Utskrift från www2.yimby.se
....

Kvällstidningsjournalistik på extrem nivå från Aftonbladet.

 
Aftonbladet har idag ett videoinslag av vad som närmast kan beskrivas som extrem kvällstidningskaraktär. I ett så kallat "montage" har man kastat in ett antal skyskrapor av 60-talsdesign mitt i gamla stan. Som om någon överhuvudtaget föreslagit något sådant!

Gamla stan är en oerhörd tillgång för Stockholm och ingen har föreslagit att det skall byggas skyskrapor där. Något som naturligtvis även Aftonbladet är väl medvetna om. Det är tråkigt att se sådana extrema exempel på verklighetsförfalskning.

I reportaget antas att vi älskar Stockholm för att det är en gammal stad. Naturligtvis finns det många aspekter på det som gör att vi älskar Stockholm, men det är långt ifrån den enda aspekten. Stadslivet, mötena, den spännande arkitekturen på äldre byggnader (tyvärr inte lika ofta på nya), mötet med vattnet, utelivet, allt är aspekter av Stockholm som vi älskar.

Inte nog med att bildmontaget helt fräckt kastar upp en massa skyskrapor i gamla stan (vilket ingen överhuvudtaget har föreslagit), det påstås också att det placeras ett 30-tal skyskrapor i centrala Stockholm. Påståendet är fullständigt falskt. Det planeras ett 30-tal höghus och ett fåtal skyskrapor i Stockholmsområdet, varav ett fåtal planeras placeras i den befintliga innerstaden.

Nej Aftonbladet. Det här var ett riktigt lågvattenmärke.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas Frejd (29 Januari 2008 13:02):
Aftonbladet sensastionsjournalistik spär bara på mediaföraktet ännu mer, det är tydliga faktafel och man vrider och vänder för att skapa opinion vilket får en att knyta näven i fickan, fyfan!

En kul grej jag noterade i inslaget var den äldre herrn som pratade om att Stockholm hade en såkallade "line" vilket han förklarade medan han lät båda händerna göra en slät horisont... haha ja precis, vi har ju ingen skyline.
 0
Andrée Wallin (29 Januari 2008 13:08):
Skyline - sky = Stockholm. Gert Einhart vill väl så klart behålla utsikten över takåsarna från 10-rums lyan på strandvägen som han han haft nu i ett par hundra år.. Förändring får stå för övriga världen, i Sverige ska tiden stå still!
 0
Gustav Svärd (29 Januari 2008 13:30):
Det här visar att Aftonbladet inte kan tas på allvar som nyhetskälla. Avsiktligt ljuga för sina läsare på detta sätt!
/att det på något sätt är ett misstag tror jag inte på, men det skulel betyda att aftonbladet förlorat all trovärdighet också.

Från vår sida (Yimby) har det flera gånger extremt tydligt sagts att det som Aftonbladet hävdar är på gång är något vi är emot (går inte att säga tydligare än vi har gjort).

Vad gäller Stockholms "unika" skyline, verkar folk helt ha missat att de flesta städer i Europa också har en skyline av mestadels låga hus med en del kyrktorn och några höghus. Stockholms skyline är inte unik. Fast tydligen är all silhuetter i Sverige unika och alla grönplättar över en kvadratmeter stora är av riksintresse för sina unika kvalitéer och biologiska mångfald. Detta överanvändande av orden "unik" och "riksintresse" får som följd att inget kommer anses unikt eller värt att bevara.
 0
Christian (29 Januari 2008 14:32):
Frågan är: Vad har Aftonbladet tillsammans med exempelvis SVD att vinna på att skapa en opinion mot skyskrapor och mot utveckling? Någon som vet?
 0
Axel Strandell Erstorp (29 Januari 2008 14:47):
Mmh, vad har dem för anledning att vara emot? Om vi klurar ut det kan vi klämma till dem rejält :)
 0
Anders Gardebring (29 Januari 2008 14:51):
För att de har lägenheter i innerstaden och är NIMBY:s?
 0
Mikael From (29 Januari 2008 14:54):
Christian: min personliga åsikt (=inte YIMBY's) är att journalistkåren består främst av vänstersympatisörer som skyr allt vad privata investeringar heter. Detta faktum uppblandat med att det är ett tacksamt ämne att skriva om eftersom de konservativa krafter (=bakåtsträvare) är rätt högljudda och alltid serverar stoff att skriva om. Tidningarna kan alltid lägga till en vnikel om att det är kapitalet som styr när bostäder eller butiks- o kontorslokaler byggs och att det är den lilla människan som kommer i klämm och inte kan påverka förloppet. Detta säljer alltid lösnummer.
 0
Anders Gardebring (29 Januari 2008 15:06):
Mikaels kommentar fick mig att tänka på denna:
http://images.cafepress.com/product/27400437_240x240_F..
 0
Anders Gardebring (29 Januari 2008 15:19):
För den som vill maila och klaga (vilket jag uppmanar alla att göra) så är epost-adressen till Aftonbladets Webb-TV-chef:
elsa.falk@aftonbladet.se

Och sedan kan man också maila läsarservice:
lasarservice@aftonbladet.se
 0
Magnus Orest (29 Januari 2008 16:31):
Jag tycker faktiskt att det där inslaget var ganska bra, eftersom det var så uppenbart överdrivet. Plus att de gjorde ett bra val av intervjuoffer - En äldre herre som bott i stan sedan Eldkvarn brann (och knappast ser framåt) var givetvis emot. Medan en förhållandevis ung och pigg kvinna (som givetvis blickade framåt) uttalade sig positivt om att småstadskänslan byggdes bort.

Tror inte att det är värt att klaga på det inslaget. Lite får vi allt tåla, annars är vi snart lika humorbefriade och stela som Skönhetsrådet och Samfundet S:t Erik. ;-)
 0
Patric Nilsson SSS-StockholmSkyscraperSociety (29 Januari 2008 17:26):
Groteskt reportage som inte hade ett uns av sanning i sig. Jag tycker att man skall protestera mot de rena faktafel som reportaget innehåller, inklusive fotomontagen. En stor del av befolkningen kommer nämligen inte uppfatta detta som humor utan som fakta. Sen undrar man ju i sitt stilla sinne hur det kommer sig att ett 10-20 våningars höghus i Sveriges press kan beskrivas som en skyskrapa??? de fem Hötorgshusen kanske rent estetiskt hämtat sin inspiration från dåtidens skyskrapor, men de är höghus!
 0
Bo Ek (29 Januari 2008 18:03):
Ni är upprörda över att de ljuger? Det är rätt almänt känt i upplysta kretsar att 90% av alla 'journalistiska' ariklar från aftonlögnen är påhittat/lögner.
Nu kanske ni fattar varför aftonlögnen förtjänar sitt namn? =D

Betänk att de gör såhar även inom andra områden.
 0
Patric Nilsson SSS-StockholmSkyscraperSociety (29 Januari 2008 18:20):
Kanske 90% inom upplysta kretsar vet detta, men det är viktigt att vinna hela den majoritet av (Stockholm) befolkningen som inför senaste riksdagsvalet inte visste att Sverige då hade en sosse-regering.
 0
Anders P (29 Januari 2008 19:53):
Bo, ja tex som att Göran Persson skulle ha skaffat sig en herrgård när han igentligen bara hade skaffat sig en villa.

Det gäller att ta i och överdriva för att väcka uppmärksamhet och på så sätt väcka läsares reaktioner. Att försöka vara realistisk och objektiv leder inte till att lika många lösnummer säljs. I alla fall inte för Aftonbladet.

Gärdebring, Bra att du uppmärksammar sådant.

Sen är väl det synd om YIMBY splittras upp politiskt så att den högern tycker att YIMBY är vänster och/eller vänstern att det är höger. Det finns väl sossar på söder som är NIMBYs likväl som det finns borgare vid Odenplan som är stadsmiljökonservativa NIMBYs. Noterade detta eftersom vissa irrelevant svär åt vänster, vilket i längden inte är speciellt konstruktivt.
 0
Gustav Svärd (29 Januari 2008 21:00):
Att media inte alltid håller sig till ren sanning är inte så okänt, men när det är rena fabrikationer och medvetna lögner ska inte de ansvariga för att försöka vilseleda folket stå till svars för detta?
 0
Magnus Orest (29 Januari 2008 21:19):
Tja, om det känns som om det är mödan värt kan ni ju alltid prova med PO: http://www.po.se/index.jsp?avd=startsida
 0
Mikael From (29 Januari 2008 21:31):
Anders P: ang. politisk splittring. Det stämmer helt det du säger om sossar på söder och borgare vid Odenplan o vice versa. Precis som vi ovan beskriver vänstervridna journalister som motarbetar marknadskrafter beskriver vi också bakåtsträvande konservativa borgare som vill cementera innerstaden som det rikemansreservat det är. Miljöpartisten kan vinna vänner i YIMBY på grund av miljöfördelarna med en tätare stad. Vänsterpartisten på grund av det bostadstillskott en tätare stad innebär och integrationen det medför. Liberalen förespråkar att marknaden ska vara fri och detta må leda till en tät stad osv. Det är svårt att diskutera stadsbyggnad utan att använda sina egna ideologiska glasögon men resonemanget kan samtliga färger enas kring. Det är uppenbart att det inte finns någon principiell ideologisk motsättning i resonemanget kring en tätare stad.
 0
Gustav Svärd (29 Januari 2008 21:51):
Väl talat där, Mikael F.
 0
Anders P (29 Januari 2008 23:28):
Jo, Mikael precis så.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter