Utskrift från www2.yimby.se
....

En ek och en spårväg

 

Den berörda eken.

Idag vakade ett antal personer vid den så kallade "radioeken" vid Oxenstiernsgatan på Östermalm i Stockholm. Den uppemot tusen år gamla eken är sjuk och riskerar att kollapsa. Därför har det bestämts att den ska sågas ner. Efter de protester som beslutet har lett till ska dock frågan utredas igen.

Det är alltid tråkigt när så här gamla träd måste tas ner, speciellt då detta träd står på en plats där det bidrar så positivt till stadsmiljön. Om trädet trots allt går att rädda vore det förstås positivt, men det får utredningen som nu inleds avgöra.Tråkigt nog så har en konspirationsteori blommat upp. Teorin går ut på att anledningen att man vill fälla eken skulle vara den planerade utbyggnaden av spårväg city. Bland annat tidningen Östermalmsnytt låter dessa påståenden stå oemotsagda i en artikel, och på facebook verkar också detta fått fäste.. Att trädet är i dåligt skick har dock varit känt i flera år och det arbete som gjorts för att rädda eken verkar inte ha gett önskvärt utfall. 


Plats för både spår och luftledningar.

Faktum är att eken har varit i allra högsta grad närvarande i stadens utredning om Spårväg City. Men kanske inte riktigt på det sätt som kritikerna tror. Låt oss titta på de faktiska handlingarna, nämligen förstudien för Spårväg City från oktober 2010.

På sidan 43 kan vi läsa:
Eken mitt i Oxenstiernsgatan ingår enligt Översiktsplan för Nationalstadsparken i ett större sammanhang av ekar och andra gamla ädellövträd som utgör värdekärnor i norra och södra Djurgården. I nationalstadsparken finns många arter av insekter som är knutna till de grova ekarna. Gamla ekarna i kanten av värdekärnorna fungerar som spridningskorridorer och är därför viktiga att bevara. Spårvägen har planerats för att den gamla eken inte ska påverkas. Den måste särskilt skyddas under byggnadsskedet.


Planerad dragning av Spårväg City.
 
Men om det nu vore så att trädet behövde tas ner för att ge väg för spårväg city (vilket alltså inte är fallet)? Ja då uppenbarar sig förstås ett dilemma för den som vill vara en sann miljövän. Rädda eken, eller rädda spårvägen? För den som vill kalla sig miljövän skulle valet bara kunna bli ett, nämligen att bygga spårvägen.Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel (25 Oktober 2011 08:42):
Om trädet måste tas ner så skulle ju en bra kompromiss vara att plantera ett nytt träd där?
 0
Erik (25 Oktober 2011 10:04):
Man kanske kan flytta en hundraåriga ek dit.... :-/ Det är ett ståtligt träd, den får en fin presentation i era snygga bilderna. Det finns många exempel på ekar som bevars i all oändlighet: e.g.:
http:​/​/​sv.​wikipedia.​org/​wiki/​Stelmu%C5%BE%C4%97-​eken det är en fråga om vilja inte något annat. En utredning vilar alltid på sina premisser, om premissen är att ingen hund får skadas av en fallande gren från en gammal ek, så kommer den att kapas hur vi än gör.


Ni kan lägga in följande koordinater på bloggkartan:
http:​/​/​maps.​google.​se/​maps?​ll=​59.​335841,18.​10​0​652
 0
Carl Johan Hall (25 Oktober 2011 10:59):
Citat: "Det är alltid tråkigt när så här gamla träd måste tas ner..."

Ja, men nu är det ju just de gamla träden som dör av ålder. Naturen fungerar så :-)

Dock vet jag inte om just det här trädet är kört, även om uppgiften att det måste stagas med wires säger en hel del.

Några nya ekar längs mittremsan vore en bra idé, ja.
 0
Daniel (25 Oktober 2011 11:24):
Nu vet jag inte hur det är med rotsystemet. Många träd lider svårt att intilliggande hus och deras rör till och från husen.
Om det är helt ok så kan man göra som man gör ibland och sågar ner trädet och ersätter det med rotskott.
Detta är en vanlig metod i Göteborg

http:​/​/​www.​hitta.​se/​LargeMap.​aspx?​gatubild&gvX=​640​3562.​.​
http:​/​/​www.​hitta.​se/​LargeMap.​aspx?​gatubild&gvX=​640​4524.​.​
 0
Sven R (25 Oktober 2011 14:20):
Daniel, trädet på Avenyn är en Robinia. Föregångaren var en Robinia som från början växte i en förträdgård, därav den lustiga placeringen mitt i trottoaren. Man försökte förnya trädet med ett rotskott med det gick inget vidare, det såg för risigt ut. Så därför togs roten bort och man planterade ett nytt träd, det man ser på bilden.
 0
Daniel (25 Oktober 2011 16:12):
Nu när du säger det så såg Robinian för djävlig ut och drog mot söder, men annars helt frisk. Jag har inte gått förbi där något särskilt så jag har inte följt trädets utveckling.

Men att vurma för en gammal ek i stadsmiljö är ganska konstigt. Jag tror att det hade behövt lite mer yta omkring sig så man hade nog behövt riva upp gatan och dess installationer under och kanske närmaste husen för att ge det ordentligt med yta.

Men det är det nog ingen som vill göra.
 0
Monica Dahlby (25 Oktober 2011 17:12):
Och vart tog den lilla nyplanterade eken bredvid vägen.Om den inte stod ivägen för spårvägen så kunde den ju fått stå kvar.
 0
Niklas Öhrström (25 Oktober 2011 17:38):
Monica D:
Med spårvägen finns kanske chans att på riktigt få upp grönskan på Oxenstiernsgatan. Den plattlagda refugen i höjd med Garnisonen och norrut är ju knappast del av staden vackrast gaturum.
 0
Herbert Tingesten (25 Oktober 2011 17:49):
Man kunde förstås ha valt en lite annan sträckning på Oxenstiernsgatan när den förlängdes till Valhallavägen på 60-talet.
 0
Daniel (26 Oktober 2011 09:11):
@monica. Man vill plantera ut den som ersättning när man har sågat ner det gamla trädet.
 0
Martin Ekdahl (26 Oktober 2011 16:28):
Fin ek. Verkar ju få stå kvar trots allt. Bra Anders att du begraver myten att det skulle vara spårvägens fel att eken planerades att sågas ned.
 0
Karl (27 Oktober 2011 18:46):
Nästan lite synd att det inte kommer att hänga på spårvägen. Hade kunnat bli som 1971 igen, kollektivtrafik som ställs mot träd. Precis vad som behövs för att få stockholmarna att engagera sig. :-)
+1
Herbert Tingesten (27 Oktober 2011 19:01):
Bara att kräva att spårvägen dras i en tunnel under! Richard Murray kan göra en jätteinsats här!
+4
Rasmus (29 Oktober 2011 00:59):
I Dn idag finns ett mycket bra förslag på hur man ska göra med eken.

http:​/​/​www.​dn.​se/​debatt/​stockholmsdebatt/​lat-​eken-​bli-​.​.​

En genuint urban lösning skulle jag kalla förslaget och det representerar precis allt det jag tycker Stockholm borde stå för.
+1
Anders Ryding (29 Oktober 2011 10:47):
Det kanske är så att det är helt realistiskt att göra enligt förslaget, eller också är trädet i så dåligt skick att det är utom all räddning. Det största problemet tycker jag är att förvaltningen inte kan stå för sitt beslut utan startar en ny utredning. Är det inte tillräckligt utrett från början? När man fattar beslut om att ta bort ett tusenårigt träd så bör det ju stå helt klart att det är den enda lösningen. Varför velar man så här?
Stadsgrönskan har stor betydelse för vårt välbefinnande men ingenting har ett evigt liv, inte ens en tusenårig ek och jag har svårt för den här sentimentaliteten att inget får förändras. jag är liksom inte utrustad med den där genen ungefär som att jag aldrig kommer att få ett bollsinne, hur jag än anstränger mig.
Om man tittar närmare på alla dessa protester i denna stad så kan man konstatera att en stor andel av de protesterande verkar vara i 70 års åldern. Jag är inte purung och har inget emot att äldre människor engagerar sig i samhällsfrågor. Men ändå en liten reflektion:
Kan det vara så att dessa människor från 68 generationen, som alltid varit van att leda debatten och ha ett inflytande och stå i centrum, har svårt att hantera sin egen ålderdom.
Detta eviga protesterande blir en slags besvärjelse mot den egna förgängligheten. Man vill liksom inte ge upp sin position.
Hus och ekar har inte evigt liv, inte ens fyrtiotalisterna har evigt liv. Tillvaron står i ständig förändring. Kom till ro och acceptera det! Men... om eken går att rädda så skall man göra det. Den är fin.
 0
Ragnar Lind (29 Oktober 2011 13:08):
"...may you have a strong foundation
when the winds of changes shift
May you find à ladder to the sky
And climb on every rung
And you stay
Forever young

Några visdomsord av 40-talisten och 70-åringen Bob Dylan
 0
Richard Ahlsröd (31 Oktober 2011 17:06):
Jag tycker att man skapade problemet redan när stadsdelen byggdes upp genom att man drog en gata rakt "genom" eken. Som det är i dag ser jag ingen anledning att bevara den eftersom den är murken och helt "felplacerad" (egentligen är det ju vägen som är felplacerad) i stadsbilden. Ett stort träd som breder ut sig över vägen och inte utgör något positivt estetiskt inslag pga sin "felplacering". Jag tycker inte att det är vackert med gamla träd som är uppstagade så pass mycket att stagen nästan blir mer framträdande än själva trädet.

Jag tycker absolut att gamla träd skall bevaras och man skall strida för att bevara dem, men innan det tycker jag att man måste ställa sig frågan vilket syftet med att bevara eken är och i det här fallet väga nyttan med att bevara mot stadsutveckling.

Jag undrar om "trädkramarna" protesterar bara för protesterandets skull? Lite nostalgitripp som sagt?
+1
Gluff (1 November 2011 15:35):
Jag tror "trädkramarna" protesterar till stor del för att eken var där först och att det sannolikt finns många (i en stad t.ex.) som hellre tar ned träd för att de står "fel" än att de vill låta omgivningen mer anpassa sig efter trädet/naturen.
 0
Marc (8 November 2011 12:59):
Inga träd "måste" tas bort. Det handlar om att prioritera. Det finns gott om plats för att bygga en struktur som bevarar trädet på ett säkert sätt. Denna struktur skulle också kunna inefatta en café-byggnad för uthyrning likt dom som byggts längs strandvägskajen. På så sätt belastar inte bevarandet av trädet skattebetalarna.
 0
Niklas Öhrström (8 November 2011 14:35):
Marc:
Visst går det säkerligen att stadga upp på något sätt och bygga ett tak som skydda mot nedtrillande grenar. Men frågan är om man ska bevara in i absurdum. Och hur länge kommer denna konstruktion att hålla upp trädet? Det går inte riktigt att jämföra med bevarande av byggnader. Träd är levande organismer och de har inte ett oändligt långt liv. Det är tyvärr bara att acceptera.

Ett träd ska ju vara där för att det har ett värde för de som rör sig omkring. Visst kan man som sagt stadga upp det. Men vilket värde kommer en döende ek ha för oss stockholmare och besökare? Jag håller med Embrén att om man ska behålla trädet ska det kunna åldras med värdighet.
 0
Gluff (8 November 2011 16:32):
Alla träd är väl egentligen "döende", dvs dödliga och kommer för varje dag att ha en kortare återstående livstid (även om den livstiden naturligtvis kan påverkas på olika sätt).

Det torde också råda stora variationer i bedömningar kring träds prognostiserade återstående livstid. En "döendestämpel" tycks här kunna ha beröringspunkter med hus som i många fall blir just utdömda men som enligt andra bedömare kan ha goda förutsättningar att bevaras.

I slutändan handlar det väl om känslor, estetik och säkerhet. Det tycks vara ganska vanligt att beslutsfattare inte delar samma värderingar som genomsnittsbefolkningen i bevarandefrågor.
+1
Gluff (8 November 2011 16:34):
Ja, inte minst, får man tillägga, kanske för att just själva inflytandet vaccinerar mot den känsla av maktlöshet som lätt infinner sig då inflytandet just inte finns.
 0
Alf . (9 November 2011 19:53):
Intressant med två alternativ:
Alternativ 1. Gräv upp Eken och skicka ut den på djurgården. Sedan planterar man ett nytt och friskare träd som inte riskerar att pajja för folk som går runt på gatan.

Alternativ 2
Eken måste till varje pris stå kvar där den står. Det betyder att eken ska stöttas och stagas sedan klippas, klistras och gipsas ihop ända tills den dagen kommer då inget av den gamla eken finns kvar utan endast en uppstoppad kopia.
http:​/​/​www.​dn.​se/​debatt/​stockholmsdebatt/​lat-​eken-​bli-​.​.​

Båda alternativen är intressanta och det ska bli skoj att se vad som händer. Men det är synd om man ska hålla på och gnälla över spårvägen för den verkar inte ha nåt med eken att göra.

Den verkliga framtiden för eken kommer nog att sluta i en enda stor utredning som man hade sparat en rad andra träd ifall man hade låtit bli och ingen kommer heller vara riktigt nöjd över Ekens öde eftersom ingen vet vad som kommer att hända med den.
 0
Karl (16 November 2011 16:50):
Nu har eken fått sin dom: http:​/​/​www.​dn.​se/​sthlm/​tv-​eken-​ska-​fallas

Än bör det ju dock inte vara försent att rädda den med en målmedveten aktion!
 0
Martin Ekdahl (17 November 2011 09:38):
Tråkigt att höra Karl. Detta anser jag att man hade kunnat lösa bättre. Jag skulle vilja se en second opinion på ekens tillstånd. Sen bör tilläggas att jag stödjer förslaget att stadga upp eken och behålla den som en symbol för stadens uppfinningsrikedom. Hey, stockholmare brukade ju kallas "ekenkisar" en gång i tiden. ;)
 0
Niklas Öhrström (17 November 2011 14:50):
Om jag känner Björn Embrén rätt (känner iof inte personligen men tagit del av en del av det han sagt) skulle han, om det finns den minsta möjlighet i världen, propagera för någon form av bevarande. Om han säger att det inte finns någon möjlighet till det litar jag fullt ut på honom.

Hoppas han nu slipper löpa gatlopp mellan horder av konspirationsteoretiker som fortfarande lever kvar i Almstriden.
+1
Karl (18 November 2011 14:37):
Än lever (eller står upp, åtminstone) tydligen eken: http:​/​/​www.​dn.​se/​blogg/​epstein/​20​11/​

Vet inte riktigt vad jag ska tycka faktiskt, å ena sidan stadens experter som intygar att eken saknar livskraft, å andra sidan aktivister som till varje pris ska ha den kvar. Det är ju nästan så att man önskar att de lade sin kraft på något mer produktivt. Kanske kan de klättra upp i ett träd där Förbifarten ska byggas?

Samtidigt tycker jag att följetongen har visst komiskt värde, så för mig får den gärna fortsätta ett tag. Hoppas bara ingen kommer till skada om eken bestämmer sig för att fälla sig själv...
+1
Anders Anttonen (20 November 2011 08:27):
Går det inte att plantera ett par japanska körsbärsträn när eken tas bort? Dom blommar fint på våren och ger ätliga bär till fåglarna strax efter midsommar. Eller en rad med snabbväxande pelarpopplar?

Var finns trädmarodörerna nu då? Med sina giftampuller och kopparspikar?
 0
Slottsträdgårdsmästaren (21 November 2011 11:14):
Jag är för att eken ska bli kvar men att kronan då måste reduceras kraftigt och man helt enkelt sparar trädet som en levande ruin som säkert kan leva i 50-100 år till. I alla andra fall är jag motståndare till så stora ingrepp på träd.

Vad gäller japanska körsbärsträd så blir det inga bär från de träden.
/Hasse
 0
Herbert Tingesten (21 November 2011 18:55):
Inget skulle kunna symbolisera Stockholms bevara-allt-till-varje-pris-attityd bättre än ett dött trädskelett.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter