Utskrift från www2.yimby.se
....

I Stora Katrineberg vågar man blanda

 
I Stora Katrineberg på Liljeholmen skall det danska byggbolaget Sjaelsögruppen uppföra ett nytt flerbostadshus. På platsen idag finns ett typiskt "urbant hål" vars attraktiva yta ut mot gatan används uselt i form av en parkeringsplats:



Det intressanta med den här byggnaden är att den inte uppförs i den typiska nyfunkis-arkitekturen utan här har man vågat tänka lite annorlunda (bilden är klickbar):



Det är härligt att se att man även i Stockholm vågar blanda ny och gammal arkitektur. Varken nyfunkis eller en pastisch på det äldre huset till höger.

Stockholms stadsbyggnadskontor tänker helt rätt när man i handlingarna om byggnaden skriver:

"Den föreslagna byggnaden ligger intill befintlig bebyggelse som klassas som mycket intressant ur kulturhistoriskt perspektiv. Med anledning av detta är det viktigt att den föreslagna byggnadens utformning och gestaltning samspelar med befintlig bebyggelse. Kontoret ser dock inget hinder i att byggnaden ges ett modernt uttryck för att inte konkurrera med den äldre bebyggelsen. Kontoret anser att den befintliga bebyggelsen snarare framträder tydligare vid ett sådant förhållningssätt istället för att försöka efterlikna den befintliga bebyggelsens arkitektur i nytillkommande byggnation."

Mer sånt tack! Just den arkitektoniska brytningen mellan olika stilar är väldigt intressant och är klart trevligare för ögat än de enahanda och monotona nyfunkisområden som sprider ut sig runt Stockholm.

Mer information (och fler bilder) finns på projektets hemsida, http://www.stkatrineberg.se/
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas Frejd (14 Februari 2008 18:34):
Helt rätt! tänk om man kunde våga variera hushöjderna också...
 0
Anders Gardebring (14 Februari 2008 18:36):
Det finns onekligen många stadsutvecklingsmöjligheter på Liljeholmen, gott om plats att bygga på både här o där...
Det borde definitivt gå att få in några ordentligt höga byggnader på sina ställen :)
 0
K V (14 Februari 2008 18:36):
Mycket bra!
Jag bor själv i närheten och det stackars sekelskifteshuset som syns väl innan Liljeholmsbron oser ensamt och malplacerat ut men detta är en mycket bra lösning. Såg nyligen att det börjar byggas där men trodde att man som vanligt skulle fylla luckan med ett anonymt bygge. Skönt att jag ahde fel!

Liljeholmen/Gröndal har betydligt större potential att bli en verklig del av innerstaden jämfört med Hammarby Sjöstad. Här finns många vackra och intressanta byggnader som är värda att bevara och mixen kommer att göra att den framtida stadsdelen kommer att kännas mindre artificiell.
 0
Christian (14 Februari 2008 18:43):
Mycket bra! Nu är det bara dags att börja bygga på detta vis i innerstaden också så kan Stockholm bli en mkt intressant stad i framtiden.
 0
Gustav Svärd (14 Februari 2008 21:06):
Ser förnstren till klassrummet jag sitter i på dagarna :)
Det här är precis hur nytt och gammalt kan funka bra ihop.

Liljeholmen-Gröndal har som sagt mycket utvecklingspotential som förhoppningsvis kommer nyttjas till fullo nu när man börjar planera för gamla industriområdet.
 0
David (14 Februari 2008 21:19):
Väldigt snyggt hus faktiskt.
 0
Johannes Lilleberg (14 Februari 2008 22:07):
Bra vi behöver variation! Vi behöver också arkitektur som är attrakiv så att den höjer den moderna arkitekturens rykte! Är arkitekturen så attraktiv att man anser att inte bara de som bor eller arbetar i huset har glädje av den utan även de som ser den från gatan så blir vi alla Yimbyister!
 0
Leonardo Frithunanthz (14 Februari 2008 22:53):
Kloka ord, Johannes.

Det är så sant så det du skriver. :-) Mer sant kan det inte bli.
 0
Christoffer (14 Februari 2008 22:54):
Kul att se Stora Katrineberg här på förstasidan, som jag själv (för att ge mig själv lite cred) refererat till i mina tidigare kommentarer här, där jag uttryckt oro för att Yimby skulle förespråka "smälta in i miljön"-arkitektur. Skönt att så inte är fallet :)
 0
Magnus Orest (14 Februari 2008 23:15):
Bra att de för ovanlighets skull har ritat ut huset med sånt krimskrams som man annars glömmer på arkitektskisserna. Som folk i rörelse, gardiner, balkongmöbler, osv.
 0
Gröndahl (14 Februari 2008 23:24):
"På platsen idag finns ... en parkeringsplats". Inte längre. Som jag skrev i en kommentar här häromdagen så har man redan börjat bygga och det bleve nog ganska svårt att parkera ens en Smart bland betongväggarna som redan har börjat resa sig.

För övrigt är det ju inte fråga om _ett_ befintligt hus. Det framgår väl på bilden att det rör sig om två stycken fastigheter, ett byggt 1908 och ett byggt 1915. Så trevligt att de nu som granne får ett nytt "sekelskifteshus" som blir exakt 100 år yngre än det äldsta av av de befintliga husen vid platsen för den gamla tågstationen. Men det roligaste är förstås att det blir lägenheter som jag fick veta idag när jag läste den här posten. Kontor har de där kvarteren redan för många.
 0
Johan Brunzell (14 Februari 2008 23:42):
Jag kan inte komma ifrån det hur jag än försöker.
Det nya huset ÄR snyggare än det gamla :-)
 0
LasseH (15 Februari 2008 00:19):
Att blanda nytt och gammalt, är gammal tradition i Stockholm. Men då var ju tanken att huset bredvid skall snart rivas, så det fanns ingen anledning att ta hänsyn till det! Ibland byggde man det nya huset några meter längre från gatan också. För att man skulle kunna bredda gatan senare, när grannhusen revs!
 0
Erika Nettelbladt (15 Februari 2008 00:24):
Äntligen! Jag har länge irriterat mig på att man i Sverige inte vågar blanda gammal arkitektur med ny. Jag har bott i Glasgow som är en fantastisk stad på det området. Där vågar man bygga nytt intill gammalt och skapar på så vis en fantastiskt dynamik i stadsbilden. De olika stilarna konkurrerar inte alls utan framhäver i kontrasternas namn varandras skönhet. I Sverige rivs istället hela kvarter och ersätts med likriktad arkitektur. 30 år senare har alla tröttnat på stilen och proceduren börjar om från början. Jag vågar inte tänka på hur trötta vi kommer var på Hammarby Sjöstad om 20 år. Mer spännande dynamik i den svenska stadsbilden!
 0
Johannes Hulter (15 Februari 2008 00:26):
Se där, det går faktiskt! Det verkar vara lättare att lyckas med infills. Bra att lyfta fram positiva exempel!
 0
Anders Gardebring (15 Februari 2008 00:33):
Erika:
"Jag vågar inte tänka på hur trötta vi kommer var på Hammarby Sjöstad om 20 år."

Jag är redan trött på Hammarby Sjöstad... Eller, nyfunkisen överlag då. Allt ser ju likadant ut...

Men visst är det härligt att se att det faktiskt går!

Är det bara jag som är konspiratoriskt lagt när jag konstaterar att det är ett danskt bolag som skall bygga? Om det varit ett svenskt bolag hade det nog blivit ännu en nyfunkis...
 0
Leonardo Frithunanthz (15 Februari 2008 00:53):
Kanske läge att öppna marknaden och låta fler utländska bolag med intressantare idéer komma till tals?

Själsö verkar ha gjort lite tråkiga grejer i Danmark, men! Jag gillar starkt det ni har gjort i Liljeholmen! Ändra inte bana! Fortsätt att leka. Ni leker smart.
 0
Niklas (15 Februari 2008 01:12):
Tydligen gick lägenheterna åt som smör i solsken trots att det är långt kvar till inflytt - En tydlig signal till svenska byggbolag att många människor föredrar att bo mer urbant än vad nyfunkis-arkitekturen kan erbjuda. Hoppas att de nappar på idéen :)
 0
Erika Nettelbladt (15 Februari 2008 12:22):
Jag vet inte om det bara beror på tråkiga svenska arkitektkontor. (www.vera.se som någon länkade till tidigare har jättehäftiga idéer.) Jag tror att politiker, nimbys och i synnerhet Skönhetsrådet är större bovar i dramat.
 0
Erika Nettelbladt (15 Februari 2008 12:22):
 0
Jan Wiklund (15 Februari 2008 14:02):
Varje dag åker jag förbi ett nytt nyfunkishus vid Blåsut. Det är ett oanvänt fält bakom SLs tunnelbanehall som bebyggs.
Och det slår mig - varför ser plötsligt alla hus ut som på 60-talet igen?
Såvitt jag kan bedöma har t.o.m. 70-talet kommit tillbaka, i form av det hus som byggs i den tidigare helt oanvända trekanten mellan Norr Mälarstrand, Västerbron och Drottningholmsvägen.
Beror detta på att det är billigare?
Då, när det begav sig, struntade man ju i att använda arkitekter. Man körde med en standardmodell och lät en ingenjör rita upp huset. Det var i princip bara att använda ett rutblock och fylla i. Det blev billigt. Hyran blev låg - men i efterhand fick man konstatera att folk flydde från husen så fort de fick en chans.
Kan nån upplysa mig om det är samma mekanismer som är ute och går nu igen?
 0
Johannes (15 Februari 2008 14:54):
@ erika: jag tror byggindustrin (inte arkitekterna) är bovarna i dramat (follow the money). Vera har en fin hemsida, men arkitetoniskt... nja.

@ jan: Enligt de gamla funktionalistideologerna skulle ingenjörerna bli framtidens arkitekter. Och det har man ju lyckats åstadskomma. (Eller om det är arkitekterna som blivit ingenjörer).
 0
Mikael From (15 Februari 2008 15:48):
Jan: jag är rädd för att du har rätt. Arkitektur är sekundärt för byggherrarna. Det är så pass ovanligt med nyproducerade bostäder med centralt läge att det är märkvärdigt i sig när de byggs och presenteras på marknaden. Därför behöver inte byggherrarna anstränga sig. Senaste åren har alla nyproducerade bostäder "sålts på ritning" och hur fasaden kommer att se ut har inte varit så viktigt för köparna. Därför har inte byggherrarna behövt lägga resurser på intressant arkitektur och speciellt inte eftersom detta knappast premieras av beslutsfattare och remissinstanser. Min teori är att om bostadsmarkande viker så borde arkitekturen bli viktigare eftersom lägenheterna inte kommer att vara sålda förrän huset är färdigbyggt. Av konkurrensskäl kommer det att bli viktigare med arkitektur. På detta sätt kan människor få upp ögonen för spännande arkitektur. Majoriteten av människor skulle uppskatta arkitektur av modell Stora Katrineberg istället för nyfunkisen om de hade ett val.
Nackdelen med att marknaden enbart ockuperas av stora byggherrar är att om marknaden viker övervintrar de med sina projekt tills marknaden vänder upp igen. Mindre byggherrar har inte den möjligheten och det är även de mindre byggherrarna som producerar bostäder som Stora Katrineberg.

För övrigt kan jag drista mig till att säga att Stora Katrineberg är ett mästerverk för att vara i Stockholm! Ett skolexempel på hur spännande ett område blir om man blandar stilar på detta sätt. Jag nominerar denna till STORA YIMBY-PRISET 2008!
 0
Jan Wiklund (15 Februari 2008 16:17):
Mikael: Om det är så är jag pessimistisk. I en storstad med hög inflyttning är det bara för fastighetsägare att öppna gapet och svälja. I synnerhet om läget är bra. De behöver inte anstränga sig, och de kommer aldrig att behöva anstränga sig.

Det kommer att behövas någon sorts tummen ner-funktion för hugade byggspekulanter som inte uppfyller vissa krav. Och estetiska krav är svåra att organisera på annat sätt än genom omröstning. Och då har vi skönhetsrådet där igen, någon annan typ av instans har jag svårt att se. Andra instanser, inklusive byggnadsnämnden, kommer att prioritera ekonomiska och tekniska krav.
 0
Johan Brunzell (15 Februari 2008 17:10):
STORA YIMBY-PRISET vilken UNDERBART bra idé!!!!
Medialt som bara den. Vi delar ut ett diplom och något snyggt till ett företag eller person som verkat i Yimbys anda under året. Jag ställer upp och designar diplomet. Priset kan vi samla ihop till. Sen ringer vi alla tidningar och övrig media. Vips så är Yimby på allas läppar, typ.
 0
Leonardo Frithunanthz (15 Februari 2008 17:39):
Visst är det en underbar idé! Kanonbra, Mikael!

Självklart kan vi alla ställa upp med prispengarna.


:-)
 0
Johan Brunzell (15 Februari 2008 17:54):
OK BRA

Kanditat nr 1: Sjaelsögruppen
 0
Mikael From (15 Februari 2008 21:53):
Jag gillar idén med ett YIMBY-pris. Alla får föreslå kandidater och sedan har vi ett antal nomineringar som man kan rösta på genom hemsidan. Detta kan ge oss ännu mer medialt utrymme och ännu fler anhängare. Som YIMBY-pris är jag beredd att bidra med ngr hundringar. Det kan bli en slant om alla går ihop. Eller än bättre vore att komma på något symboliskt pris med ett intressant budskap. Hmmm... vi kan ju spåna vidare på idén. På samma sätt borde ju även ett NIMBY-pris också utdelas...
 0
Anders Gardebring (15 Februari 2008 22:09):
NIMBY-priset ligger nog förskole-motståndarna på Söder högt i kurs på...
 0
Magnus Orest (15 Februari 2008 22:28):
NIMBY-priset borde i första hand ges till SvD, IMHO. Finns det någon (större) tidning som lagt så mycket tid och energi på att piska upp utvecklingsfientliga tongångar i debatten om staden?
 0
Johan Brunzell (15 Februari 2008 23:16):
Kan vi inte koncentrera oss på YIMBY-priset först och främst. YIMBY-priset är ett JA pris. En positiv utmärkelse. Ett NIMBY-pris är ett gnällpris som väcker föga sympati för YIMBY som grupp. Jag tycker att det är en aura av positivism och framtidstro vi skall förmedla inte tvärt om. Det är våra meningsmotståndare som skall vältra sig i det förgångna inte vi.
 0
Anders Gardebring (16 Februari 2008 11:44):
Helt sant Johan! :)
 0
Anders Ohlsson (17 Februari 2008 12:33):
Verkligen ett snyggt hus som verkligen passar in i miljön. Uppskattar också att de bygger balkonger till alla lägenheterna. Något som det byggs för lite av vid nybyggen i innerstan. Sedan saknar jag att de byggde ett garage under huset så vore det perfekt boende för mig.
 0
Gustav Svärd (17 Februari 2008 13:41):
Själv skulle jag gärna klara mig utan balkongen och garage har jag ingen nytta av alls. To each his own - och i en storstad som Stockholm ska ju finnas plats för våra olika krav! :)
 0
Anders Gardebring (17 Februari 2008 13:43):
Nja. Balkonger tycker jag inte behövs överallt. Olika människor har olika behov :)
 0
Ragnar Lind (26 April 2008 13:55):
Det här är väl området vid "jugenhuset på andra sidan Hornstull"? På 50-talet stod huset där i ensamt majestät. Men senare kom en del tråkiga kontorshus till, och området blev ganska rörigt. Det vore ju bra om detta område kunde integreras med innerstaden (som kanske var meningen från början?). Här passar det men en ganska stor blandnig, och det här ser ut som ett bra exempel. (Man kan jämföra med det föreslagna nybygget på Östemalmstorg, huva!) Jag har dock svårt att bedöma modern arkitektur, förmodlingen en skada från 60/70-talet. Men det skadar inte med snygga moderna hus ibland.
 0
Maria Masgård (6 Maj 2008 17:44):
Hej, roligt med alla positiva kommentarer kring stora katrineberg, arkitekter till huset är Kjellander Sjöberg Arkitektkontor i Stockholm, titta gärna på vår nya hemsida med fler fina projekt.
 0
Maria Masgård (6 Maj 2008 17:46):
Www.ksark.se
 0
Anders Gardebring (6 Maj 2008 18:25):
Hej Maria.
Kul att du tar dig tid att skriva här.
Ni är välkomna att också följa vidare diskussioner här på sidorna. Vi som gillar storstaden, istället för "pittoreska" hus i park får tyvärr inte så ofta något att vara glad över här i Stockholm, så detta var ett positivt tillskott. Vi hoppas naturligtvis se fler urbana och intressanta förslag från er framöver!

Glöm inte att samtidigt också ta del av vår kritik mot ett annat ksark-ritat projekt, nämligen mer förort i Rinkeby:
http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​8/​0​4/​mer-​forort-​i-​fororten_​520​.​.​.​
 0
Magnus Orest (24 Oktober 2008 15:55):
... Och nu börjar bygget bli klart. Utan tvekan ett fint tillskott till miljön i Liljeholmen.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9592 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky