Utskrift från www2.yimby.se
....

City om boende på tak

 
I torsdagens (2010-06-24) upplaga av tidningen City finns en intressant artikel om att bo på tak. Stora delar av stadens yta består av, just det tak. Att bo i radhus mitt i stan är en tanke som kitlar för många. Det ger möjlighet att ha utegård samtidigt som man får nära till allt. YIMBY har tidigare bloggat om detta och undertecknad citeras även i Hannes Dellings artikel på tidningen City.


Hus i Malta som har trädgårdar på taket.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (27 Juni 2010 20:39):
Valetta har jag besökt. Staden är ... tja, tätbebyggd. Och jag gillar det.
 0
Niklas (27 Juni 2010 22:20):
Hur många fler bostäder skulle man kunna klämma in inom tullarna genom att utnyttja taken bättre? Hur stor skulle skillnaden vara mot att bygga på fler våningar?
 0
Mattias Woldu (27 Juni 2010 22:45):
Vet inte riktigt vad jag tycker om detta. Ser inte att det skulle bidra mycket till varken stadsbyggnadsklimatet eller bostadsbyggnadstakten i Stockholm. Det bör i så fall vara enskilda överenskommelser mellan hugade spekulanter och fastighetsägare eller bostadsrättsföreningar. Att från politisk håll komma med dessa förslag är bara slag i luften tycker jag.
 0
Anders Gardebring (27 Juni 2010 23:59): Online
Niklas:
Oavsett hur många våningar man bygger så landar man ändå i slutändan på ett tak, eller hur? :)

Mattias:
Jag ser ingen anledning till att vara negativ till en utveckling där taken används. Det går att skapa många tusen lägenheter genom att utnyttja taken. Taken kan också användas som takterasser, uteserveringar osv. Att lägga grönt på taken gynnar också djurlivet i stan!
 0
Daniel (28 Juni 2010 10:27):
Att utnyttja taken är en alldeles utmärkt idé i områden med kulturell känslig bebyggelse. Man kan slänga in radhusområden och takterasser nästan överallt i städerna utan att det skulle synas.
Det finns visst redan nu terasser t.ex. i Gamla stan i Stockholm, och där skulle man kunna slänga in lite radhusområden på taken mot gårdarna så att utsidan inte ändras samtidigt som tätheten förstärks. Dessutom är dom flesta taken såpass ombyggda att det kulturhistoriska värdet redan är försummat.
 0
Mats Åhrman (28 Juni 2010 10:32):
Husen på taket till gamla debenhams vid drottninggatan/bryggargatan vart ju riktigt lyckade, skulle gärna se mer sådant.
 0
Palle (30 Juni 2010 10:48):
Intressant och betydelsefull aspekt, inte minst när den stora utmaningen för Stockholm (och så gott som alla andra svenska städer) - att minska hårdgjorda underutnyttjade (eller felutnyttjade) markytor inte verkar kunna lösas i en handvändning. När det gäller tak torde man åtminstone kunna snabba på processen genom t.ex. avdragsmöjligheter för investeringar och arbete. Samtidigt finns givetvis en risk för politisk klåfingrighet. Nu var det på tal att glasa in konserthusets tak och bygga på, för att kunna bredda verksamheten. (Nej tack, spela nere i konsertsalen och satsa inte på restaurang då sådana redan finns i hundratal i närheten.) Då kunde man ju hellre glasa in de sedan länge avstängda terrasserna ovanför Sergelgatan. Det får inte bli en gimmick utan hellre tydligt baserat på verkliga behov och investeringsvilja i varje enskilt fall - och utan att försnilla stadens ikoner.
 0
Linda Kummel (1 Juli 2010 09:06):
Def finns fina radhus ovanpå Hansacompagniet i Malmö också, jag tycker att det är ett strålande sätt att utnyttja redan ianspråkstagna ytor för att förtäta i staden. "Stadsradhusen" som Folkhem byggde vid Vasaparken för något år sedan är ju också ett bra exempel på hur bostäderna faktiskt inte måste stå ända nere i gatuplan.
 0
Tore Kullgren (6 Juli 2010 18:24):
Det kan tänkas finnas ett Moment 22 här. I Stockholm är det låg efterfrågan på takterrasser (som ändå kostar en hel del att anlägga) eftersom det finns så mycket gräsmattor. Och det finns mycket gräsmattor eftersom folk anser sig behöva utomhusytor (eftersom de inte har några takterrasser).
 0
Anders Gardebring (7 Juli 2010 00:43): Online
Jag tror inte efterfrågan på takterasser egentligen är låg. Jag tror snarare att det är en fråga som inte finns i de flestas begreppsvärld, just eftersom det är så ovanligt. Om det erbjuds, lär det säljas (eller hyras ut).
 0
Zeth L (7 Juli 2010 11:13):
Jag var nere i Malta förra veckan och besökte Tigne Point - platsen på bilden. Måste säga att det håller på att bli riktigt bra. Jag bodde nära området som ligger i Sliema 2008-2009 och var då rädd att området skulle få en karaktär av gated community, men den känslan fick jag inte alls nu. I området finns gott om lyxlägenheter, radhus, ett torg och ett med maltesiska mått stort köpcentrum. Köpcentrumet som egentligen bara är en stor box, ligger mestadels under marknivå och är delvis inringat av en gammal ruin. På taket har de byggt en ny fotbollsplan: http:​/​/​www.​timesofmalta.​com/​articles/​view/​20​0​910​0​2/​spo.​.​
Under området finns stora parkeringsgarage, men området i sig upplevs som helt bilfritt, bortsett från kustvägen.

Edit: "Ruinen" är nog fejkad, eller i alla fall flyttad.

Att takterasser är populära även i Stockholm tycker jag nog att man kan se på priserna på de få lägenheter som har sådana.
 0
Anders Gardebring (7 Juli 2010 20:25): Online
Zeth:
Jag ska ner till Malta o jobba i nästa vecka, kan man hitta dit hyfsat lätt? (Jag ska bo i Sliema)
 0
Zeth L (8 Juli 2010 12:19):
Anders:
Då bor du nära. Tigne Point ligger längst ut på spetsen av Sliema.

Du kommer även runt om på Malta kunna se flera intressanta exempel på smala tvåvåningshus som har byggts till ända upp till 6-8 våningar. Det byggs mycket på Malta, och byggarna drömmer nog om att sälja till utlänningar. I verkligheten står många av lägenheterna tomma. Jag bodde själv i ett cirka tio år gammalt hus vid kajpromenaden där endast tre av 20 lägenheter var bebodda.

Jag rekommenderar en bussresa till Valletta (15 minuter) och om du har tid en tur till gamla huvudstaden Mdina med utsikt över hela ön (30 minuter på buss 65). Väster om Mdina finns Dingli Cliffs, den vackraste naturupplevelsen på ön, men dit kommer man nog bara med bil. Lokaltrafiken på Malta körs fortfarande av chaufförer som äger sina egna bussar. Många av bussarna är från 50 och 60-talet. Systemet kommer ändras inom kort och ett utländskt bolag har redan vunnit upphandlingen för att få ta över trafiken.

En annan intressant detalj är att Sliema och St Julians sakta håller på att bli ett Little Sweden, med en växande andel boende svenskar som till stor del arbetar inom spelbranchen.

Till sist en lite udda rekommendation. Om du får tillgång till bil kan det vara intressant att köra förbi flyktinganläggningen söder om flygplatsen. Där bor många av de flyktingar, som försökt ta sig till Italien men hamnat fel, i tältbaracker. På morgonen står det män i grupper längs vägen och hoppas på att få en dags arbete på något bygge.

Trevlig resa!
 0
Anders Gardebring (10 Juli 2010 00:56): Online
Zeth:
Tack för tipsen! (Jag jobbar för övrigt i spelbranschen ;)
 0
Gustav Svärd (12 Juli 2010 09:50):
Radhus på taken på de flesta av våra lådor vore nog även en bra idé för förorterna. Sitter nu hemma och tittar ut över en himla massa platta tak i Kista. Gallerian och kontorshusen skulle bli klart mer intressanta och det skulle innebära en klart större funktionsblandning.
 0
Martin Ekdahl (12 Juli 2010 15:46):
Anders G:

Och jag är före detta spelbranschare.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8655 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S

@yimbysthlm på Twitter