Utskrift från www2.yimby.se
....

Nej Ulf Johanisson, vi är inga förtäckta "Nimbys".

 
I gårdagens metro fanns en artikel om Yimby där Gustav Svärd i nätverket intervjuas.

Artikeln innehåller flera felaktigheter som vi vill dementera.

I artikeln står att Yimby är en direkt motreaktion mot olika "Nimbygrupper", alltså grupper som protesterar mot förändring och utveckling i närheten av där de själva bor. Det är förvisso sant, men Yimby är mycket mer. Det handlar om att bygga smartare, tätare, miljövänligare och intressantare. Att förbättra kollektivtrafiken och fortsätta bygga den urbana staden, istället för nya bostadsområden miltals ut på landet.

"Yimby är för förändring och vill se en förtätning av innerstan där husen gärna byggs på höjden och nära stränder."

Vi vill se en förtätning av innerstaden, men vi vill också se en expansion av innerstaden. Att tro att det fysiska område som Stockholms innerstad idag befinner sig inom skulle fortsätta att räcka för all framtid är en märklig inställning som slagit fotfäste då vi nästan inte byggt några nya innerstadsområden sedan andra världskriget.

Det är dags att ändra på det nu och låta innerstaden växa. Ordentliga byggen på höjden vill vi framförallt se i nya stadsutvecklingsområden som t.ex. Värtahamnen och Norra Stationsområdet. Förtätningar i den befintliga innerstaden bör dock ske med en ordentlig innerstadsskala för att nyttja utrymmet bra, något som tyvärr inte alltid är fallet idag.

Visst vill Yimby bygga nära stränder. I staden. Stränderna är en fantastisk resurs för Stockholm. Samtidigt är det viktigt att poängtera att det alltså inte handlar om någon "privatisering" av stränderna, vi pratar om stadsmässig innerstadsbebyggelse som får krypa ner till strandkanten, något som det ju redan finns mycket av i Stockholms befintliga innerstad.

Ulf Johanisson i Odenplansgruppen har sedan blivit intervjuad som motpart till Yimby.

Ulf börjar med att säga:
"- Jag är inte emot nybyggnation, men man måste se till helhetsintrycket"

Detta är, knappast förvånande, en klassisk typ av argumentation. "Jag är inte mot utveckling, men vill inte ha någon där jag själv bor".
Viktigt här att poängtera är att det inte handlar om bygget av gallerian vid Odenplan, där meningarna inom Yimby varit delade, utan om det principiella motståndet mot byggnation vid Odenplan från Odenplansgruppen. Gruppen motsätter sig både arbetstunnlar för citybanan och att citybanan överhuvudtaget byggs vid odenplan liksom alla andra förslag för nybyggnation vid Odenplan.

Om det är någonting som Yimby gör så är det just att se till helheten. Vi har insett att vi inte kan fortsätta att sprida ut Stockholm i ännu fler förorter ännu längre ut. Allt fler Stockholmare börjar att inse detta, vilket är oerhört glädjande.

Ulf får avsluta artikeln med följande citat:

"De killar som grundade Yimby bor alla i förorten. Enligt deras egen terminologi  är de sjävla ”nimbys” eftersom de propagerar för nybygge på andra platser än sin egen"

Detta är naturligtvis en fullständig osanning. Jag vet inte om det är medvetet eller omedvetet från Ulf:s sida men det är likväl inkorrekt.

För det första bor 25% av Yimby:s grundare (1 av 4) i innerstaden. Det är mer än Stockholm i snitt där runt 15% bor i innerstaden. Jag (Anders Gardebring) bor alltså på nedre Gärdet/Östermalm och har med stor glädje sett hur nya bostäder i området Starrängsringen och höghuset Svea Torn uppförts i närheten, trots protestlappar i trappuppgångarna...  Att jag nu fått tillgång till flera nya butiker och snart ett nytt café i Svea Torns bottenplan liksom att en trist parkeringsplats håller på att göras om till en grön stadspark är andra bieffekter av nybyggnationen. Nybyggnationen i Hjorthagen, också nära där jag själv bor resulterade i en inlaga till stadsbyggnadskontoret som förespråkar en radikalt högre exploateringsnivå.

För det andra handlar Yimby inte alls bara om byggen i innerstaden. Vi har skrivit ett flertal inlagor om Kista (där Gustav Svärd bor), uppmärksammat nybyggen i Sollentuna och Solna med mera.
Arbetsgrupper är igång som arbetar med inlagor till två olika projekt i Solna just nu, liksom den stora inlaga om Norra Stationsområdet, mellan Solna och innerstaden som vi nyligen skickade in till stadsbyggnadskontoret.

Om man skall beskylla Yimby för något är det snarare motsatsen, att vi i lite för hög grad skrivit inlagor om områden nära där vi själva bor (och våra inlagor ser som bekant inte ut som inlagor från närboende brukar se ut). Med fler medlemmar kan vi förhoppningsvis framöver täcka upp fler områden.

Det är en intressant argumentationsteknik som Ulf använder sig av. I brist på sakliga argument går han istället på med personangrepp.  Det är intressant att notera hur en del är så djupt rotade i sina tankar att de inte kan tro på att det finns människor som är genuint intresserade av stadsutveckling, intressant arkitektur och en växande storstad med alla de kvaliteter som Yimby älskar.

Yimby har kontaktat Metro och påtalat felaktigheterna i artikeln.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Mikael Hörnlund (27 Maj 2008 10:19):
Bra att gå ut med en dementi som klart och tydligt visar på seriositeten hos Yimby och allt vad Yimby står för.
 0
Erika N (27 Maj 2008 10:27):
Ett tips för alla som rör sig här inne:
Nu mobiliseras krafter för att starta en risktäckande folkrörelse för klimatfrågan: http:​/​/​www.​klimataktion.​nu. Arbetet ska just dra igång och på söndag håller Stockholmsgruppen ett upptaktsmöte på Kulturhuset. Gå dit och se till att lyfta frågor som bostäder, kollektivtrafik och annat som jag vet intresserar er fellow Yimbies! Alla intresserade välkomna!
 0
Gustav Svärd (27 Maj 2008 10:30):
Jag håller med Anders i allt här.
 0
L-Å (27 Maj 2008 11:00):
Är det inte lämpligt att försöka få in en dementi i Metro?

Helst också en större artikel om Yimby i allmänhet eller kanske med utgångspunkt i inlägget om Stockholm: Var finns visionerna?
Länk: http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​0​8/​0​5/​stockholm-​var-​finns-​visio_​.​.​
 0
Anders Gardebring (27 Maj 2008 11:06):
L-Å:
Det glömde jag skriva dit i inlägget, har lagt till det nu.
Jag och Gustav skickade igår ett mail till Metro om felen i artikeln.
 0
Gustav Svärd (27 Maj 2008 11:40):
Ett mejl med en insändare som påtalade felen. Om Metro väljer att köra den som just insändare eller som ny artikel är upp till dom. Bara dom tar med att Ulf hade fel i alla sina påståenden om Yimby.
 0
Johannes Hulter (27 Maj 2008 11:59):
Nu har vi ju iofs en fri press, vilket är bra. Alla artiklar kan ju inte bli helt "rättvisande", dvs ge endast vår bild ;)
Och det är mycket viktigt att vi har goda och positiva relationer till journalister och media...
 0
Anders Gardebring (27 Maj 2008 12:43):
Oh ja. Jag tycker att det är väldigt bra att Metro tog med Ulf. Det bästa sättet att hålla sig alert och pigg i sin argumentation är att få mothugg. Vad vi vill är ju att alla sidor skall få höras i debatten.
Nu var det ju tyvärr inte så mycket mothugg i Ulfs svar utan mer lösa insinuationer och ovidkommande och felaktiga angrepp på oss som personer, vilket ju knappast kan sägas tillföra så värst mycket.
 0
Jonas Frejd (27 Maj 2008 16:10):
Jag kan väl flika in här eftersom jag är en av grundarna, jag bor i Solna i närheten av Asplunds Allé där det idag byggs ett stort bostadshus och där det i framtiden skall uppföras helt nybyggda kvarter på SBL´s gamla tomter.
Detta glädjer mig och jag kommer engagera mig för att görs i större skala och med goda blandade funktioner.

Mao. Herr Johanisson, nej jag är inte en nimby.
 0
Christian (28 Maj 2008 03:50):
Hur som helst är det otroligt posistivt att Yimby och det Yimby står för börjar uppmärksammas i media. Sedan andra världskriget har Nej-sägarna fått i princip 100 % av medieutrymmet, idag ser det lite bättre ut och det kommer bli bättre i framtiden mycket tack vare Yimby. Man ska inte glömma att majoriteten av stockholmarna faktiskt vill ha mer stadsmässig bebyggelse, högre, tätare och mer intressant arkitektur. Och det är väl folket som styr i en demokrati?
 0
Anders Gardebring (28 Maj 2008 10:51):
Christian:
Det ter sig för mig uppenbart att agendan under lång tid har styrts av människor som egentligen hatar staden. Naturromantiker som egentligen vill bo i en liten röd stuga på landet. Det där med byggnader är ett nödvändigt ont och de skall döljas i så stor utsträckning som möjligt av omkringliggande natur så att man kan gå omkring i illusionen av att ändå bo i den där röda stugan på landet.

Det är en djupt märklig och djupt orättvis syn. Den som vill ha stugan på landet har alla möjligheter att skaffa sig den. Men vi som gillar staden då? Vi som älskar täta och blandade kvarter, blandat och brokigt, caféet på hörnet, butiken som säljer japanska mangafigurer och den dygnet-runt-öppna matbutiken? Vi som hellre spenderar kvällen på en skybar med utsikt över staden än i en tyst och ödslig stuga ute i spenaten?

Det händer att även jag vill åka ut på landet. Då gör jag det. Efter några dagar känner jag mig färdig och vill till stan igen, det är ändå där jag trivs bäst. Så kan vi inte låta staden få vara stad, och landet få vara landet?
 0
Filosofen (28 Maj 2008 17:30):
Halkade in på denna sida och har läst de flesta inlägg, men det känns som om färgen är brun, och att åsikterna är diktatoriska så det är lika bra att halka ut igen...
 0
Anders Gardebring (28 Maj 2008 18:53):
...och för den som trodde annat så är alltså "Filosofen" samma filur som trollade under namnen Jan G, Fredrik, Linda m.fl. i kommentaren "Yimby i city om Norra Stationsområdet".
 0
Oskar Sirland (29 Maj 2008 14:24):
Är det nu det passar att säga, sluta jiddra börja trolla, eller är det två saker som trollet gör likadant?
 0
Niklas (2 Juni 2008 12:19):
Till Ulf Johannisson,
Det är sant att jag kallar mig själv YIMBY (iof inte grundare) och bor ganska långt ut från innerstaden 20-25 km. Jag förspråkar utvidgning och förtätning av innerstaden (där jag för tillfället inte bor). Alltså är jag NIMBY enligt honom.

Om några bostäder skulle planeras i min bostads absoluta närhet skulle jag inte klaga. Området skulle definitivt bli roligare med fler bostäder (gärna kontor också) om det planeras in i någon form av kvartersstruktur. Av rent egoistiska skäl skulle jag alltså tycka att det vore trevligt.

Däremot inser jag att det tyvärr är dumt att sprida ut befolkningen ännu mer i denna storstadsregion (då vi slösar bort en massa riktiga naturområden och riskerar att bygga fast oss i ett bilberoende som ger försämrad miljö på kort och lång sikt). Så av dessa skäl så förespråkar jag inte utbyggnad där jag bor. Däremot om någon annan föreslår det skulle jag inte protestera.
 0
Gustav Svärd (2 Juni 2008 12:31):
Så av dessa skäl så förespråkar jag inte utbyggnad där jag bor. Däremot om någon annan föreslår det skulle jag inte protestera.
Alltså per definition in nimby.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter