Utskrift från www2.yimby.se
....

YIMBY i DN på Stans åsiktsmaskin

 
I DN på stans åsiktsmaskin vecka 48 är YIMBY omnämnda med följande ord:

"Kärlek på höjden
Folk som efterlyser fler skyskrapor i Stockholm brukar få mothugg av stadsvandrande stofiler som tycker att huvudstaden ska se ut som Söderköping. Men höga byggnader är precis vad som behövs för att göra Stockholm mer storslaget. Nu finns en utmärkt blogg för alla som längtar efter högre hus: Yes in my backyard. På den skriver passionerade urbanister. Allra bäst är att de strimlar sönder åsikten att det måste finnas gigantiska grönområden i innerstaden ”för barnens skull”. Barn är inte getter."


YIMBY tackar för omnämnandet, och kan bara konstatera att åsiktsmaskinen naturligtvis har helt rätt. Barn är inte getter, och den som slentrianmässigt ropar på ett överflöd av grönområden "för barnens skull" har nog ett och annat att lära sig om hur man bygger bra miljöer, för barn såväl som vuxna.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jonas V (30 November 2008 18:03):
Vi rule.
 0
Erik Sandblom (30 November 2008 22:41):
Fyndigt att barn inte är getter :-)

Men glöm inte att folk i gemen uppfattar stad som barnfientligt och grönområden som barnvänligt. Det är därför den här diskussionen uppstår.

Hur kan man ändra på denna syn? Jag tror att trafiken är det som föräldrar och andra är mest rädda för. Nu visar en av toppbilderna på Yimby.se en gata med sjuttioelva bilfiler, en jättestor lastbil och inga refuger. Den bilden är precis det som alstrar det motstånd som PåStan noterar.

Det enda sättet att möta denna rädsla är en politisk samling för att minska biltrafiken i stan. Inte bara att man ger sjyssta alternativ till bilen, utan att man dessutom bestämmer sig för att biltrafiken ska minska i absoluta tal. Då slipper man barndiskussionen, och det blir lättare att bygga riktig stad à la Yimby.

Jag vill se barn och äldre som ett lackmusprov. Om det är bra för barn och äldre så är det troligen bra för alla.
 0
Carl Johan Hall (1 December 2008 13:58):
Erik Sandblom:

Spontant tycker jag att det där lackmustestet verkar ha vissa brister.

Själv är jag halvung vuxen singel (33 år) och bor helst INTE i områden med många äldre och barnfamiljer. Detta främst därför att dessa grupper innehåller de mest högljudda gnällspikarna. När det gäller barnfamiljer brukar det vara klagomål på för mycket biltrafik (om det inte är de själva som kör runt, förstås, för DÅ är det OK) eller avskjutningskrav på katter som lägger såna där goda lakritspastiller i sandlådan. Många äldre (långt ifrån alla, troligen bara de med för mycket tid) har en rätt obehaglig snokarattityd och kräver polisingripanden och portkod efter att ha hittat en tom ölburk i trappan.

Och alla generationsöverskridande inbördeskrig rörande tvättstugor är ett alldeles eget kapitel.

Så jag tycker att det är rätt skönt att bo i ett hus med bara ettor och tvåor, utan hiss. Där brukar toleransnivån för efterfester med viss volym vara något högre...
 0
Mats Åhrman (1 December 2008 14:59):
Kan inte mer än hålla med, dock gillar jag min hiss :)
 0
Mats (1 December 2008 23:02):
Dåligt exempel Söderköping - det finns faktiskt minst ett högt
hus i den lilla historiska staden: en ombyggd silo vid Göta kanal !
 0
Eric Thärnström (1 December 2008 23:37):
Mats
En väldigt häftig ombyggd silo, dessutom! Villan på taket är dessutom ett fenomen som ännu inte accepterats i Stockholm. Allt för att inte tala om att man valt att bygga om istället för att riva och bygga nytt. Men den silon säger iförsig inte så mycket om övriga Söderköping.

Man kan hoppas att världen får en lite mognare syn på Yimby än en organisation som "bara vill bygga skyskrapor". Vi vill åt kvaliteten också!
 0
Erik Sandblom (2 December 2008 23:47):
Carl Johan Hall, vad är det man brukar säga -- "gillar du inte människor, flytta ut på landet"? Stadens främsta finess är väl ändå att det finns andra människor där, i alla åldrar dessutom.

Det där med katter kan man lösa med sandlådor med skyddande lock. Om det verkligen är ett problem vill säga.
 0
Benny (3 December 2008 21:47):
Tror nog Växjö är ett bättre exempel än Söderköping. Växjö måste tyvärr konstareras vara den menlösa arkitekturens bastion i Sverige. Senaste exemplet: man kapade ett planerat smäckert och utrymmesbesparande 16v hus till ännu ett menlöst 8v hus fast det var dåligt med tomtmark på platsen. Man tänker helt enkelt stjäla parkeringplatser för boende på Teleborg Centrum och ritade om huset till en ful bred klump som bara tar dyrbar mark i beslag. Ursprungligen skulle detta bli ett landmärke för stadsdelen och intentionen var att det skulle synas. Nu blir "landmärket" alltså lägre än de två hus som redan finns på platsen?? Växjöhem bygger, som någon så träffande kommenterade eländet i Smålandsposten, ett landmärke som inte syns. Man känner igen detta med vad som hände det arma Södertorn i Stockholm som blev kapad till en ful stubbe. Följer med stort intresse er kamp för stadens återkomst då ju Stockholm till stor del sätter trenderna för övriga delar av Sverige.
 0
David M (3 December 2008 23:16):
Benny: Jag hade nog satt Malmö som mer progressivt än Stockholm. Eller iaf får man en viss aning om var vindarna blåser när man spankulerar i den stan. Å ena sidan satsas det på bokaler och lågkostnadsboende i Rosengård, å andra sidan byggs Sveriges första äkta "gated community" vid Limhamns kalkbrott. Skillnaden är att Västra Hamnen är (åtminstone sommartid) levande jämfört med Hammarby Sjöstad som helt har misslyckats med att åstadkomma något slags stadsliv. Innan låg där ett ganska ruffigt men levande industri/hantverkarområde, i Västra Hamnen i Malmö fanns ingenting då det var tänkt för SAAB:s bilfabrikssatsning som havererade.


Håller med dig angående Växjö, man får ha i åtanke att stan växte knappt förräns miljonprogramsåren klickade in med universitetet m.m. och sedan dess har det bara fortsatt. Ålder är dock inte allt, även Uppsala som är en gammal universitetsstad har helt misslyckats med att bygga ut staden och fortsatt bygga förortsområden och utlokalisera universitetsinstitutioner långt bortom ära och redlighet.
 0
Benny (4 December 2008 18:57):
Hej David! Ja Malmö är långt mer progressivt än Stockholm men problemet är att många städer i Sverige har ett oerhört Stockholmskomplex som grumlar förnuftet. Argumentet är att om höga hus inte behövs i Stockholm behövs det inte i Växjö heller. Men visst har TT och andra projekt i Malmö satt spår i den kommunala debatten också här i Växjö. Innan TT diskuterade man inte alls höga hus här. Men faktiskt så planerar man att bygga hus centralt med riktiga kvarter och verksamheter i bottenplanet. Läget är alltså inte helt hopplöst även om Växjös nimbys är bland de mest rabiata i Sverige!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter