Utskrift från www2.yimby.se
....

På gång i YIMBY

 


Det händer mycket kring de urbana frågorna i allmänhet och YIMBY i synnerhet just nu.

Därför behöver vi nu fler som vill engagera sig i vårt arbete. YIMBY kan aldrig bli mer än vad vi som engagerar oss gör det till.

Vad innebär det att engagera sig i YIMBY? Ja det beror förstås på hur mycket tid man kan lägga och vad man är bra på. Men här kommer några exempel på sådant som man kan hjälpa till med:
 

  • Skriva yttranden (detta är en aktivitet som går att göra helt online om man vill och när man får tid över)
  • Skriva debattartiklar till lokaltidningar och rikstidningar
  • Vara med och arrangera träffar och seminarier
  • Gå på olika former av möten, som samrådsmöten, publika hearings med mera.
  • Webbdesign. Vi har både webbutvecklare och interaktionsdesigners som jobbar med yimby.se, men skulle också behöva webbdesignkompetens.


I år kommer YIMBY också att besöka Almedalen igen. Om du vill få tag i oss så ta kontakt.

För övrigt så funderar vi också på att starta upp YIMBY i Linköping, Norrköping och Malmö. Är du intresserad? Hör av dig!

Vad skulle du vilja att YIMBY engagerade sig i? Hur skulle du vilja engagera dig i YIMBY? Hur kan vi bli bättre på att få fler att engagera sig? Kom gärna med förslag i kommentarerna?

Och så till sist en vädjan. Facebook håller på att göra om sitt upplägg för grupper. För att få konvertera en grupp till det nya formatet måste man ha ett visst mått av aktivitet. Eftersom de mesta diskussionerna i YIMBY sker här på siten så anses aktiviteten i gruppen vara för låg. Därför vill vi uppmana alla att de kommande dagarna och veckorna gå in och skriva även i vår facebookgrupp, som du kan hitta här.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Tore Kullgren (18 Juni 2011 15:47):
Vi har också vandringar i Stockholmsområdet ibland, senast i Skogskyrkogården. Har ni något förslag om vandringsväg? Vill någon till och med bli dagens hjälte genom att guida en vandring?
 0
Jonas (18 Juni 2011 19:25):
Mer fokus på skyskrapedebatten tack!

Självklart ska det byggas på höjden i Stockholm. Annars, keep up the good work!
 0
Erik Westberg (19 Juni 2011 21:41):
Då får jag väl anledning återkomma till min gamla fråga, vad hände med tankarna kring kurser, debatter, ABF-samarbete, från i våras?
 0
Pawel Flato (20 Juni 2011 12:47):
Utmärkt att ni tar tag i detta.
Har anmält mitt intresse att hjälpa till.

Hoppas fler gör det också!
 0
Anders Ryding (22 Juni 2011 13:14):
Två hinder för mig att engagera mig:

1. Jag upplever att Yimby i sin vilja att vara tvärpolitiskt ofta blir opolitiskt. Jag skulle önska att man var lite vassare i kritiken mot våra politiska företrädare. Personligen är jag besviken över Kevius och att hon inte tar plats utan överlåter opinionsbildningen åt Madeleine Sjöstedt, som i mångt och mycket tillhör den utvecklingsfientliga falangen. Ankersjö verkar ha tystnat mer eller mindre sedan han blev borgarråd. Var är Yimby i att bevaka våra politiker?

2.Svårigheten att i detta forum hålla igång en tråd som handlar om mjuka frågor eller att för den delen ställa upp och gå på samrådsmöten som tex vad gäller Hornsbruksgatan. Där dör diskussionen ut, men när det gäller vägar, tåg och
teknikaliteter så kan debatten hålla på i evigheter och alla är jättehängivna. Det har ju också fört med sig att forumet har blivit i stort sett enkönat.
 0
Anders Gardebring (23 Juni 2011 23:44):
Anders R:
1. Vi behöver överlag fler skribenter på yimby.se. Är du själv sugen på att skriva?

2. Jag håller med! Vad kan detta bero på? Kanske blir det en ond cirkel? Om den som vill diskutera mjuka frågor inte känner att det blir någon diskussion så kanske vederbörande tenderar att inte försöka igen? Hur ska vi kunna vända den trenden?
Jag tycker absolut att vi ska kunna diskutera hårda frågor på yimby. Men varför är det så svårt med de mjuka?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (24 Juni 2011 16:43):
Jag misstänker att den extremt likriktade könsfördelningen bland artikelskribenterna leder till att de flesta kvinnliga läsare drar slutsatsen att YIMBY är en klubb för grabbar.

(Har däremot svårt att tro att det finns någon gen på y-kromosomen som styr intresset för hårda frågor. Det ju finns en del kvinnor som bloggar om hårda frågor som man kan läsa om man följer länkarna i högerspalten.)
 0
Anders Gardebring (24 Juni 2011 21:41):
Rasmus: Du har förstås en poäng. Frågan då blir, hur får vi fler skribenter i allmänhet, och fler kvinnliga skribenter i synnerhet?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (24 Juni 2011 22:54):
Jag tror inte att det finns någon generell lösning, utan det handlar nog om att ta kontakt med personer fortlöpande och fråga om de kan tänka sig att bidra.

En sak som kanske är värd att tänka på är att man inte lägger ribban högre för kvinnliga skribenter än för manliga. Vem som helst som delar YIMBYs värderingar borde vara välkommen att skriva en artikel och framför allt kvinnor/tjejer eftersom det har varit så skev fördelning hittills.
 0
Anders Gardebring (25 Juni 2011 00:38):
Rasmus:
Varför skulle ribban vara högre för kvinnliga skribenter? Alla som delar YIMBY:s värderingar och som är bekväma med att skriva kan blogga här.
Och även de som vill skriva om sådant som YIMBY inte tar ställning i kan också skriva, men då i krönikeform.

Dock borde det kanske göras tydligare, många medlemmar har kanske inte ens tänkt tanken att blogga här?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (25 Juni 2011 01:17):
Ja, precis. Jag tror att om man inte har diskuterat på forumet eller skrivit kommentarer på bloggen så kan man lätt få för sig att de flesta som skriver artiklar här är kvalificerade på något sätt som man själv inte är.

Eftersom det är väldigt få kvinnor som är med och diskuterar här så blir det automatiskt som en högre ribba för potentiella kvinnliga skribenter (liksom för potentiella manliga skribenter som inte är med och kommenterar och diskuterar).
 0
Anders Gardebring (25 Juni 2011 01:28):
Hur ska man kommunicera det då? Förslag?
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (25 Juni 2011 01:43):
På nätet (bloggen, twitter...) och på YIMBY-träffar/fika/öl/stadsvandringar. Träffar i verkligheten tror jag kan vara väldigt effektivt. Vi hade ett fika i Linköping som ledde till att två eller tre personer skrev artiklar på Storstad Linköpings blogg.

En annan anledning till att ribban kan bli högre för kvinnliga skribenter är att när man tänker "nu ska vi hitta personer från grupp X" så faller det sig naturligt att de första personerna från grupp X som man kommer att tänka på är personer som har utmärkt sig på något sätt.
 0
Anders Ryding (25 Juni 2011 08:23):
Nu tror jag i och för sig att det finns en skillnad i vilka frågor som attraherar kvinnor vs män. Visst finns det tex kvinnor som är intresserade av motorsport, men väldigt få.

Och ANDERS G: Det är inte uteslutet att jag skulle kunna skriva något, sedan är ju problemet att man inte är så haj på att lägga in snygga bilder osv.
Jag är full av beundran över insatsen hos er som tar huvudansvaret här, men jag tror att ni skulle kunna styra debatten lite mer, utan att för den skull vara manipulativa.
Sedan tror jag att man måste börja adressera sig lite mer politiskt. Det gör våra motståndare och de är mycket mer framgångsrika, trots att de ingalunda är i majoritet.
Yimby gör fantastiskt fina inlägg och remissvar, men när man aldrig vågar ställa någon till svars då är risken stor att det man skriver hamnar underst i högen.
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (25 Juni 2011 18:02):
Du har nog en poäng, men motorsport är inte något bra exempel. Motorsporten har en extremt rigid och traditionell rollfördelning mellan män och kvinnor där män kör och kvinnor poserar.

Men visst är det väl generellt sett lite fler killar som kollar på sport och lite fler tjejer som kollar på dokusåpor.
 0
Gluff (26 Juni 2011 16:11):
En eventuell malmö-yimby skulle nog vinna på ett brett regionalt grepp, då t.ex. Lund idag har fler jobb inom "industrin" än vad Malmö har och att städerna påverkar varandra utifrån faktorer som byggpolitik, bostadspriser och arbetsmarknad.
 0
Michael Diamant (26 Juni 2011 20:18):
Jag är ju en ganska sporadisk besökare men skulle gärna engagera mig mer då stadsplanering ligger mig varmt om hjärtat.

Mer av allt kanske? Om man ska inspireras av liknande organisationer utomlands så workshops, föredrag och sociala träffar.

Fler gästkrönikor av intressanta personer? För att höja Yimby till nästa steg så vore det väl att dra in arkitekter och beslutsfattare och låta dem skriva om sina visioner och tankar och ha en modererad debatt och frågestund (så att det inte blir lynchmobb). Att göra Yimby till arenan där intresserade lekmän och fackfolket möts. Att göra medlemmar av de vi för tillfället ojar oss över.
 0
Rasmus Öhrstig Bratt (26 Juni 2011 21:03):
Det tycker jag låter som ett lysande program och då är det nog bäst att börja med det som är lätt att organisera och som kräver minst förkunskaper, som stadsvandringar och fikaträffar. (Inte nödvändigtvis i kombination med varandra.)
 0
Jörgen Sundström (26 Juni 2011 23:31):
Det finns en facebook grupp för Yimby Malmö:
http:​/​/​www.​facebook.​com/​home.​php?​sk=​group_​1642790​16955.​.​
Jag har precis gått med i den.
Efter ett längre uppehåll från min blogg MalmöStockholm börjar det klia lite i fingrarna igen. Är med andra ord mycket intresserad av att börja blogga på Yimby Malmö.

På Twitter finns Yimby Lund:
http:​/​/​twitter.​com/​#_​_​_​EXCLAMATIONMARK_​_​_​/​YimbyLund
 0
buffett (30 Juni 2011 18:46):
Har en fråga om era yttranden. Länkar ni inte till dem på framsidan längre? Något jag saknar är även någon form av uppföljning på inlämnade yttranden, togs era synpunkter i beaktning?
 0
Anders Gardebring (1 Juli 2011 20:58):
buffett:
Vi har varit dåliga på att länka in våra yttranden på sistone. Tidsbrist är det främsta skälet. Jag tog dock fasta på vad du skrev och lade ut ett av våra senaste yttranden nyss.

Uppföljningsbiten är inte helt lätt, eftersom planprocesser tenderar att vara ytterst utdragna affärer.
 0
buffett (1 Juli 2011 23:53):
Anders Gardebring:
Ska läsas!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter