Utskrift från www2.yimby.se
....

YIMBY lämnar in yttrande om Jutesprånget 9, Älvsjö

 


Förslaget avser rivning av nedlagd bensinstation och att ersätta denna med större byggnad för kontor, butik, lager och serviceverkstad. YIMBY har lämnat in ett yttrande till stadsbyggnadskontoret.En rivning av den gamla bensinstationen och ett uppförande av ny bebyggelse bidrar till att göra området mer attraktivt att vistas i och att huset uppförs mot gatan och med affärslokaler i bottenvåningen är utmärkt.

Området bör kompletteras med ytterligare två smalare hus som byggs ihop med det föreslagna. Det ena bör byggas ut mot gatan i korsningen Sjättenovembervägen-Johan Skyttes väg och sträcka sig utmed Sjättenovembervägen till planområdets slut. Det andra bör byggas ut mot gatan från korsningen Segervägen-Johan skyttes väg till planområdets slut utmed Sergervägen. På så sätt skapas ett mer sammansatt stadskvarter med ett minimum av överblivna ytor.

Dessa hus kan med fördel innehålla en blandning av kontor, affärslokaler och bostäder. De bör även ha ett annat arkitektoniskt formspråk än den i planen föreslagna byggnaden och även avvika i höjd från denna för att skapa ett varierande stadsrum.

För att undvika exploatering av natur- och jordbruksområden i Stockholms län är det viktigt att de kollektivtrafiknära och centrala delarna av tätorten tillåts få en betydligt högre folktäthet. Därför vänder vi oss emot att parkeringar tillkommer på markplan inom fastigheten. I den mån parkeringar är nödvändiga bör de istället förläggas i gaturummet eller i underjordiska parkeringsgarage. Den gård som skapas genom uppförande av det östra huset samt borttagandet av parkeringarna kan på så vis bli en lummig plats för gemenskap och avkoppling för de som bor och arbetar i de tre husen.

Plansidan hos Stockholms stadsbyggnadskontor

YIMBY:s Yttrande som PDF
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
sjult (21 Januari 2010 16:53):
Förstår inte varför ni lägger tid på sånt här. måste man in och peta i allt? det här är väl ett utmärkt förslag på hur man kan komplettera en blandad småhusbebyggelse med ett intressant hus.
 0
Anders Gardebring (21 Januari 2010 19:21):
Sjult:
Jag förstår inte riktigt din kommentar? För det första, yttrandet pekar ju på att förslaget är bra. Det innehåller bara några förslagskompletteringar för det omkringliggande området.
För det andra, den aktuella platsen ligger mycket nära Älvsjö Centrum och det finns således goda skäl att nyttja ytan väl.
 0
Johan Eriksson (21 Januari 2010 19:23):
Jag tycker det här är intressant förvisso men jag kan komma på minst 10 andra byggprojekt som är betydligt intressantare och viktigare för debatten än det här och ibland tycker jag yimby slirar lite på vad som är riktigt relevant, tex förtätningen Barnängen (= ännu mer förort i innerstan) gick helt omärkt förbi men det finns annat lite varstans som man saknar.....

Därmed inte sagt att mindre projekt inte bör förekomma eller så, men det hade varit mer logiskt om de större projekten var med först....
 0
Viktor (21 Januari 2010 19:44):
Bor på Älvsjövägen bara 1 minut ifrån denna plats, och kan direkt säga att det är akut parkeringsbrist i området och att mer "parkering i gaturummet" vore idiotiskt.
 0
Anders Gardebring (21 Januari 2010 22:02):
Viktor:
Vad bra då att vi lyfter möjligheten för parkeringsgarage, eller hur? :) Sedan leder ju också förtätning till bättre underlag för kollektivtrafik.

Johan:
Vi lämnade in 27 yttranden under 2009 (detta skickades in till sbk i december) så det blir både stort o smått. Vilka projekt som det blir yttrande om har mest med vilka projekt våra medlemmar vill engagera sig i och är inget som bestäms av någon central styrelse utifrån några fasta principer. Vad gäller önskemål om vad det ska lämnas in yttranden om kan jag bara påtala att inget hindrar dig som medlem att dra igång ett sådant arbete. För att ta fram yttranden är inget som sker automatiskt, utan kräver engagemang av medlemmarna.
 0
Dan Edholm (22 Januari 2010 01:32):
En aspekt i att yimby lägger sig i det mesta, även små projekt, är ju att fler får upp ögonen för våra idéer. Ibland krävs kritisk massa för att få något att röra på sig. Folk behöver kanske höra om yimby 3, 10 eller 20 gånger innan de lyssnar på vad vi säger. Om vi kontinuerligt föreslår bra saker, både i det stora och i det lilla, så noteras vi i större utsträckning på det sätt vi vill - som ett forum för personer som vill göra staden bättre. Det är viktigt för oss att visa att den tyvärr vanliga missuppfattningen; "ledig tomt - yimby vill ha skyskrapa" suddas ut. Vi vet att så inte är fallet utan är ett taktiskt argument hos meningsmotståndare som vill förlöjliga våra idéer. Allmänheten behöver övertygas.

Sedan måste jag hålla med Anders. Den medlem som känner att ett viktigt projekt inte får den uppmärksamhet det förtjänar, har ju sig själv att skylla. Det är ju inte så att forumdeltagare dissar ett engagerat medlemsförslag, snarare tvärtom.
 0
Mattias Woldu (22 Januari 2010 12:00):
Väldigt bra yttrande!
 0
Gustav Svärd (25 Januari 2010 10:33):
Mycket bra yttrande och jag håller med Anders och Dan: det behövs yttranden om små projekt också samt att om man ser ett projekt som saknas bland dem vi arbetar med så är det bara att gå in i forumet och starta en tråd om detta!

Med tanke på hur nära denna plats är till Älvsjö station så ser jag det som motiverat med högre exploatering.
 0
Peter Sörensen (26 Januari 2010 14:41):
Lyckas tyvärr inte få fram dokumentet med YIMBYS yttrande. Personligen tycker jag att tomten är intressant ur förtätningsperspektiv. Det avbildade förslaget känns dock mindre bra. Huset trycker i mina ögon allt för hårt mot gaturummet och borde dras tillbaka, i likhet med mycket av den befintliga bebyggelsen i området. Jag tycker det vore trevligt att se en lösning med en L-formad byggnad som istället ligger i bakkant på tomten, litegrann som bensinstationen gör. Med entréer i gatuplan och balkonger såväl ut mot gatan som mot baksidan. Anlägg sedan en kombinerad parkering/grönyta/park framför den L-formade fastigheten, med infart från bägge håll. På så vis skapas en öppenhet och luftighet som rimmar väl med den befintliga bebyggelsen, gott om lättbesökta verksamhetslokaler och goda möjligheter till förtätning/tillskapande av fler lägenheter med parkeringsmöjlighet.
 0
Tom Lundqvist (11 Maj 2011 02:20):
Noooo...fan jag vill ju bygga krog där ju!..världens läge för mitt koncept!..d behövs seriösa restauranger....d räcker inte med långbro värdshus som enda alt till ambitiös/vettig restaurang i närheten...folket e värda annat än kebab o sunkig "kina" mat....ska macken rivas eller?
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter