Utskrift från www2.yimby.se
....

Grönt ljus för Citybanan

 
I går gavs det "Grönt ljus för Citybanan" och bygget av den 6 kilometer långa järnvägstunneln under Stockholm startades officiellt. Arbetet har dock redan pågått en tid med olika förberedande arbeten med arbetstunnlar och liknande.

YIMBY var naturligtvis på plats och filmade när infrastrukturminister Åsa Torstensson gav "grönt ljus för citybanan":Diskussionerna om citybanan har varit många och långa, olika alternativ har stötts och blötts och ställts mot varandra. En del kritik har varit befogad, annan inte. Men nu är bygget av ny spårinfrastruktur genom Stockholm slutligen igång, och vi på YIMBY är glada att en lösning för den mycket underdimensionerade spårinfrastrukturen genom Stockholm äntligen har påbörjats.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Gardebring (26 Januari 2009 00:29):
Äntligen får man väl säga :)
 0
Per (26 Januari 2009 01:13):
Fast tydligen ligger två överklaganden hos domstolarna, så det är inte grönt än riktigt. Har dock inte någon aning om vad dessa överklaganden gäller. Läste det bara på SvD.se
 0
Mikael Hörnlund (26 Januari 2009 15:42):
Per:
Varför är jag inte förvånad?
 0
Edvard (26 Januari 2009 16:55):
Iaf ett gäller grundvattnet vid centralen. Där har de fått backning av HD och fått lämna in en ny ansökan. Lite trist att tidningarna väljer att fokusera på det negativa istället för det positiva. Allas vår Epstein i DN visar ju foton på demonstranter och Claes Arvidsson i SvD propagerar helt okritiskt för nån soldriven monoraillösning av ett Örnsköldsvikföretag som aldrig har genomfört ett liknande projekt förut (givetvis dra paralleller till Hallandsås, vilket i princip borde innebära att man aldrig kan genomföra något större infrastrukturprojekt). Jag börjar så smått förlora hoppet på den här stan.
 0
Mikael Hörnlund (26 Januari 2009 17:11):
Suck... Orkar inte ens kommentera något så korkat.
"Claes Arvidsson i SvD propagerar helt okritiskt för nån soldriven monoraillösning av ett Örnsköldsvikföretag som aldrig har genomfört ett liknande projekt förut"
 0
Anders Gardebring (26 Januari 2009 17:14):
Epstein har ju gått ner sig alldeles i Slussendiskussionen, t.ex. menar han att det faktum att en majoritet av besökarna på en debatt om ett av alternativförslagen var mot de officiella förslagen betyder att en majoritet av Stockholmarna skulle vara det. Jomen hallå...

Finns det någon länk till artikeln av Claes Arvidsson?
Spårbilar/spårtaxi är en lösning som inte fungerar i en tät stad. Det torde de flesta kunna vara överens om.
 0
Edvard (26 Januari 2009 17:22):
Länk till Arvidsson artikel: http:​/​/​blogg.​svd.​se/​ledarbloggen?​ID=​11433

Ang. Epstein (visserligen lite OT) så får jag närapå hjärnblödning av att tänka på honom och de alternativa förslagen till nybyggnad av Slussen.
 0
Magnus Orest (26 Januari 2009 17:59):
Jag tycker i och för sig att idén med solcellsdrivna tåg i Stockholm är ganska roande. Dels med tanke på hur mycket sol vi har under höst och vinter (och då det är beckmörkt just under rusningstid när folk ska till och från jobbet), dels med tanke på att det hur man än vrider sig måste köra en hel del trafik i tunnlar.

Ett hjärnsläpp av rang, if I ever saw one.
 0
Niklas (26 Januari 2009 18:22):
Det skulle inte förvåna om Claes A själv bor i Vasastan och propagerar för detta enbart av NIMBYskäl. Man kan väl då säga att han missbrukar sin position.

"Och under byggtiden skulle det vara möjligt för stockholmarna (läs innerstadsboende) att fortsätta leva rätt ostört"
http:​/​/​blogg.​svd.​se/​ledarbloggen?​id=​11433

"Förslaget innebär att pendeln inte körs längre än till Stockholm södra, där passagerarna får stiga på förarlösa vagnar för vidare transport in till NWT-centralen (...) Det blir alltså ytterligare ett byte för pendeltågsresenärerna"
http:​/​/​www.​svd.​se/​opinion/​ledarsidan/​artikel_​231931.​svd

Det är den synen chefredaktören har på förortsbefolkningen. Själv tycker jag att störningarna vid bygget är ett mycket litet offer man får göra för att förbättra för de allra flesta Stockholmares resesituation.
 0
Eric Thärnström (26 Januari 2009 18:50):
Kan bara instämma i ovanstående.

Citytunneln är värd alla de pengar, all den tid och all den möda den kommer att kräva.
 0
Johan Eriksson (26 Januari 2009 19:07):
De här spårbilsförespråkarna är helt fanatiska, de struntar i att folk måste byta, huvudsaken för dem är att till vilket pris som helst framtvinga en ny teknik som de sedan har mage att påstå ska lösa allting trots att något sådant inte kan bevisas: http:​/​/​www.​dn.​se/​DNet/​jsp/​polopoly.​jsp?​a=​876647

-är detta frampressat av bilindustrin så att de ska få gatorna för sig själva medan k-resenärer tvingas upp en våning?
-varför denna fanatism i städer som är precis lagom stora för spårväg?

Hade samma städer (mfl) valt att haka på den reella teknikutvecklingen på 90-talet istället så hade kanske flera av dem varit framgångsrika spårvägsstäder idag, som ute i europa! Men nä då, spårväg är och förblir tydligen något gammalt för dessa förstå-sig-påare. Inverkan på stadsbilden struntar de också fullkomligt i utan lever i nån slags 50-tals värld där allt nytt är bra bara för att det är nytt och tvärtom för allt "gammalt"!

För tusende gången bästa spårbilsfanatiker: Människan befinner sig av naturen på markytan och inte långt nere i underjorden eller högt uppe i luften!

Här är en innovation som om den fungerar tar udden av hela snacket om att det är så jobbigt och fult med kontakledningar, den kontaktledningsfria spårvagnen!:
http:​/​/​www.​nyteknik.​se/​nyheter/​fordon_​motor/​jarnvag/​ar.​.​ och http:​/​/​www.​bombardier.​com/​en/​transportation/​sustainabi.​.​

Släng er i väggen spårbilsfanatiker och stadsbildsförstörare, de enda ni gynnar är en lat privatbilism som tillåts breda ut sig än mer!
 0
Anders Gardebring (26 Januari 2009 20:12):
Är det någon som känner sig manad att skriva en saklig artikel som talar om varför spårtaxi/spårbilar inte är någon lysande idé i den urbana stadsmiljö som YIMBY efterfrågar så tas det gärna emot. Jag har väldigt svårt at se att YIMBY som nätverk skulle stödja sådana här dumheter, tvärtom tyder det mesta på att vi bör kritisera det.
 0
Johan Eriksson (27 Januari 2009 18:36):
 0
Edvard (28 Januari 2009 19:19):
Gick förbi arbetsområdet för arbetstunneln vid Torsgatan idag fick en varm känsla i magen när jag såg skyltarna. Underbart att det äntligen börjar hända saker med det här bygget!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter