Utskrift från www2.yimby.se
....

Bygg innerstaden större

 
Det är inte ofta man får läsa om stadsbyggnadsfrågor på DI. Men för några dagar sedan hände det. Magnus Stenlund (fastighetskonsult och analytiker) skrev en artikel som förtjänar uppmärksamhet.

Stockholms befolkning växer snabbt och Stenlund skriver:

"Det är bra om Stockholm kan fortsätta att försörja och attrahera. Men frågan är var alla ska bo. Just nu är svaret: varhelst det är möjligt. Och ju fler spridda skurar av punkthus, ­desto längre ut i regionen får staden leta efter mark för nästa projekt.

De flesta människor vill bo i innerstaden. Vill de inte det så vill de bo på landet, eller åtminstone i villaförort. Våra preferenser, allt eller inget, förändras mycket lite över tiden. Alltmer absurda priser på centrala bostäder verkar ofrånkomliga."

Stenlund skriver också att täthet, tillgänglighet och mångfald är vad som definierar stenstaden. Kvartersbebyggelsen bör utgöra fundamentet för en god stadsplan. Kontor, affärer och bostäder bör ingå i samma byggnad eller inom samma område. I gatuplanet ska affärsverksamhet- och småskalig ­näringsverksamhet prioriteras. Kollektivtrafiken måste byggas ut.

I det stora hela så är Magnus Stenlund helt klart på väg i rätt riktning. Han inser vad många Stockholmare idag vill ha.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (20 Januari 2012 22:20):
Bra. Kort och koncist. Det är dags att staden och regionen tar itu med sitt sprawlande. Markjakten börjar redan bli desperat på sina håll, som i Nacka där kommunen nu med ljus och lykta efter ledig mark för dagisbyggnader. Lösningen heter "förtätning".
 0
Niklas Öhrström (21 Januari 2012 14:19):
Man bör också ta och revidera RUFSen. Den talar om att den centrala kärnan ska utvidgas. Därutöver ska tre kärnor söder om stan växa fram samt tre norr om stan (Arninge, Kista/Tureberg, Barkarby, Skärholmen/KK, Flemmingsberg, Haninge). Dessa kärnor kommer var och en ha kollektivförbindelser in mot centrum (dock inte Arninge) och en yttre tvärled (där förbifarten ingår) sinsemellan.

Arninge kommer inte ha en susning av en chans att bli en stadskärna. Detta gäller även troligtvis Haninge, Flemmingsberg och Barkarby.

Istället borde man satsa på just Kista och Skärholmen/KK. Som kompensation för att man struntar i de andra regionkärnorna bygger man ut den centrala regionkärnan så att den skapar ett stadskontinuum ändå från Skärholmen till Kista.
 0
Jan Wiklund (21 Januari 2012 18:06):
Lite märkligt är det dock att DI, med de intressen de borde bevaka, inte med en stavelse nämner vad utglesningen kostar, i termer av utsträckt infrastruktur, energi och tidsåtgång.

Här har vi mycket kvar att göra!
 0
Ola Halvardsson (21 Januari 2012 20:02):
Bra skrivet. Vi måste stoppa utglesningen. Fokusera på att binda ihop den eroderade staden, så att förorterna blir fullvärdiga stadsdelar med eget näringsliv och underlag till småskaliga verksamheter.
 0
Göran Johnson (24 Januari 2012 22:41):
Niklas! Frågan är vad du menar med "man bör satsa på... ". Vem är "man". Vi har 26 kommuner i länet som alla bygger bostäder lite hur som helst, en del tätt och bra och andra glest och dåligt. Kan man styra åtminstone en del av detta byggande till mer stadsmässiga kärnor vore det bra. I Haninge finns ett närmast ödsligt område mellan centrum och pendelstågstationen. Det vore utmärkt om det bebyggdes med tät kvartersbebyggelse. I nordväst heter kärnan Barkarby-Jakobsberg och det finns en mycket stor potential att t ex förtäta, ja fördubbla tätheten intill Jakobsbergs station. Sen kan jag hålla med om att Arninge är tveksamt, i varje fall så länge det inte finns spår dit. Barkarby kommer att bebyggas vad vi än tycker. Det bästa vi kan göra är att söka påverka utformingen, tätheten och kollektivtrafiken. Det bästa får inte bli det godas fiende.
 0
Jan Wiklund (25 Januari 2012 07:09):
Är det nån som vet varför RUFS satsar på det idag oåtkomliga och föga utnyttjade Arninge istället för det rimligare Täby centrum? Är Täby centrum omöjligt på något vis?
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter