Utskrift från www2.yimby.se
....

Dags att rita om slussen. Igen.

 
Slussen, det byggprojekt som diskuterats och stötts och blötts sedan 80-talet skall återigen ritas om. Svenska Dagbladet skriver idag om att Stockholms stad inom kort kommer att annonsera efter nya arkitekter till ombygganden av slussen.

Även om det är en smula irriterande att man aldrig kan komma till skott så är tanken bakom detta god. Meningen är att Nyréns vinnande förslag nu skall bearbetas vidare och utvecklas. Från staden finns förhoppningar om att få in även utländska arkitektkontor. Det är en god ide att försöka ta in influenser från utanför Sverige, som kan ge en vitamininjektion till planerna.

"- Vi hoppas ju att vi ska få in åtminstone något kontor som inte är Sverigebaserat, säger Ulla-Britt Wickström, handläggare på stadsbyggnadskontoret."

Det är snabba ledtider som gäller, redan i oktober är det tänkt att förslagen skall presenteras så förhoppningsvis drar det inte ut allför mycket på tiden.

Det är hoppfullt att staden nu specifikt talar om vikten av god arkitektur, det är en klar svängning som vi kan se där huvudmålet med arkitektur i Stockholm tidigare har varit att vara så osynlig som möjligt.

I planerna ingår nu också planer för kultur i området. Ett utmärkt initiativ för att skapa liv vid slussen, förhoppningsvis hela dygnet.

Svenska Dagbladet skriver också i samma artikel om att stadsbyggnadskontoret kommer att annonsera om en arkitekttävling för en ny stadsdel på Årstafältet:

SvD skriver:
"- Det är viktigt att få in nya influenser, förklarar Niklas Svensson, projektledare på strategiska avdelningen på stadsbyggnadskontoret.

Tanken är att mellan tre och sju kontor ska tävla om hur den nya stadsdelen, med park, bostäder, skolor och service, ska utformas. Förhoppningen är bland annat att få idéer om modernt stadsbyggande och alternativ till den utbyggnad som präglat Stockholm på senare år, bland annat i stora områden som Hammarby sjöstad och Liljeholmen."

Det är bara att gratulera. Så länge god stadsmässighet är ett uttalat mål kan det här bli riktigt lyckat.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Christian (7 Mars 2008 03:07):
Väldigt bra, men det borde inte vara så svårt att skicka ner trafiken i ett undre plan så att ytan mellan Gamla stan och Slussen kan utnyttjas av vanliga människor, stockholmare och turister. Detta är trots allt ett område dem flesta turister stöter på när dem besöker Stockholm. Sammtidigt tycker jag att Centralbron borde ha grävts ner för längesedan, liksom bron som förbinder tunnelbanan från Slussen till Gamla stan.
 0
Johan Brunzell (7 Mars 2008 07:41):
Låter som om saker och åsikter sakta men säkert svänger åt rätt håll. Hoppas bara de som kommer att rita planen för t.ex. Årstafältet tänker STAD de med. Det är ju en sak att politiker pratar om att bygga "stad". En annan vad de verkligen får av stadsplanerare och byggbolagen. Vad man menar med "modernt stadsbyggande" borde definieras så att alla inblandade förstår vad det är som förväntas. Man blir minst sagt orolig då man ser alla nya förslag som inte är "stad" utan bostadsområden med förortskaraktär. Nu senast i Solna.
 0
Gustav Svärd (7 Mars 2008 10:15):
Visst behövs mer kulturlokaler, men då räknar jag in ställen som Debaser i det(inte bara muséer och bibliotek). Få platsen att leva! Arkitekturen behöver även den utvecklas, colymstudierna i bilden får absolut inte bli hur nya byggnaderna ser ut.

Men att detta betyder att man måste ta i med en ny övergripande tävling... gärna att det blir något byggt innan ALL trafik (buss/bil/gående) över/genom nuvarande Slussen måste stängas av.

Själv tycker jag planen som det ser ut på bilden är ypperlig. Vad jag skulle ändra på är huset intil Katarinahissen; gör det lika högt som hissen, gärna med ett offentligt rum av någon typ på taket (kanske ett par restauranger/barer?).
 0
Anders Gardebring (7 Mars 2008 10:58):
Ja. Debaser är ju en trevlig inrättning och det vore olyckligt om det inte kunde få plats den typen av aktiviteter även i fortsättningen. Inte bara "finkultur" som det brukar kallas, för då kommer inte platsen leva upp hela dygnet...
 0
Johan Eriksson (7 Mars 2008 11:58):
Nu ska jag på Yimbys av mig vakna blogg skriva några rader som jag längtat efter att få skriva då det är så iögonfallande handfallet, för att inte säga totalt inkompetent, av SBK TK o de som håller i de här sedan 1990-91 återkommande Slussentävlingarna, att se (känner mig just nu lite som en lärare för en klass där de flesta skolkat, på Tekniska Nämndhuset alltså!):

Vad är det som får en bytespunkt eller mötesplats som Slussen att attrahera folk? Vad är det som konstant "göder" en sådan här plats vid sidan av offentliga institutioner (som i det här fallet Stadsmuseet o gärna ett Stadsbibliotek i framtiden) och kommers/kontor/hotell? Varifrån kommer det hela tiden att stråla ut folk ifrån?

-Jo från kollektivtrafiken! -Enkelt eller hur men, och nu talar jag om yttrafiken dvs bussarna inklusive de två tunga stombusslinjerna 2 och 3:

På alla de olika tävlingsförslagen genom åren så diskuteras inte detta, än mindre ritar någon av vare sig de "offentliga" arkitekterna eller de "alternativa" in några hela sammanhängande bussfiller/k-trafiksstråk i mitten av gatorna inklusive en stor hållplatsrefug utanför T-banan. Däremot plojas det friskt med ramper och rondeller och det finns bara inte i dessa "planerares" medvetande att de som borde ha 1a prioritet är en mycket god planeringen för bussarnas framkomlighet för det är de som är själva grundförutsättningen för ett "levande Slussen" på ytan!

Istället stirrar alla sig blinda på arkitekturen, debaser och gångmöjligheterna. Inget fel alls i det, tvärtom, men det verkar som om alla räknar med att "det där med bussarna löser sig av sig självt, de har väl SL koll på, o förresten kan ju en buss alltid svänga runt några plojiga rondeller".

Det är bara det att om man nu har stomnät som är tänkt att i ett senare skede kunna konventeras till spårvägstrafik (2an är efter 4an stans mest belastade busslinje!) så måste man planera in dess förutsättningar redan nu! Det vore iofs trevligt om man kunde visa det existerande bussnätet lite mer respekt också genom sammanhängande k-filer och så rak sträckning som möjligt men inte ens de kan dessa fantastiska arkitikter och planerare åstadkomma!

Titta på vilken bild som helst på Slussen tagen åren 1935-1964 och ni finner att det som var en mycket stor del av Slussens identitet var de 8 spårvägslinjer som passerade här. Tage W O ägnade särskild uppmärksamhet åt att planera trafikplatsen för bästa möjliga hållplats- och omstigningsförhållanden men allt det revs upp vid Högertrafikomläggningen 1967 och idag är busshållplatserna slarvigt utslängda bland snea trottoarer och i kurva (upp m Katarinav) och inget av Tage W Os poäng med att Slussen skulle fungera lika bra i såväl vänster- som i högertrafik togs till vara för bussarnas del.

Nu finns den gyllene chansen att åter sätta k-trafiken på ytan i fokus för vidare planering och inte så vårdslöst tro att "det löser sig" per automatik. Uppenbarligen måste dessa "självklara" spörsmål framhävas tydligt så att inte nån enbart husintresserad arkitekt bygger något plojigt hinder som försvårar framtida spårvägstrafik!

Väljer att enbart skriva om det här då alla andra delkomponenter i projektet redan debatteras flitigt, men tyvärr delvis på bekostnad av det mest elementära om man vill ha en "levande och attraktiv stadsmiljö" med förhoppningar om en mer miljöanpassad kollektivtrafik? Isaf får man agera nu!

Hittar ingen bra bild att länka till men den här visar något av det jag menar, tyvärr är bilden tagen sista dagen med spårvägstrafik i innerstan 02.09.1967 då man höll på att riva upp hållplatsrefugerna för fullt inför nästa dags bilanpassning men den visar tydligt att det är k-trafikens resenärer som står i centrum på Slussen!: http://www.stockholmskallan.se/php/fupload/SMF/SSMDIA0..
 0
Gustav Svärd (7 Mars 2008 12:07):
Håller helt med dig, Johan. För mig är det en självklarhet att nya Slussen måste byggas redo för ganska kraftig spårvagnstrafik på 2an och 3an, samt alla de busslinjer som förblir busslinnjer.
 0
Mikael Hörnlund (7 Mars 2008 14:09):
I ett perspektiv så är det bra att det återigen dags att gnugga genikölarna. I mina ögon, om jag tittar på bilden så andas det stor trafikapparat där bilen återigen har dikterat villkoren för utformingen av slussen. Jag kan inte förstå att fortfarande så är det trafiken som får styra. Idioti på hög nivå att uppmana till genomfartstrafik. Bussar, självklart, spårvagn, självklart, bilar, självklart, men en genomfartstrafiklösning mitt i Stockholm, njae, känns inte särskilt genomtänkt.
Bra att arkitekturen har fått sin plats i diskussionen och väldigt bra att plocka in utländska arkitekter till detta evighetsprojekt. Behövs verkligen andra perspektiv än det typiskt svenska "lagom" och inte våga sticka ut tänkande som finns bland oss alla, nåja, många i alla fall. Det behövs människor med helhetssyn, som ser det historiska i platsen, ser det vackra i platsen och ser det moderna i platsen och ser längre än vad näsan pekar ut, dvs, ser Södermalm, Gamla Stan och dess omgivningar och vattnet, inte att förglömma.
 0
Niklas (7 Mars 2008 17:33):
Jag noterade att de hade SVD hade följande webfråga:
"Är det rätt att göra om Slussen? a) Ja, bygg nytt b) Nej, det räcker med att renovera"
Varför ställer man en sådan fråga till allmänheten? All expertis är ju överens om att renovering inte är ett alternativ. Slussen håller på att falla ihop. Renovering kan i bästa fall bromsa upp förfallet men inte stoppa det.

Vill SVD på något sätt skapa en opinion för att man inte ska göra något åt Slussen utan bara låta det fortsätta förfalla? Tidningen mitti (tror jag det var) har också någon artikel med romantisering av förfallet. Detta är ansvarslöst av tidningarna eftersom många läsare räknar med att det som skrivs är byggt på fakta och tar det seriöst.
 0
Dr Evil (7 Mars 2008 18:59):
Hela Slussenområdet är förflyttning: människor och fordon är på väg någonstans. Stockholms topografi ger förklaringen till varför det är så. Ledordet borde fortsättningsvis vara förflyttning. Att bygga in hindrande element som ytor för kultur och shopping låter helt tokigt. Däremot kan förflyttningen bromsas upp mot flanering. Det är en fantastisk vy som öppnar sig: saltsjön och riddarfjärden. Större ytor för beundrande av denna klassiska, ja nationalromantiska silhuett är önskvärda.
Det är möjligt att slussen är något genialiskt för bilen, men för gående är det ett virrvarr, det påminner om lustiga huset tycker jag med sina trappor, gångar, prång och avsatser. Sen när cykelsäsongen kommer igång är det rena kamikazeuppvisningen från söder mot stan. Obegripligt att det inte har inträffat hemska olyckor med cyklar inblandade. Stockholms cyklister är skickliga. Eller så är det fotgängarna som är bra på att hoppa undan.
 0
Kalle Z (7 Mars 2008 19:12):
Lustiga huset är grymt.

Tycker Svd-artikeln var extremt upplyftande.
Kanske lite störande att man från stadens håll har en abstrakt idé om "utländska arkitekter" men om jag ska vara ärlig så är det inte många svenska arkitekter som jag skulle ge uppdraget till idag..

Jag tror inte man måste välja mellan infrastruktur, kommersialism och allmännyttiga program. Allt får plats, rockklubbar bredvid uppströmssimmande laxar, överfyllda blåa bussar bredvid cykelfascister, Dressmann bredvid Carl XIV, vardagsdramatik. En modern Ponte Vecchio.
 0
Jan Wiklund (7 Mars 2008 19:17):
Lite trist att ledordet för slussen i dess nya skepnad tycks vara "blåsigt ingenmansland". Någon på den här bloggen efterlyste nyligen hus på S:t Eriksbron och samma gäller här, tycker jag.
 0
Dr Evil (7 Mars 2008 20:49):
På en öppen yta spelar vädrets makter. Ibland blåser det, ibland regnar det, ibland är det sol. Det är annars ett standardargument mot öppna ytor att det blåser där. Ett hus på Slussen ser jag som en mindre katastrof. Att komma ut ur tunnelbanan och få se Stockholms silhuett från Västerbron vi Gamla Stan ända bort till Gröna Lund är fantastiskt, varken mer eller mindre.

Höghus däremot kan skapa riktiga blåshål dock blåst, genom att det är så svårt att beräkna hur vinden kommer röra sig. Hagalund i Solna är ett erkänt blåsigt ställe, även kring globen. Även den öppna lilla platsen vid Skatteskrapan var svårt vindpinad.
 0
Johan Eriksson (7 Mars 2008 21:02):
Dr Evil: "Blåsötorget" menar du? ;-)

Trappan ner till slusskanalen och uteplatsen var lyckad i det här förslaget men finns det ingen länk så att man kan se förslaget tydligare?
 0
Oskar Sirland (7 Mars 2008 21:11):
Den vanligaste förekomsten av blåshål sker ju då det är smala och höga passager som vinden möste fram genom, jag ser inget problem med slussens planering då det för det första inte är speciellt högt eller speciellt tätt.

Man kan inte bygga hus som skrapan så tätt inpå andra hus utan man måste ge den lite mer andrum, därav göra större trotoarer med planterade växter samt plats för kaféer.
 0
Dr Evil (9 Mars 2008 23:43):
"Man kan inte bygga hus som skrapan så tätt inpå andra hus utan man måste ge den lite mer andrum, därav göra större trotoarer med planterade växter samt plats för kaféer."

håller med, men man får inte ta bort en av slussen stora kvaliteter: vyerna, när man bygger om, det kan behållas och man kan ha hus/shopping/kultur i ett lägre plan (såsom senaste tävlingsförslagen gjort).
 0
Urban Stake (17 Mars 2009 13:13):
Då var det dags att förstöra slussen! Och vem tänker på människorna i staden när grävskoperna bryter ny mark! Och hur blev det i City! Vacker när man rev gamla klara! Mer betong och misslyckade projekt av obegåvade arkitekter är vad som är att vänta! Stockholm är tydligen en lekstuga för allsköns amatörer!
 0
Anders Gardebring (17 Mars 2009 13:39):
Urban:
Istället för att att okonstruktivt bara klaga kan du väl vara lite kreativ o istället säga hur du tycker att slussen ska utvecklas?
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8637 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan
Tumba Centrum
1 Mars 2020 18:38 av Mårten Landström
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
1 Mars 2020 18:26 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter