Utskrift från www2.yimby.se
....

YIMBY i Studio Ett om överklaganden

 


I dagens Studio Ett i Sveriges Radio P1 medverkade Nätverket YIMBY där vi diskuterade överklagandeproblematiken tillsammans med Ulf Ulf Perbo, (KD), statssekreterare hos bostadsminister Stefan Attefall samt Richard Murray, ordförande i Förbundet för Ekoparken.

Klicka här för att komma till Studio Ett där du kan lyssna på inslaget.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Göteborg, Yimby Malmö och Yimby Uppsala.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
+1
Niklas Öhrström (13 Augusti 2013 21:55):
Murray menar att Stockholm ska skaffa sig markreserver. Frågan är vad han menar med det? Om forslaget är att bygga samman förorter (dvs i de markreserver som skiljer förorterna åt) skulle han nog protestera.

Och han ondgör sig över förtätningar i befintliga bostadsområden.

Då återstår bara för kommunen att inkorporera mark längre och längre ut, vilket innebär mer och mer bilberoende. Det är så de falska miljövännerna resonerar.
+2
Hannes Johansson (13 Augusti 2013 22:49):
De är som sagt inte "miljövänner", utan de ser efter sina egna särintressen. De är intresserade av att bevara en miljö som är för dem fördelaktiga eller som har sentimentalt värde för dem själva. På bekostnad av natur, stad och bostadssökande.
 0
David Nylund (13 Augusti 2013 23:20):
Jag tycker du fick fram poängerna bra Anders, och tror att att många icke-engagerade tyckte det också. Jag gillade särskilt poängen med stadsplaner i slutet, även om den kom utanför själva diskussionen. Murray gjorde dock inte heller illa ifrån sig, och tillhör man dem som vill bevara saker som de är fick man nog inte sin världsbild omskakad.

Vi får hoppas att regeringen lyckas i ambitionen att minska antalet överklaganden, liksom att vi kan få upp planerna på lite mer övergripande nivå.
+2
Jan Wiklund (15 Augusti 2013 11:21):
Jag tror att Murray har präglats av det brutalistiska 60-talet och resonerar utifrån premissen att "ger man dom ett lillfinger tar dom snart hela armen". Följaktligen måste man motsätta sig alla exploateringsförslag, oavsett hur de ser ut. Jag känner honom ju ganska väl och tycker mig ha märkt det på anföranden han har hållit.

Problemet, som Murray inte ser, är att polsk riksdag inte löser några problem. Säger man nej till allt slutar alla seriösa människor som måste lösa problem att lyssna på en.

Vilket inte innebär att man ska säga ja till allt, eller tro sig kompromissa om man säger ja till hälften. Det Yimby lyckas med, tycker jag, är att lösa motpartens problem fast på ett bättre sätt än motparten. Ja, vi löser även Murrays problem, även om Murray inte har märkt det än. Men det kommer!
 0
Daniel (15 Augusti 2013 14:11):
Stockholmsområdet har ju i praktiken väldigt stora markreserver överallt utan att röra dessa värdefulla områden. Problemet är väl bara att just där folk bor så är det alltid som mest värdefull för just dom som bor där. Även om den faktiska användningen av det där jättevärdefulla området är i praktiken noll.
 0
Jan Wiklund (15 Augusti 2013 16:36):
Daniel: Det finns även reserver som borde kunna röras, se Lindhagenplanen 2.0, http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​12/​0​9/​lindhagenplanen-​2.​0​_​1310​.​h.​.​
 0
Daniel (15 Augusti 2013 16:42):
@Jan. Men inte kan man såga ner Luddes favoritpisseträd? :)
 0
Jan Wiklund (16 Augusti 2013 13:01):
Daniel: Behandlar man människor som oansvariga barn uppträder dom som oansvariga barn. Behandlar man människor som seriösa blir de seriösa. Det är en gammal pedagogisk sanning som tyvärr alltför få politiker har tagit till sig.
 0
Daniel (16 Augusti 2013 16:39):
Det där med att behandla vissa som seriöst och att det skulle betala tillbaka sig fungerar med varierande kvalitet. Det vet alla som har varit engagerade i en brf-förening. Har varit med om när den stora striden på ett årsmöte blir ifall man ska såga ner en buske i framtiden eller inte för att någons katt gillar att titta på fåglarna i busken, medan någon annan upplever otrygghet med en sådan stor buske. Eller när någon får för sig att inga företag får dra av moms bara för att dom själva inte får det.
Väldigt många människor hamnar i min-stadiet helt plötsligt utan förvarning i vuxen ålder och blir helt oresonliga. Sedan är många politiker också oresonliga, men det är ju också därför just det ordet finns, för att förklara det beteendet.
 0
Sven Renquist (17 Augusti 2013 08:04):
Daniel, intressant. Då förstår man varför inte kommunismen funkade. Fabrikernas självstyrande arbetarråd påminner ju till form och idé om bostadsrättsföreningar.
 0
Jan Wiklund (17 Augusti 2013 22:57):
Daniel: Undantag finns förstås. Men min erfarenhet är att dom är undantag och brukar behandlas som rättshaverister och slussas åt sidan av majoriteten. Åtminstone i min bostadsrättsförening.
 0
David Nylund (18 Augusti 2013 08:56):
Problemet, Jan, är ju att det inte behövs mer än någon enstaka för att dra igång en överklagandeprocess. Det är inte som i en förening att man bara kan lyssna på en avvikande röst och sen följa majoritetens vilja.
 0
Jan Wiklund (19 Augusti 2013 09:52):
Visst är det ett problem, David. Polsk riksdag, som jag beskrev det som i artikeln http:​/​/​www.​yimby.​se/​20​13/​0​4/​lindhagenplanens-​demokrat_​.​.​
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8649 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter