Utskrift från www2.yimby.se
....

Än en gång gör Stockholm fel

 
Svenska Dagbladet skriver om att förtätningen av Stockholms stadsmiljö fortsätter även under 2008.
Det är utmärkt!

Problemet är att man på Gärdet planerar att göra det såhär.Mer av det som är fel med Stockholm. Nämligen uppbrutna kvarter, låga hus utan anknytning till gatan(svårt att se på skissen men det ser ut som så iaf), frånvaro av naturliga stråk och dåligt stöd för affärsverksamheter. I kvarteret finns redan hus på uppemot 8-9 våningar och inte långt därifrån över 10, ändå väljer man här, av någon outgrundlig anledning, att bygga "stadsvillor" med en höjd på, håll i er nu, fyra våningar!
Ja se vilken förtätning...

Om det nu är funktionalismens ideal man vill hålla sig till (vilket man väl egentligen inte behöver) så kan man faktiskt bygga husen mot gatan i kvartersform. Det är så det ser ut på den nedre delen av Gärdet som byggdes före områdena uppe vid Kampementsgatan. Dessa områden har överlag en högre genomströmning av människor och ett större affärsutbud.

Kampementsgatan är dessutom idag en återvändsgränd vilket är olyckligt. Varför inte passa på att öppna upp vägen nu när man ändå skall bygga där?

Det minsta man borde göra är att lyfta upp husen mot gatan och se till att öppna upp för genomfartstrafik på Kampementsgatan för att få den mer levande samt höja upp husen ett par våningar.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Lasse (9 Januari 2008 07:33):
Saxat ur Svenskans artikel: "Området ligger nära gränsen för Nationalstadsparken, men stadsbyggnadskontoret bedömer att bygget inte får någon negativ påverkan på omgivningen."

Puh, det var ju en jädra tur! Får man ens promenera i närheten av den heliga nationalstadsparken? Knappt man vågar släppa en fis för att inte göra någon negativ påverkan.
 0
Anders Gardebring (9 Januari 2008 11:35):
App! Fisen kan störa ornitologen uppe i trädet!

Det är ju ganska humoristiskt, det finns flera avsevärt högre hus mellan detta förslag och nationalstadsparken och ändå tas det upp...

Varför får jag alltid intrycket av att de så kallade "miljövännerna" (vilket de som bekant inte alls är: http://www.yimby.se/2008/01/falska-miljovanner-och-na_..) bryr sig mycket mer om sin egen upplevelse av parken ifråga än de djur som faktiskt finns där?
Djuren skiter ju totalt i hur höga husen omkring är.
 0
Lasse (9 Januari 2008 12:17):
Frågan är varför inte samma visuella purism gäller stadsmiljön.
Hugg ner alla träd inom synhåll från gator och torg eftersom de stör den urbana upplevelsen!
Det hade varit något det...
 0
Freddy (9 Januari 2008 12:28):
Ja det är nästan förbjudet att bygga nått nytt som kommer att bli högre än dom existerande bebyggelse runt om det som byggts under 1950-1970-talet....

Ja ur kulturelitens ögon (som har stort inflytande över hur staden skall se ut), är dom dessa betongklumpar rena rama världsarvet till arkitekturen (jag kan ha fel, men jag har en känsla av det!)

Nänu!
Bygg 7st Svea-tornar istället så att bostadsköerna blir avsevärt mindre än dom jädrans 4-vånings-stubbarna som planeras...patetiskt!
Om människor vill bo så där, lika bra att flytta till Katrineholm eller vad...

Det är hur okej som helst att bygga industri-skorstenar (Hammarby, Lidingö osv), mobil-mastar, o dylika mastar som överstiger alla höga husen i Sthlm o överiga Sverige (Västerås värmeverk e för fan 150m hög o ligger så gott som nära centrum)..

Men så fort när höga hus kommer i fråga blir det massiva protester med bisarra argumenter som skrämmande, skuggor, människofientligt, förstör miljön (!!!), av egna traumatiska upplevelser i barndomen osv.... även om den ligger hur långt ifårn som helst till grannen (läs Svea Torn)...

Ja sverige mår dåligt....fulla av sorgliga typer som inte accepterar hur världet ser ut som det gör idag...

Nä bjud in utländksa arkitekter som ritat till städer (som vågar vara nyskapande) som Dubai, Chicago,Riga (!!!) t.ex, till att rita förslag till ett nytt värtahamnen för att ge svenska arkitekter en djävla blåslampa i häcken, så att dom skärper till och inser att det minsann finns så mycket annat än funkisen som är så djupt inpräntat i skallen på dom...
 0
Gustav Svärd (9 Januari 2008 18:57):
Ett typexempel till av hur man förtätar och får området att bli mer förort! Bokstavligen ett stenkast från den verkliga innerstaden och så bygger man mindre högt/urbant än befintlig bebyggelse.
Bygg hela vägen ut till vägarna brevid, 8-10 våningar och dela upp i tre hus alla med mycket skilda arkitektur. Oj! det blev tätt och urbant.

Sorgligast är att detta uppvisas som ett exempel på förtätning av staden. Förtätning av förort, ja, men stad?
Stadsvillor? sen NÄR bygger man villor inne i en stad? Att dom ens använder det ordet visar att dom tror att Stad inte säljer utan att man måste marknadsföra bygget som förort. Patetiskt.
 0
Lasse (10 Januari 2008 01:02):
Håller iofs inte med er att det här förslaget är dåligt. Tomten är ju bara en smutt, att klämma in några slutna kvarter där skulle helt förändra karaktären. En karaktär som är väldigt uppskattad. Och det skulle knappast skapa något urbant liv. Men bygga höga skivhus så? Tja, det skulle likna det som finns där redan men inte bidra till någon bättre stadsbild, vilket stadsvillor kan göra. Gå längs Askrikegatan så får ni se riktigt fina funkishus! Dom har en mindre skala än skivhusen och bidrar till att göra Gärdet till mer än bara en staplingsplats för hyreskaserner.

Var plats har sina förutsättningar, det känns för mig konstig att vara dogmatisk motståndare till solitära hus, till och med när dom byggs som infill i lägen med fria planer. Det måste ju ändå finnas lite kontext i skallen även på Yimbysar?
 0
Anders Gardebring (10 Januari 2008 01:34):
Att lägga hus längs med gatan (betänk att parkeringarna skall bort) borde gå utmärkt:
http://shorl.com/jyvitaproridry
Skivhus? Nej, det blir ju också fel, mer av det dåliga.
Poängen med förtätning borde inte bara vara att få in mer människor i ett område. Poängen med förtätning måste ju också vara att kunna skapa en levande gatubild.
Att bygga kvartersstruktur i formen av rutnät blir naturligtvis svårt här, men man skulle i alla fall kunna lägga något Lamellhus-liknande direkt mot vägen med plats för affärsveksamheter i bottenplan, samt då naturligtvis se till att kampementsgatan inte längre vore en återvändsgränd. Det skulle vara en förbättring och skapa en rumslighet som idag saknas.
 0
Anders Gardebring (10 Januari 2008 01:37):
För övrigt vill jag tillägga att jag skarpt gillar husen längs med Askrikegatan (jag bor inte långt därifrån).
Problemet är att hus av den typen inte kommer att avhjälpa problemet med det område som nu skall bebyggas (som jag också gått förbi många gånger).
Det är ungefär runt Askrikegatan som de stadsmässiga delarna av Gärdet övergår till att bli de förortsmässiga delarna av Gärdet.
 0
Freddy (10 Januari 2008 12:13):
Tja det hade räckt med att det längsta husen ur bilden varit..säg 12 vån sedan 3 andra 9 vån sedan dom 3 sista husen varit 6 vån...
Så hade det varit en mer levande tillskott till stadsbilder på området.
Det behövs faktiskt mer variation i höjdskillnaderna, inte bara i exakt samma höjd...se bara på naturen med sina kullar, berg o träd som skapar olika nivåskillnader.
Det är därför att många älskar naturen, tack vare sin variation (öknar, regnskogar, atoller, medelhavskustar)...vi måste tänka lite åt det hållet!
Inte bara karbonkopiera det redan byggts nära till det pågående projektet som skall uppföras...Hammatby-Sjöstad rena rama inavelet enligt mig...

Sedan måste vi släppa loss ifrån våran vit-tänkandet (extremt många nybyggandet är just det vita!, vi är inte i Grekland, som med dess varma klimat var man tvugen med att bygga mycket i vitt för att inte absorbera in alltför mycket värme)
Vi lever ju i en kallare klimat. Så mer färger åt alla deppiga svenskar...va gladare många skulle blivt med all dom dessa 7 stycken nybyggda 60-90 m höga high-rises som skimrar vackert i himlens färger och reflekterar molnen på glasfasaderna...bara om det kunde hända....istället får vi stå ut med gråa betongklumpar...och det är fortfarande på 2008, men känns nästan som på 1958!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter