Utskrift från www2.yimby.se
....

Årstad

 
Årstaberg är en knutpunkt mellan pendeltåg och spårvagn
Cirkeln markerar ett förtätningsmotiverat område inom radien av ett gångavstånd på 600 meter.

Årstaberg har möjlighet att bli en levande, tät blandstad eftersom förutsättningarna finns. Centralitet, knutpunkt för kollektivtrafiken, markreserv och gång-/cykelbro till Södermalm.

En planerad stadsdel väster om stationen riskerar nu att bara bli ett till monotont bostadsområde enligt DN.

Årstafältet

Årstafältet, öster om Årstaberg, förväntas enligt det vinnande förslaget i tävlingen bli tätbebyggt med närheten till kollektivtrafiken i Årstaberg som en bidragande faktor.

Årstafältet

Om man förväntar sig att få något liv på Årstafältet så bör man börja redan vid i epicenter av infrastukturen, i Årstaberg.

Butikslokaler i Årstaberg
De vackra butikslokalerna vid Skälderviksplan i Årstaberg är små guldgruvor för Stockholms hippa vintageälskare.

 1 Centaur Street, London
Detta nybyggda hus på 1 Centaur Street i London bevisar att man kan bygga nära spår.

Vad tycker ni? Är det inte nog med bostadsområden i Söderort. Bara en reklamfilm av Roy Andersson kan göra dem rättvisa. Jag tycker verkligen att det är läge att utnyttja de goda förutsättningarna och bygga en tät och blandad stadsdel runt Årstabergs station för en hållbar utveckling.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
+7
Gustav Svärd (14 Juni 2012 06:48):
Den där notisen från DN är skrämmande. Jag hoppas innerligt att staden, på alla nivåer och på alla sätt de kan, avfärdar denna ändring i planeringen. Bostadsområde får det absolut inte bli! Stadsdel är vad som behövs och vad som efterfrågas. 5-800 bostäder låter dessutom lite lågt i mina öron, fast det beror väl också på hur stort området som tänks bebyggas är.

Inom 600-metersradien på första bilden borde väl ändå c:a 3000 nya bostäder och lika många arbetsplatser få plats? Årstaberg är en kollektivtrafikknutpunkt vars betydelse kommer öka med Tvärbanans utbyggnad och med den högre frekvens av pendeltåg som Citybanan innebär. Årstaberg ligger direkt utanför den befintliga innerstan, i ett område som av RUFS och ÖP designeras som framtida innerstad. Årstaberg ligger mellan stadsutvecklingsområden i Lövholmen, Liljeholmen & Årstafältet samt inte långt från det urbana Midsommarkransen (som enligt planerna expanderar sin urbanitet till Telefonplan och binds ihop med urbana stråk med Aspudden).
Med tanke på allt detta får inte denna chans till ny tät, urban stadsdel förspillas!

till Exploateringskontoret:
säg NEJ till planerna på bostadsområdet! Visa att ni gör något bra också, inte bara viker er för byggbolagen med slätast idéer! Visa att ni har ett existensberättigande!

Kanske dags att lägga ner Exploateringskontoret och införliva funktionen i Stadsbyggnadskontoret. Dags att ge markanvisningarna först EFTER att en bra bygnad föreslagits, istället för att börja med att juridiskt bindande lova ett bolag att bygga x antal bostäder på en plats för att sedan plötsligt försöka förmå dem att bygga något bra på platsen. Stadsplanering och arkitekturen är inte bara bjäfs-bjäfs som är sekundärt till hur måna bostäder som byggs, formerna HAR en mycket stark funktion!
+4
Martin Ekdahl (14 Juni 2012 07:48):
Som gammal årstait känner jag mycket för området och har ofta funderat över hur det skulle kunna utvecklas vidare. Därför följde jag med stor spänning tävlingen om hur Årstafältet skulle gestaltas och hade en annan favorit än det vinnande förslaget. Men är detta resultatet av alla dessa tankar och förslag om fältets utveckling? 5-800 bostäder är katastrofalt lite och ett oförsvarligt slöseri med så värdefull mark på ett så pass viktigt läge. Som vanligt reduceras allting ned till en tunn vattensoppa. Av en ny stadsdel blev det ett litet bostadsområde. Gör om gör rätt!
 0
Daniel Holm (14 Juni 2012 08:15):
Martin: jag tror du blandar ihop saker nu... Årstafältet ligger en bra bit sydöst om stationen, detta inlägg handlar nog om området direkt väster om stationen.
+1
Jon Cederberg (14 Juni 2012 09:52):
@Daniel. Om man gå efter väderstreck så rör det sig om området norr om stationen på andra sidan spåren. Där finns redan goda förutsättningar för att bygga eftersom det är ett gammalt industriområde med existerande gator, Årstadal som förlängd innerstad, Nybodahöjden som dess motsats och en bro över till Tanto.

En förutsättning för etablering på Årstafältet, sydost om Årstabergs station, är direkt beroende av hur dessa stadsdelar bind samman på samma sätt som Östermalm fortfarande hade varit Ladugårdslandet om det inte varit för stadsbebyggelsen på Norrmalm.
 0
Jon Cederberg (14 Juni 2012 10:13):
Med en riktig förtätning mellan stadsdelarna utanför tullarna skulle dessa, som med anledning aldrig har lockat turister, bli lika levande och hållbara som innerstaden. Observera reservaten för riktiga parker, istället för barriärer i form av skogspartier. Att vara en City eller storstad handlar faktiskt om kvantitet av kvalitativ stadsmassa.

http:​/​/​www.​alternativstad.​nu/​resources/​sth1950​.​jpg
+3
Jan Wiklund (14 Juni 2012 13:05):
Ska vi göra en egen plan för området?

Givetvis då gjort på riktigt "Lindhagenvis", dvs stadsplan först, hus sedan. Först en plan med gator, parker och kvarter, som sen den som vill bygga får göra det i. Inte allt beslutat på en gång av samma instans, det blir garanterat tråkigt.

Det kan vara kul att då samtidigt ha en diskussion om planbestämmelser. I princip bör vad som helst få byggas, men en del restriktioner bör man ha. Typ viss minimitakhöjd i nedersta våningen så att det går att ha publika verksamheter där. Eller viss maxyta tomtmark per våningsyta.
 0
Jon Cederberg (14 Juni 2012 14:59):
Ja, det är en bra idé. Att Nybodahöjden är en symbol för den apartheidstruktur som Stockholms ytterstad fastnat i snackade vi ju om redan för tio år sen. Det skulle vara intressant att ta fram en metod att avisolera isolerande enklaver. Något man skulle kunna lansera i Palestina när/ om de israeliska bosättningarna, som är byggda precis så, ska demokratiseras i framtiden.
+1
Emanuel Alfredsson (14 Juni 2012 18:56):
Jon, förstora gärna din stockholmskarta något. Den är jätteliten just nu.
 0
Gustav Svärd (15 Juni 2012 06:24):
Emanuel: vad menar du med det? Jag får intrycket att du menar att Jon inte känner till/bryr sig om mer än Innerstan och de innersta förorterna. I så fall förstår jag i sin tur inte vad du får den uppfattningen från.
 0
Anders Gardebring (15 Juni 2012 10:40):
Gustav:
Emanuel syftar nog på Jon:s länkning tidigare i tråden.. :)
http:​/​/​www.​alternativstad.​nu/​resources/​sth1950​.​jpg
+1
Jan Wiklund (15 Juni 2012 11:31):
Emanuel: Skicka mig din epostadress ska du få stockholmskartan i tryckbar form. Inga fler detaljer dock.
jawi(at)tele2.se
 0
Gustav Svärd (15 Juni 2012 12:48):
Anders & Emanuel
Nu hänger jag med! Mea culpa. Mitt humör var väl inte riktigt på topp precis efter jag vaknat.
+2
Nekav (16 Juni 2012 23:11):
Svärd lever upp till sitt efternamn :D
Mycket bra den första kommentaren!
Å såklar bra artikel!
:P
+5
Rasmus (20 Juni 2012 20:09):
Jag tycker man kan ge fastighetsägaren (som är den som vill riva och bygga nytt på platsen) rätten att bygga 800 lägenheter på sin befintliga tomtmark på villkor att de inte river befintliga byggnader och behåller alla lokalerna som verksamhetslokaler samt ökar mängden yta för verksamhetslokaler med 10%.

Principen ska vara riv inget addera bara. Resultatet blir då per automatik att man tvingas skapa mer spännande och unik arkitektur samt att det blir mer blandstad.
 0
Linda (12 Februari 2013 19:37):
Hej. Någon som vet vart man kan vända sig om man vill hyra butikslokal på Skälderviksplan ,Årsta?!
 0
Jon Cederberg (13 Februari 2013 17:04):
Det är sannolikt HSB som är hyresvärd. Gå dit och fråga i Caféet vem de hyr av.
+1
Lasse (17 April 2013 18:52):
Skapa ett Central Park på Årstafältet. Bostadshus runt om i tex hästskoform. Plantera många träd , för att snabbt få en parkkänsla. Närmast parken terasshus. Högre runt om. På gamla länken och mot Östbergavägen högre hus som kopplar Östbergahöjden och de högre husen vid Sandfjärdsgatan. I parken anläggs gångvägar , cykelstråk, motionsslingor och cafeer. Utomhusteater lekplatser bollplaner . Kort sagt ett område med möjligheter till träffpunkter och gemenskap. Vad gäller bostadsbygget i Sthlmsområdet måste ALLA kommuner hjälpa till att bygga. Man kanske kan samarbeta mer över kommungränserna.
En grön lunga på Årstafältet vore fantastiskt.
 0
Martin Ekdahl (18 April 2013 10:18):
Lasse: Men då skall det också vara tät bebyggelse.
+1
Niklas Öhrström (18 April 2013 12:28):
Lasse: Det är vad som planeras. Men man har ännu så länge glömt att exploatera längs med Huddingevägen och Östbergavägen i syd. Förhoppningsvis får vi planer för detta snart.
+3
Christian S (21 Juli 2013 15:54):
Detta passerade mig förbi angående planering för årstabergs industriområde

http:​/​/​reginakevius.​se/​20​13/​0​6/​14/​beslut-​om-​forskola-​s.​.​
 0
Robin Andersson (19 Oktober 2013 09:29):
Equator arkitektkontor vann det parallella uppdraget. Finns det några nya skisser på detta?
 0
Anders (4 Mars 2014 08:30):
Spännande! Några nyheter kring detta?
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter