Utskrift från www2.yimby.se
....

What's up Warsaw!?

 
Det är alltid intressant att se hur det ser ut i andra städer. Extra intressant om de dessutom är jämförbara med Stockholm. Warszawa är just en sådan stad. Huvudstad i ett grannland och med bara något större invånarantal än Stockholm. Sedan kommunismens fall för drygt 20 år sedan genomgår staden en snabb omvandling och modernisering. Naturligtvis både på gott och ont, men mest på gott om man pratar med folk och tittar själv. Enskilda byggnader kan alltid diskuteras, men är det något som man definitivt blir avundsjuk på är den energi som präglar staden och byggandet. Här finns en framåtanda och lust till förnyelse och förändring.

Precis sådant som Stockholm helt har tappat de senaste 20 åren. I Stockholm råder ängslighet, beslutsångest och visionslöshet. Allt tycks handla om bevarande och inget om utveckling och nytänkande. Så lite inspiration kan vara bra. Mitt besök i Warszawa, som är min födelsestad, var väldigt kort. Jag gör inga som helst anspråk på att ge en heltäckande bild, men jag hoppas det väcker lite nyfikenhet hos er som läser här! Både vad gäller den nya och gamla arkitekturen, som jag också ska ge några små smakprov på. Vi börjar i den förort som jag bodde i under besöket och som heter Ursynow. Kan tänka mig den är jämförbar med Solna.


En av huvudgatorna kantad med nybyggda kvarter.


Ett hus från samma gata. Jämfört med nybyggda hus av samma typ här i Stockholm så tyckte jag husen kändes lite roligare, med generellt större grad av oregelbundenhet och detaljer i fasaderna.


Här en annan realtivt vanlig typ av nybygge. Större huskroppar för att vara nya bostadshus än vad som är brukligt i Stockholm . Inte världens roligaste hus, men ganska okey på det stora hela.


Vad som däremot var deprimerande var denna typ av väldigt vanliga så kallade ”block-hus”, som uppfördes under kommunist-eran i parti och minut. Alltid gråa och alltid dåligt underhållna. Nuförtiden är de flesta renoverade och i väldigt många fall, kanske de flesta, även ommålade i någon trevlig färg.


Här kan man se att där nyanläggning har skett så har man satsat på rejäla cykelbanor, separerade från biltrafiken. Till vänster i bild syns ett typiskt exempel på renoverade och målade gamla ”block-hus”.


Nu över till stadens centrum. Mitt i stan står Kulturpalaset. Jättebyggnaden är en ”vänskaps”-gåva från den gode Stalin. Huset är c:a 230 meter högt och bara basen på det är gigantisk. Det framgår inte på min bild, men klicka gärna på länken här för att få ett grepp om proportionerna. Många hyser en hat-kärlek till denna så dominerande symbol för kommunisttiden. En del ville riva den efter kommunismens fall, men byggnaden fick stå kvar. I stället tycks strategin blivit att bygga andra höga hus i Kulturpalatsets omgivning och på de sättet förta dess dominans. Detta tycker jag man lyckats med och nog vore det synd att riva en så karaktäristisk och historisk byggnad. Huset har faktiskt levt upp till sitt namn genom åren och hyst just kultur av olika slag. Idag finns det bl.a muséer, simbassäng, dansskola, bibliotek, bokaffär, konferensanläggning och en stor multi-biograf i huset.

Och här en historia som belyser vad Warszawa-borna själva tyckte om huset:
En turist kommer till Warszawa. Han går fram till en man på gatan och säger ”Ursäkta min herre, jag har endast några timmar på mig här i Warszawa och hinner bara med en enda sevärdhet. Vilken bör jag se?” Mannen svarar ” I så fall måste du absolut åka upp i toppen på Kulturpalatset.” Turisten undrar ”Är det för att utsikten är så fin?”. Mannen svarar ”Nej min herre, det är enda platsen i stan där man INTE ser Kulturpalatset.”.


Till höger syns ena hörnet på Kulturpalatset och här kan man se en del av den nybyggnation som gjorts i närheten.


Vid Centralstationen ligger detta Marriot-hotell, som lyste väldigt tjusigt på kvällen. Har tyvärr ingen bild på det….


Här lite gamalt och nytt i en härlig blandning.


Och lite fler skyskrapor, som var helt okey. Just i dessa kvarter ska en ny skyskrapa med lyxlägenheter byggas. Den är ritad av den världsberömde arkitekten Daniel Libeskind, som är polsk jude, men verksam i USA dit han emigrerat. Klicka här för att se hur den nya, spännande byggnaden ska se ut.


Nu lite av det gamla Warszawa. Här slottet och gamla stan. På pelaren står Sigismund, som var kung över Sverige och Polen på 1500-talet. Warszawa drabbades extremt hårt av nazisternas framfart. Utöver den allmänna förstörelse kriget innebar så jämnade tyskarna systematiskt stora delar av staden bokstavligen med marken. Detta som hämnd för resningen i Warszawa-ghettot samt Warszawa-bornas resning mot ockupationen i slutet av kriget. Så alla gamla byggnader i centrum, som t.ex slottet och Gamla Stan, är alltså återuppbyggda efter kriget. Enorm möda har lagts ner på att återskapa staden exakt så som den såg ut före kriget.


Här en del av det stora torget mitt i Gamla Stan.


En av de fina parkerna i Warszawa. Här jag gick jag med min morfar på söndagspromenader som liten pojke. Märklig känsla att besöka platsen 40 år senare, med sina egna barn dessutom!


Nu tillbaka till det nya Warszawa. Här en rejält påkostad galleria, inte långt från Kulturpalatset. Inte för att jag tycker gallerior är så kul i allmänhet, men det var en ovanligt fin sådan.


Det enorma böljande glastaket.


En interiör.


Och här ett fräckt höghus ovanpå gallerian.


Så här ser det ut i multi-biografen som också ryms i gallerian.


Slutligen några blandade nybyggen jag svischade förbi. Här det nya Tv-huset. Omdiskuterat och kanske inte så där jättelyckat, men tråkigt är det inte… Tornet till vänster kallas lite elakt ”Babels Torn” i folkmun p.g.a att många menar att det bara är ett svindyrt och onödigt skrytbygge.


Här en byggnad med lyxlägenheter med pool på taket.


En av många nya kontorsbyggnader.


Här två nya exklusiva lägenhetshus i den fashionabla delen av stan. Fin variation i stil.


Snyggt huvudkontor.


Slutligen ytterligare ett nytt kontorshus.

Ja, det var det hela. Och som sagt, det finns mycket mer att se än detta.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Martin Ekdahl (9 Januari 2012 21:47):
Tack för trevliga bilder Pawel. I Warsawa i synnerhet och Polen i allmänhet tycks finnas en entusiasm och framåtanda som just nu saknas i resten av nästan hela Europa. Bra med lite inspiration. Modigt att våga anamma både "pastisch" (mao återuppbyggande) och skyskrapor i formandet av det nya Warsawa. Jag såg för övrigt ett par syskon till Stalinskrapan då jag befann mig i Riga och Moskva. Säga vad man vill om socialistrealismen men ärligt talat tycker jag inte att skraporna är så himla fula.
+1
Pawel Flato (10 Januari 2012 13:08):
@Martin

"Säga vad man vill om socialistrealismen men ärligt talat tycker jag inte att skraporna är så himla fula."

He-he, fast knappast några skönheter heller va? :)
En sak är säker: dom har karaktär. Och det i sig är berikande.
 0
zep (10 Januari 2012 14:30):
Värre är det med de andra höghusen, vad är det för fult blåaktigt glas de använder allihop? det ser ut som alla hus är byggda i slutet av 80talet. postmodernism har aldrig varit min grej i och för sig. men kul att det går bra, och att dom bygger
 0
Pawel Flato (10 Januari 2012 16:03):
@zep

"Värre är det med de andra höghusen, vad är det för fult blåaktigt glas de använder allihop? det ser ut som alla hus är byggda i slutet av 80talet. "

Landet var en kommunistdiktatur fram till 1989. Innan dess var i princip allting bokstavligen grått, bortsett från de återuppbyggda historiska stadsdelarna.
Misstänker att folk där får andra associationer av en blank, blå skyskrapa än vad du får :)
Sen kan man ju tycka det är fult ändå, förstås.
 0
Daniel Holm (10 Januari 2012 23:59):
Fult eller fint - dom bygger iaf. Och det ska dom ha en hel skottkärra creds för.
 0
Johan Eriksson (11 Januari 2012 01:51):
Jag gillar den här polska optimismen. "Europas dörrmatta" har äntligen fått tillbaka sitt självförtroende och det med besked. Visst finns det bättre o sämre bland de nya skyskraporna men bland de vanliga nya byggnaderna finns en stolthet och en vilja att synas som jag saknar i Sthlm (sedan stenstaden byggdes).

Boven i dramat är kulturskrapan som helt klart förändrat Warsawas skyline för evigt på gott och ont. Historien är inte heller särskilt smickrande:
Stalin frågar vad Warsawaborna helst vill ha -en skyskrapa eller en metro och invånarna svara entydigt metro. Stalin väljer skyskrapan som "en present" till polackerna. Att leva under dess skugga 1953-1989 var mest en skymf och en maktuppvisning, en fallos från Moskva. Dessutom revs en hel del fina hus som kunde sparats för dess uppförande trots att staden redan var förstörd til 85%! I slutändan vann ändå Stalin med sin syn på modern urbanitet vilket är en mycket stark kontrast till hur Warsawa såg ut före 1939.

Den efterlängtade metron blev också väldigt fördröjd. Den började byggas redan 1938 men man hann inte så långt förrän Europas största (stads)desruktör någonsin från grannlandet symbolbombade Warsawa året efter för att skrämma britterna mfl.
Här är en karta över den ursprungliga metron som liksom den nuvarande går nord-sydlig men med en rejäl skillnad: den gör en böj kring den centrala innerstadskärnan som är helt utraderad av de dåvarande tysksvinen: http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​1/​1c/​War.​.​

Det skulle som sagt dröja och efter efterkrigskrav från ryssarna om väldigt djuptgående "kärnvapensäkra" tunnlar fördröjdes den ytterligare. Sedan på 70- och 80-talen hamnade Polen i en djup ekonomisk kris så bygget stod still men 1984 började man bygga, om än väldigt långsamt. Metron öppnade inte förrän 1995 och blev då lite av en symbol för "den nya tiden" med frihet trots att den var byggd av ryssarna. Dåliga ryska metrovagnar kompenserades snabbt av nya från Frankrike -ett land Polen har haft starka band med sedan länge.

I dagens Warsawa byggs det för fullt inte bara ovan jord utan även under och nångång 2013-14 öppnas den 2:a metrolinjen: http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​2/​2f/​War.​.​

En tredje planeras också men det jag gillar med de forna östländerna är att de alltid trott på de kompletterande spårvägslinjerna och inte bara behållt dom utan även byggt ut näten. Baksidan var vagnarna (i Polen) som inte höll lika bra kvalitét som de tjeckiska Tatra-vagnarna som finns överallt i tex Prag och många andra städer. Polackerna har som sagt starka band med fransmännen och håller pågående på att både kraftigt upprusta de äldre polska vagnarna samt köpa nya, både franska och inhemska för att höja standarden inkl lågt golv för barnvagnar och rörelsehindrade.

Finns mycket mer att säga om både Polen och Warsawa och jag avslutar där jag började: Det här landet andas en optimism och ett allmänt (inte bara ekonomiskt) uppsving inkl en framåtanda som får svensk stadsbyggnad och arkitektur att vara allmänt på dekis och tillbakagång (med vissa få undantag) i jämförelse : (

Heja Polen, ni är värda all framtidstro efter allt det förtryck ni fått stå ut med. Go for it! : )
 0
Nekav (11 Januari 2012 10:50):
Polen = Vågar mera, mindre regler för byggande, eller??
Aningen bättre smak (engligt mig :D.) ,mer levande är känslan jag får av Polen.

"Här två nya exklusiva lägenhetshus i den fashionabla delen av stan. Fin variation i stil." - Jag håller med! Den bilden gillar jag mest faktiskt. :P +Nedanför dessa (mer levande) husen ser man murar som gör det mer behagligt vid sidan av husen också, vilket är något bostads byggare bör tänka på ,alltid :D


"Här en byggnad med lyxlägenheter med pool på taket." - Egentligen borde det vara en norm att vanliga bostads hus byggs intressantare... inte enbart lyxhus. Varför byggs det inte på den nivån som standard istället för låda. Kan det inte vara lika lätt att bygga så som låg standard? istället för de "grå" lådorna :P

Johan Eriksson:
"Stalin väljer skyskrapan som "en present" till polackerna. Att leva under dess skugga 1953-1989 var mest en skymf och en maktuppvisning, en fallos från Moskva." Oj! :O ... Sällan makthavare lyssnar på folket , vare sig det är Stalin eller svenska politiker.... politik = teater för folket, som i sin tur tror att teatern är verklighet.
 0
Martin Ekdahl (11 Januari 2012 11:10):
Lite OT: @Johan E. Vi måste skilja på tyskar och vad tyskar gjorde under nazismen. Jag värjer mig mot ord som "tysksvin" då det kan kopplas till dagens tyskar (vilka inte har någon skuld i vad som hände i Warsawa eller annorstädes under andra världskriget).
 0
Johan Eriksson (11 Januari 2012 11:54):
Ja förlåt då men jag ser ingen anledning att inte uttrycka min avsky för dåtidens nazister så mycket skada som de gjorde. Tror folk kan se skillnad på tyskar då och tyskar idag....!?

Har ändrad i texten till "...de dåvarande...."
+1
Pawel Flato (11 Januari 2012 16:38):
@Johan Eriksson

Tackar för fyllig kommentar. Apråpå att det tog så väldigt lång tid att färdigställa tunnelbanan i Warszawa så hade det även att göra med stora tekniska problem p.g.a att marken egentligen inte är så lämplig för tunnlar. Till skillnad från Stockholm, som ligger på berggrund, så ligger Warszawa på sand.

Rent generellt känns bilden i Sverige av Polen m.fl forna öststater som väldigt föråldrad. Naturligtvis brottas Polen fortfarande med stora problem. Det tar lång tid att hinna ikapp efter 2:a världskrigets förödelse och de påföljande 40 åren i den kommunistiska frysboxen.
Som sagt finns energin och framåtandan. Frågan är om den långa freden och sedan länge växande och höga välståndet i Sverige måste leda till att energin, lusten och kreativiteten sinar? Tyvärr tycks det så.


@Nekav:
Gillar också bilden med stilblandningen väldigt mycket.
Stramt och soft sida vid sida. Sådan variation på nybyggen är i princip omöjlig att hitta i Stockholm.
 0
Nekav (11 Januari 2012 17:56):
Pawel:
:D Jappi jappi! Mer levande ,roligare att se, ser helt enkelt mer TRIVSAMT ut ^^ nyttigt för själen med blandningen.
 0
Nekav (11 Januari 2012 18:02):
Wow vänta nu glömde kommentera vad du sa Pawel....
Att "Frågan är om den långa freden och sedan länge växande och höga välståndet i Sverige måste leda till att energin, lusten och kreativiteten sinar? Tyvärr tycks det så."

Det är SÅÅÅÅ precis rätt!!! Där har du verkligen prickat rätt med iaktagelsen. Sverige har blivit lamt... för mycket lugn har gjort att folket glömt kämparviljan och att vara vakna!!! pengarna har satt folket i en cirkel av sömn.

Glad att du skrev det!
 0
M (12 Januari 2012 02:47):
Warsawa= flest IPO:s i hela Europa, det vill säga fler än: London, Frankfurt och Paris m.m. Staden är Östeuropas finanscentrum nummer ett, före Moskva och så har det varit i flertalet år vilket tillsammans med en internationellt mått mätt stor (väsentligt större än någon stad i skandinaven) dragningskraft i annan form av arbete lett till denna "byggboom" med diverse skyskrapor t.e.x. Det är förstås inget nytt utan så har det varit ända sedan slutet av 1800-talet. Slutsatsen är att det här är ett Frankfurt v2; visst det ser ut som att regionen liknar Stockholms men det finns fler utomstående faktorer som påverkar regionens utveckling vilket är detsamma med Frankfurt.

Fina bilder för övrigt.
Tack
+1
Martin Ekdahl (12 Januari 2012 16:34):
@Johan Eriksson. Nej, de tyskar som skövlade Warsawa och resten av världen kan vi avsky tillsammans. :)
+2
Anders Anttonen (12 Januari 2012 18:46):
Jag var en vecka i Warszawa för ett par år sen. Först när jag kom till Centrum tyckte jag det såg jättetrist ut. Men efter att ha sett det lilla som fanns kvar av äldre kvarter söder om Jerozolimskie så tycker jag att det har gjorts det bästa möjliga. Det lilla av bebyggelse från förra sekelskiftet som finns kvar har pietetsfullt restaurerats. Och så denna SKOG av höghus runt Kulturpalatset! Vi får inte glömma att Warszawa var en myllrande kulturstad med teatrar, caféer, varietéer jämställd med Wien, Prag och Budapest för hundra år sen. Den som letar efter jude-gettot blir besviken. Det lades en bombmatta över hela gettot som jämnades med marken. På platsen finns smala, höga slitna skivhus med stora gräsytor emellan, med små monument i gräsmattorna som antyder var gettot låg. Kulturpalatset och Plac Konstytucji, helt i socialistisk storslagenhet tyckte åtminstone jag var coolt. Rejält byggt i marmor. Staden verkar ha klarat sig bättre från kriget på andra sidan Wisla-floden. Warszawa är chic!
+1
Johan Eriksson (12 Januari 2012 20:14):
@Martin:

Ja man kan undra vad Hitler o gänget skulle tyckt om dagens miljömedvetna tyska ungdom, hippies och Love Parade mfl : )

De är onekligen helt olika generationer på alla tänkbara plan och det är talande att Berlin idag är en stor magnet för konst- och kulturmänniskor. Å andra sidan var inte staden Berlin ett starkt nazistiskt fäste före 1933, det var däremot kultur- o utelivet på 1920-talet.

@Anders:

"Staden verkar ha klarat sig bättre från kriget på andra sidan Wisla-floden"
-men inte lika upprustat va?

Nyfiken på Warszawas historia? -här två 3D videos från den kulturstad Anders ovan beskriver före kriget och hur det såg ut efter med endast 1000 personer kvar i stan....:

"Warszawa 1935": http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​KIfvUfbTdzo

"Destroyed warsaw in 1945": http:​/​/​www.​youtube.​com/​watch?​v=​Cxb5H77wYt0​

2012 kan man verkligen prata om en stad som rest sig....!
 0
Martin Ekdahl (13 Januari 2012 09:38):
@Johan Eriksson. När du säger det så undrar jag om inte Hitler rentav ogillade sin tids Berlin. Det var ju som sagt en stark kultur- och nöjesstad innan 1933, och en öppen stad dit många människor från världens alla hörn gärna reste. På caféerna diskuterades politik och på cabareterna drev man med makthavare. Hitler hade ju planer på att jämna hela staden med marken och ersätta med Speers "Germania". Det påstås till och med att Hitler satt i sin bunker och sade att det var bra att de allierade med sina bombningar av Berlin gjorde rivningsarbetet åt honom. :P
 0
Johan Eriksson (13 Januari 2012 14:49):
@Martin:

Du har helt rätt i allt utom en sak:
Den planerade "Nord-Süd axel" (Hitlers tänkta motsvarighet till Champs-Elysees komplett med triumfbåge fast förstås något större än den i Paris) var förvisso ett mycket stort projekt sett till byggnadsvolymerna, men inte geografiskt. Hitler o Speer riktade in sig på denna nya aveny med varsin ny stor järnvägsstation i var ände plus "Volkshalle", en groteskt uppförstorad variant av Pantheon i Rom där han skulle vråla till 180.000 pers, och andra överdrivet pampiga ministerier längs denna nya gata. Men resten av Berlin sket han i! Okey några breddningar av några huvudgator där de tvärade axeln men precis som i hans politik så levde han i en fantasivärld där det enda av värde i Berlin enligt honom tycks ha varit nord-süd-axeln och den tvärande Unter den Linden och dess fortsättning västerut genom Tiergarten.

Här bild på modell av "Germania" med "Volkshalle" i fonden och som ni ser så kryllar det av gamla små stenstadskvarter med gårdshus på sidorna om den nya avenyn: http:​/​/​upload.​wikimedia.​org/​wikipedia/​commons/​4/​40​/​Bun.​.​

Budskapet är tydligt: makten ska synas och vara överdriven i skala, ni det s k "folket" ska tjäna makten i samma gamla 1800-tals hus som förr! T o m Sthlm hade radikalare lamellplaner inkl indragna fasadlinjer/breddade gator än Berlin vid samma tid!

Enligt samma plan skulle Brandenburger Tor kapas för att underlätta för bilismen: http:​/​/​kunst.​gymszbad.​de/​nationalsozialismus/​architekt.​.​ och 1937 började man riva bostadshus några hundra meter sydväst om Potsdamer Plats för "Haus des fremdenverkehrs" vid nya "Runde Platz": http:​/​/​kunst.​gymszbad.​de/​nationalsozialismus/​architekt.​.​

Denna byggnad var egentligen det enda som blev färdigbyggd innan resurserna omfördelades till byggande av skyddsrum istället, bild 1959 före rivning: http:​/​/​einestages.​spiegel.​de/​hund-​images/​20​0​8/​0​8/​23/​65.​.​

Vare sig denna byggnad eller följande skadades inte eller bara i mycket liten grad: Brandenburger Tor, Funkturm (Göbells propaganda radiomast), Hitlers Rikskansli, Siegessäule, Tempelhof, Olympiastadion, Reichsluftfahrtministerium (innehåller idag tvs ekonomidepartmentet i Görings gamla skrytbygge) eller Riksdagshuset jämfört med bostadshusen där var 3e lägenhet bombats sönder 1945!

Fast nu kanske man skulle hålla sig till Warszawa.... ; )
 0
Frasse (13 Januari 2012 15:29):
@Johan Erikssson
"Fast nu kanske man skulle hålla sig till Warsawa..."

För att ändå skapa en röd tråd kan man ju jämföra Volkshalle med det faktiskt byggda Kulturpalatset i Warsawa.
 0
Jan Wiklund (15 Januari 2012 14:52):
Det verkar inte vara så mycket av det nybyggda som lever upp till Jan Gehls principer, se http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​11/​0​6/​promenadstader-​i-​praktike_​.​.​ - dvs stark variation i gatunivån. Det mesta verkar byggt enligt principen att det ska vara tjusigt på håll, och kanske framför allt på ritbordet.

Men å andra sidan kanske det går åt rätt håll i alla fall. Jag minns från mitt snabba besök i Warszawa för mer än tjugo år sen att hela stan såg ut som Farsta.
+1
Martin Ekdahl (15 Januari 2012 17:24):
@Johan E: Det var en riktigt intressant genomgång av Hitler/Speers planer.
 0
Pawel Flato (15 Januari 2012 21:53):
@Jan Wiklund

Visst är mycket byggt för att det ska vara tjusigt på håll. Och till stor del tycker jag man kan ha stor förståelse för detta. För det såg inte bara ut som Farsta utan det såg ut som Farsta utan en gnutta underhåll på flera decennier.

Men apråpå variation i gatunivån var det inte så tokigt på sina håll. I förorten som de första bilderna i inlägget kommer ifrån, Ursynow, fanns det påfallande mycket små butiker i husen längs de större lederna samt även på sidogatorna. Fullt med små närlivs, apotek, sko- och klädbutiker, matställen o.s.v. Däremot var det lite väl mycket luft mellan husen, inte så intimt direkt.
 0
Nekav (15 Januari 2012 22:32):
Att flytta till Polen skulle sitta mmmmmm nice :P :) :O
Skulle inte tacka nej... hoppas saker sker snabbare där, än här , med tanken på t.ex slussen och allt annat chicken trams lol.
Tänk om positiva modiga öppensinniga personer av en händelse skulle ta över allt i Sverige :O
näää alltså jag gillar helt enkelt det jag ser när det är så levande atmosfär. angående 2:a världskriget så är det inte det första jag tänker på när jag hör Polen.
Jag tänker på det vackra språket och ett grannland som borde komma sverige närmre ,trist att språk kan dela upp folk från folk!
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 9598 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 2024 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på BlueSky