Utskrift från www2.yimby.se
....

Peab och NCC i skamvrån

 
Skamvrån denna vecka får Peab och NCC stå i.

Peab för att de skall uppföra följande totalt intetsägande byggnad i brutalistisk stil vid Östermalmstorg:Naturligtvis är min åsikt subjektiv, men mitt första intryck av byggnaden är att den rent ut sagt är ful. Den tilltalar inte på något sätt. Det finns inget spännande, inget tilltalande. En stor brun låda med hål för fönster. Har vi inte lärt oss något alls om byggnaders påverkan på de områden de placeras i? Det enda positiva med den här byggnaden jämfört med den som står där idag (och som måste rivas) är att det blir affärsverksamhet i bottenplan, vilket kommer att öka folklivet. Men det är ingen ursäkt för att klämma ur sig något så urbota trist.

Nästa känga åker NCC på. NCC tycker tydligen att miljonprogrammets estetik och stadsplanering är eftersträvandevärd och skapar därför följande i Hägerstensåsen:

När skall vi lära oss? Varför återupprepar makthavare, arkitekter och byggföretag samma misstag gång på gång? Vad är det som gör det så svårt att bygga stad?

Snälla ni, sluta bygga sånt här. Det finns redan i överflöd. Ge oss stad istället. Det är vad vi vill ha, men det är vad som inte finns.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Leo (16 Januari 2008 00:29):
När ska vi lära oss?
 0
Gustav Svärd (16 Januari 2008 01:16):
Som brittiska parlamentariker säger "Hear, hear!"
 0
Gustaf (16 Januari 2008 16:05):
Tror ni inte att Peab ville göra en annorlunda fasad?
Stockholms stad och Skönhetsrådet är oftast betydligt mer konservativa än våra developers som NCC, mfl.
 0
Simon Arvidson (19 Januari 2008 01:11):
Men jag tror inte riktigt att du har förstått, den här sortens bygnader är superbilliga att uppföra och därför lättare att tjäna pengar på. Med andra or vi lär nog se mer av detta även framöver.
 0
Anders Gardebring (19 Januari 2008 02:17):
Hej Simon.
Om du syftar på husen vid Hägerstensåsen så tjänar byggbolag snarare på att bygga tät stad. Du får ju mindre mellanrum mellan husen och kan alltså bygga på en större yta. Dessutom kommer lägenheterna gå åt snabbare och kunna tinga högra priser eftersom efterfrågan på stadsboende är extermt mycket större än efterfrågan på förortsboende.
 0
Gustav Svärd (19 Januari 2008 16:08):
Det är just det du säger, Anders, som är så intressant. Varför byggs det fortsatt i miljonprogramsplanering? Ger färre lägenheter per yta och ett mindre atraktivt område vilket i sin tur ger lägre inkomster för byggherrarna... Handlar det om slentrian elelr att det anses få bygglov snabare, eller vad?.
 0
Simon Arvidson (19 Januari 2008 16:11):
Ok, men hur förklarar man nyfunkisens popularitet. Finns det inte ett ekonomiskt incitament, en idisslande återförsäljning av gamla (förlegade) ideer eftersom konstnärlig kreativitet och nytänkande ibland sker på bekostnad av något annat(läs vinstintresse)
 0
Gustav Svärd (19 Januari 2008 21:36):
Den populariteten förklarar jag mest som att den fortfarande käns fräsch för många samtidit dom byggbolag vet att det säljer så det är i princip bara det dom byggt i över 10 år. Vana helt enkelt. Dom vågar inte, inte sååå konstigt när det handlar om stora pengar: vet du att du kommer tjäna på A, varför chansa med B?

Sen har även kommunernas beslutare (stadsarkitekter och planekontor och...) vant sig in vid stilen/planeringen. Så det känns nog enklare för byggbolagen att satsa på något som man vet får byggas.
 0
Simon Arvidson (19 Januari 2008 22:22):
Inte mycket man kan göra föra att hejda nyfunkisens forsatta utbredning med andra ord. Bra eller dåligt?
 0
Larsa (20 Januari 2008 11:33):
Vidrigt hus på vackra Östermalmstorg. Någon borde ha offentligt spöstraff.
 0
Anders Gardebring (20 Januari 2008 15:42):
Jo, det finns nog en del man kan göra åt nyfunkisens fortsatta utbredning. Till exempel som vi gör, påvisa problemet och skapa opinion. Man kan också visa på andra exempel, till exempel det som nu byggs nere vid Torsgatan i centrala Stockholm sin för en gångs skulle inte är nyfunkis.
 0
johannes (20 Januari 2008 15:55):
Gustav har rätt, nyfunkisen är vinstmaximerande, inte just för att den i sig är vinstmaximerande, utan för systemen är uppbyggda för att producera nyfunkis. Det här gäller bara på kort sikt förstås men det är de vinsterna som räknas.

Men Anders har också rätt, det går att ändra på. Politkerna kan införa hårdare planregler (jfr nyurbanistisk "kodning"), med det kommer de bara att göra om det finns en opinion för det. Så kör på!
 0
Niklas Kock (11 Februari 2008 15:52):
Det är knappast Peab som bestämt arkitekturen, utan byggherrarna som har tillfrågat arkitekter och tagit enligt dem "det bästa alternativet". Klaga åt byggherrarna istället, byggbolagen bara bygger, förutom när allt sker i egen regi, t.ex så som JM arbetar.
 0
Oscar A (24 April 2008 23:04):
Men snälla nån, förstör inte Östermalmstorg! Så FULT det ser ut! Hur kunde något sådant gå i genom? Vad kan vi göra åt saken? Jag tycker vi samlar ihop ett gäng YIMBYS:ar och kedjar fast oss! Ska vi acceptera det här??
 0
Barba (25 April 2008 04:33):
Haha, ska yimby plötsligt protestera mot att det byggs något, skulle inte det vara lite kontraproduktivt?
 0
Oscar A (25 April 2008 18:23):
Förstår om det kan låta kontraproduktivt att hindra ett bygge. Men nu är det faktiskt på det viset att där det ska byggas vid Östermalmstorg, låg det inte en grön fläck, utan en byggnad som nu har rivits.
Att den gamla byggnaden är ett minne blott är nu ett faktum, men skall vi som yimby:sar verkligen tillåta en byggnad i, som artikelförfattaren formulerar sig, brutalistisk stil, vid Östermalmstorg? Självklart skall något byggas, men en förhöjd bunker. Nej tack!
Någon som har några andra föslag på åtgärder mot bygget?
YIMBYS:ar upp till kamp!
 0
Kalle (25 April 2008 18:36):
Ring stilpolisen.
 0
Dr Evil (25 April 2008 18:38):
Men om man skall se Östermalm som en stadsdel med en arkitektonsik karaktär så är den byggnaden helt i linje med en flera andra brutalistiska skapelser där: fältöversten, Östra Real (eller vilket real det nu är), journalisthögskolan t.ex.
 0
Oscar A (27 April 2008 22:17):
Dr Evil,
Du glömde Arkitekthögskolan! Men dessa byggnader är, i jämförelse med övriga, endast ett fåtal. Därför är inte Östermalm arkitektoniska karaktär brutalism, eller hur? Följaktligen skall inte någon brutalistisk byggnad, vid Östtermalmstorg, uppföras.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter