för att passa in i skönhetsrådet?

Vad är skönhet? Vari ligger nyttan av att låta ett litet elitistiskt råd sätta sig över Stockholmarnas åsikter i frågan om vad som är vackert och vad som inte är det? På vilket sätt kan skönhetsrådet ha lyckats med att skapa skönhet när Stockholm fortsätter på den inslagna vägen med "sprawl" och ineffektiva och miljömässigt olämpliga glesa bostadsområden med den allenarådande nyfunkisen som arkitektoniskt monopol?

Bör Stockholms utveckling baseras kring en liten odemokratisk grupp av proffstyckare? Borde vi inte istället börja fråga Stockholmarna hur de vill bo och vilken stad de vill ha? Om Stockholm skall kunna utvecklas till en dynamisk och pulserande storstad måste vi få bort elitismen och toppstyrningen kring Stockholms utveckling och istället låta staden utvecklas på egen hand utifrån behoven hos de människor som bor och arbetar här.

Martin Rörby säger i artikeln:
"- En stad måste kunna förnyas, men samtidigt måste man ha insikt nog att inte riva de hus som man borde låta stå, säger han."

Detta är ett vanligt argument men i grunden felaktigt. Stockholms förnyelse handlar inte om att riva det som finns. Stockholms förnyelse handlar om att våga blanda och bygga nytt och bra när man bygger nytt. Att utnyttja marken effektivt och att bygga sådant som folk vill bo i. Den krampartade bilden av anpassning till omkringliggande bebyggelse måste vi våga släppa. En stad kan aldrig bli spännande och dynamisk så länge allt måste vara likadant som det som redan finns.

Att svenska dagbladet kallar Rörby för "den nya generationen Stockholmare" trots att han är 43 år gammal är också ett intressant ordval. Om Rörby med sina 43 år tillhör den nya generationen i skönhetsrådet, hur ser då resten ut? Varför inte lyssna mer på yngre människor, de som faktiskt kommer att flytta in i de byggprojekt som man idag planerar?

Skönhetsrådet heter egentligen "rådet till skydd för Stockholms skönhet" och det säger egentligen mer om rådet. Skydd. Man skall skydda staden från nya intryck och nya idéer. Det som en gång var är automatiskt bättre än det som vi bygger idag. Vår bästa tid ligger tydligen bakom oss.

Rådet tillkom redan efter rivningarna vid förra sekelskiftet med syftet att skydda gammal och bevaransvärd bebyggelse. Idag är detta inte längre ett problem. Det råder en bred koncensus om att den klassiska stenstaden med sina vackra byggnader är mycket bevarandevärd och skönhetsrådet har utifrån sitt ursprungliga uppdrag därför spelat ut sin roll. Idag är man mer av en bromskloss som hindrar stadens fortsatta utveckling och förädling och frågan man måste ställa sig är om det egentligen längre behövs?

Andra som har bloggat angående artikeln:
Det är dags att lägga ner Skönhetsrådet
Öppet brev till skönhetsrådet
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Freddy (31 December 2007 11:35):
Jag finner det han sade på artikeln var helt hysteriskt roligt...Se nedanför!


Mats Rörby sade först följande...
-I innerstaden bör de vara max 25 våningar.

Sedan bara plötsligt sade han följande orden...
–Vi tycker att kontor - och hotelldelen blir alldeles för hög.
När Mats Rörby skulle kommentera om Sthlm Waterfont....

Sorgligt...det verkar om..nää kommer inte på nån bra ord att beskriva dom på arkitekturens elittruppen som vi kallar dem för "skönhetsrådet"....djävla bakåtsträvande stofiler som inte ens lämnat sitt "älskande" (som dom sakta å säkert förstör staden genom mässa om en likgiltighet inom arkitektur, NOLL NOLL NOLL fantasi, kreativitet, visioner...bara vita, gråa betong kolossar, limpor osv....ingen natur...vi är väldigt dåliga på att intregrera in grönskan här i staden...

Inte vem som helst kommer att kunna komma in till det heliga skällskapet bestående av purianter som tycker exakt likdant allihopa och agrera som en fysiskt/mentalt bromskoloss mot allt som bestrider mot deras egna värden...
Så ledsamt med det här utvecklningen vi har u Sverige....många från utlandet häpnas över oss...inget något som jag bara säger...

Martin Rörby bejakar det modernistiska, och värnar såväl om Hötorgscity som om Sergels torg, där man har vågat följa en uttalad arkitektonisk grundidé.

Vaddååå? Får just en känsla av att hos skönthetsrådet uppskattas det blott en enda viss stil...just det ni vet!...
Deras pappor, kusiner, släktningar..eller rent av dom själva har varit en arkitekt eller varit en misslyckad sådan som fundamentaliskt slaviskt följt varendra steg inom konsten om det perfekta svenska funkis-stilen som startat rådet för just syften att besegra styggelsen (allt som inte är ur funkis-stilen).....lägg ner skiten!

Vi skall va en fritt land inte bli styrda av några få elitister som försöker pracka in oss på skit hurdan vi skall bete å tänka oss...all bevakning i samhället, monopoler, inskränkning inom yttrandesfrihet, usel sjukvård för dom sjuka å psyksjuka, fallande skolsystem... osv..osv.. till råge med förfulning av arkitekturen inte konstigt att vi mår allt sämre på dom senaste tiden..något måste göras åt det!

Tack vet jag att det finns länder som främjrar till vacker arkitektur runtom jordet....
Mitt uppmanning till rådet är att res till städer som Chicago, Dubai, Shanghai t.ex och lär er om vad variation betyder!

Slipas det redan på giljtonen, någon?..en viss L...?
Jag vet att jag inte är någon språkligt professor men jag gör så gott som jag kan...jag är ju handikappad (inget skämt!) så jag är en underlägsen varelse i elitisarnas ögon att jag inte har rätt att försöka argumentera genemot deras överlägsna tycke inom finkulturen...patetiska människor..har råkat ut för såna männiksor..som står på ett sprättigt sätt och häver ut ur en massa obegripligheter medan dom står framför en enorm duk med en enda färg med en liten fläck i mitten...brrrr karbonskopior allihopa är dom....är sånt vi vill eftersträva mot?

Nää lär upp våran barn att våga vara sig själva och stå på sina ideer inte låtas sig bli styrda av mentaladinosaurier...
GOTT NYTT ÅT (inte till skönhetsrådet!, gör eran hemläxa! res ut i världen! respektera att vi är olika allihopa!)
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8646 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark

@yimbysthlm på Twitter