Utskrift från www2.yimby.se
....

Norrköping: En bildserie, del 1

 


 
Jag hade aldrig varit i Norrköping tidigare. Det var en plats jag bara åkt förbi, men under en vistelse ombord på en bogserbåt fick jag möjlighet att bekanta mig med staden. Det som slog mig när jag cyklade runt var att stadsmiljön kändes väldigt kompakt: Ena stunden var jag i en kvartersstad och tio minuter senare ute på rena bondelandet. Skillnaden mellan stad och natur kändes påtaglig.

Under mina utflykter passade jag på att fotografera olika stadsmiljöer och gamla industribyggnader som jag tyckte var intressanta eller fina på något sätt.




 


Rådhuset med statyn av S:t Olof längst uppe på tornet (som även pryder stadsvapnet) …


…och passande nog även gett namn åt bogserbåten …


Vid Drottninggatan vittnar de pampiga jugendkvarteren om en period av ekonomiskt välstånd


Om man bortser från gatunivån ger byggnaderna intrycket av en mångdubbelt större stad


Mitt i Motala ström finns en fontän, som även är vackert belyst på kvällen. Detta kanske vore något även för Stockholm? 


Något som är vanligt i Norrköping (förutom graffiti) är skyltar som informerar om när byggnader är uppförda. Detta är något jag kan sakna i andra städer . Genom att sätta upp en enkel skylt skulle även ängsliga personer slippa ovissheten i huruvida en byggnad är ”autentisk”, förvanskad, ett uttryck för byggnadstradition eller bara en ”falsk” Disneyland-pastisch …


Graffiti på en igenmurad bottenvåning invid en cykelbana. Trevliga balkonger.




Det här huset skulle nog lika väl ha kunnat ligga i Greenwich Village som Provence


En intressant passage och smidig genväg. Notera årtalsskylten till vänster.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Anders Ryding (1 December 2012 10:51):
Jag har viss anknytning till Norrköping och har varit mycket i stan ända sedan barnsben. Tycker det är en mycket vacker stad med oförtjänt dåligt rykte. Jag saknar dock ett levande torg och så tycker jag att det är ett misstag med alla dessa gallerior eftersom det tar bort folklivet från gatorna så staden blir väldigt ödslig. Har också lite svårt för dialekten men det får väl diskuteras i nåt annat forum.
 0
Lars (1 December 2012 12:22):
Byggnadsminnen från en tid då de välbärgade hade smak...
 0
Karl (1 December 2012 12:38):
Ja, jag uppskattar också Norrköping - trots att innerstaden fullständigt skövlades där som överallt känns staden fortfarande urban på ett sätt som få andra jämförbara städer i Sverige gör.
 0
Rasmus Larsson (1 December 2012 21:23):
Norrköping är en av Sveriges mycket få urbana städer tack vara sin historia som betydande industri och hamnstad. En mycket liten storstad kan man säga.

Kontrasten mot systerstaden Linköping är rätt stor där Linköping är precis tvärtom, väldigt provinisell med en historia av statligt, kyrkligt och militärt administrativt centrum men väldigt lite industri och handel. En mycket stor småstad.
 0
Martin Ekdahl (2 December 2012 19:41):
Trevliga bilder. Tack Olof! Passande förresten att du skrev om S:t Olofs egen stad. ;)
 0
Jonas German (2 December 2012 21:11):
Tack för intressant länk Anders. Den analysen stämmer på pricken tycker jag (Norrköpingsbo sedan 5 år).
 0
Jörgen Sundström (2 December 2012 22:06):
Jag bodde i Norrköping ett par år när jag var liten. Hageby 1968 och Jursla 1969. Minns att det revs mycket i staden då. Det fanns någon som gjorde trämodeller av alla hus som revs på den tiden. Är det någon här som vet mer om honom?
 0
Jonas German (2 December 2012 22:06):
En annan jämförelse med grannstaden Linköping är utnyttjande av torgen i städerna. Linköping har 4 (minst) centralt belägna torgytor, av dessa används 3 (Gyllentorget, Trädgårdstorget och Stora torget) till handel och (sommartid) uteservering. Hospitalstorget används huvudsakligen till parkering (men med en servering, har jag för mig). Motsvarande i Norrköping är också 4 torg. Här används Gamla torget till ingenting (en scen finns där några dagar under stadsfestivalen i augusti, annars är det öde). Tyska torget får en julgran och en det spolas upp en liten skridskobana om det blir kallt plus en korvkiosk, annars är det en plats man passerar ibland så det är inte helt öde (tredje bilden är tagen från Tyska torget). Nya torget utgörs huvudsakligen av parkeringsytor men också en liten tynande torghandel ett par dagar i veckan (fiskaren som är där varannan lördag är den stora behållningen!). Slutligen Stortorget som för mig är det mest anonyma, här delas ytan av parkering, kebab/pizza kiosk, returinsamling och park. Till Norrköpings försvar ska väl läggas att det vuxit upp något slags torg och saluhallsliknande i Knäppingsborgsområdet (näst sista bilden är därifrån)
 0
Jörgen Sundström (2 December 2012 22:13):
Det finns också många fina byggnader kvar som bilderna visar. Industrilandskapet är i en klass för sig.

Som Anders Almér skriver ovan gjordes en för stor och ensidig satsning på citygallerior som suger upp gatulivet. En stor förbättring skulle därför vara att riva bort några av dessa och bygga stadskvarter istället.
 0
Jan Wiklund (3 December 2012 10:51):
Trevligt att höra. När jag flyttade från Norrköping 1969 för att plugga i Stockholm hade jag en känsla av att hela stan bestod av avrivna tomter med parkeringsplatser. Sen dess har jag bara besökt Norrköping som hastigast då och då.

Tyvärr har man inte tagit vara särskilt mycket på den positiva traditionen. När man byggde nytt på 40-, 50- och 60-talen i alla fall var det vanliga förorter som gällde. Mitt första sommarjobb 1965 bestod för övrigt i att blanda betong för en förskräcklig konstruktion söder om stan, se bild på http:​/​/​norrkoping70​80​.​forum24.​se/​norrkoping70​80​-​about3.​.​
 0
Mattias Stenberg (5 December 2012 14:32):
Det är alltid roligt med ett utifrån-perspektiv på ens hemstad. Hör av dig nästa gång du är i Norrköping så kan vi ta en promenad, det finns en hel del spännande urbana miljöer som man kan utforska.
 0
Benny H (11 December 2012 13:13):
Trevligt att ni uppmärksammar mindre städer i Sverige! Ni kanske skulle ha det som en stående punkt en gång i månaden för städer med mera än 50 tusen invånare där det trots allt händer en hel del. T ex här i Växjö byggs det mycket även om bakåtsträvarna i vanlig ordning gör allt för att bromsa!
 0
Martin Ek (11 December 2012 21:33):
Att artiklarna kommer upp är en följd av att medlemmar känner att de vill dela med sig eller argumentera kring någonting. Ifall du vill lyfta fram Växjö är du välkommen att gå ut, ta ett par bilder och författa en intressant text. Jag välkomnar också fler artiklar som den ovan. Den kommer definitivt göra mitt nästa besök i Norrköping mer givande!
 0
Olof Antonson (12 December 2012 19:38):
Jag la upp inlägget på Yimby Göteborg från början, men vad kul att ni publicerade det här också. I skrivande stund håller jag på med nästa del som kommer att handla lite om industrilandskapet.
 0
Anders Norén (13 December 2012 09:40):
Olof A: Sådana här "allmänna" artiklar är väl lämpligast att de sampubliceras över hela Yimby? Med samma kommentarsfält?
 0
Olof Antonson (13 December 2012 19:24):
Ja, så borde det vara, Anders. Bra exempel där detta skapat intressanta diskussioner är ju bokcirklarna med Jane Jacobs och Ola Anderssons böcker. Frågan är man skulle kunna integrera de olika Yimby-sidorna bättre eller koppla dem till en mer allmän Yimby-startsida? Stockholm och Göteborg har ett ganska konstant flöde av blogginlägg, men för Malmö och Uppsala (och framtida nystartade sidor) skulle dessa allmänna inlägg göra mycket.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8661 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Jane blir opera
1 November 04:10 av Melvin Bowers
Uthyrningsdel
22 Oktober 13:49 av Lola Ewint
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl

@yimbysthlm på Twitter