Utskrift från www2.yimby.se
....

Videoföreläsning: Vykort från Utopia

 


Den 18 september höll arkitekten Ola Andersson en föreläsning i Göteborg kring sin bok Vykort från Utopia (som vi uppmärksammade i en studiecirkel förra våren). Arkitektnätverket Archileaks stod bakom arrangemanget, och för oss som inte kunde närvara filmades tillställningen.

Videoklippet är omkring två timmar långt, och ungefär hälften av tiden upptas av Ola Anderssons föreläsning. Den resterande delen utgörs av ett panelsamtal kring boken, urbanitet och att bygga stad i allmänhet. Utöver författaren själv medverkar även:

Anna-Johanna Klasander, Arkitekt WHITE

Bengt Carlsson, Universitetslektor stadsbyggnad, CHALMERS

Cecilia Strömer, Chef stadsutvecklingsenheten, Park & Natur


Yimbys studiecirkel om Vykort från Utopia i sin helhet:
1. Introduktion
2. Utopier och arkitekter
3. Medborgarnas stad och maktens anläggningar
4. Fallet Stockholm
5. Vår stad

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Malmö och Yimby Uppsala.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Jon Cederberg (28 Oktober 2013 14:17):
+1
Jon Cederberg (28 Oktober 2013 14:45):
Väldigt smart att visa att den modernistiska stadsplaneringen, i motsats till hur den förespråkats, inte är modernare än den urbana utan bygger på en gammal tradition av totalitärt dikterade anläggningar.
 0
Alf . (28 Oktober 2013 16:58):
Det pratades om att koppla ihop Rinkeby och Bromsten.
En bra ihop koppling borde vara Rinkebystråket ner till Norra vägen i Bromsten. Samtidigt kopplar man ihop Rinkeby allè med Rinkebystråket och en väg över till Stora Ursvik. Då blir det en bra korsning och flöde igenom två stora gator i Rinkeby som man kan bygga verksamheter vid som de gör nu på Rinkebystråket.

Villa ägarna i Bromsten skulle nog starta kravaller om ett sånt förslag skulle bli realiserat. Men det är ett nimby problem.

Söderort är 40 små(små marknader)centrum utsatta efter tunnelbanan ?
Till skillnad mot Malmö som är en sammanhängande marknad.
Stämmer det, finns det 40 olika, likadana syltor i Söderort.


Tilläggas kan att han pratade om marknader, det blir större marknad och mer specialisering i Rinkeby och Bromsten om de kopplas ihop. Summan blir större än delarna. 1+1=3

Det samma borde gälla om man kopplar ihop Söderort med Västerort med förbifarten? Norra och södra Stockholms största (ungefär) handelsplatser hamnar nära varandra. 10+10=50.
 0
Jon Cederberg (28 Oktober 2013 18:14):
Söderort behöver, som Andersson antydde, över huvudtaget kopplas ihop med sig själv. Jämförelsen med Malmö är helt relevant och det handlar inte om att syltorna är lika dana utan om att i varje isolerad förort finns det bara ett begränsat potential för verksamheter om det ens skulle finnas lokaler i fördelaktiga lägen, vilket de sällan gör. Det bor lika många i Söderort som i Malmö stad. Utöver basservicen med syltor, livs, frisörer, tatuerare, pizzerior och som finns överallt finns i Malmö även en uppsjö av detaljister som aldrig skulle komma på tanken att etablera sig i ett modernistiskt/ segregerat bostadsområde. Om man tar liknelsen ett steg vidare kan man se att det bor lika många i Skåne som i Köpenhamn och att utbudet där är över varje statisktikers förmåga att räkna gör ju inte bara att den utses till Världens bästa stad i internationella mätningar utan att den i sig ger Danmark ett välstånd jämförbart med Norges olja. U-länder kan tacka naturtillgångar för eventuell utveckling, i-länder kan skapa tillväxt genom att vidareutveckla produkter men rikedomen att ha de urbana kvaliteter som bara stora städer kan erbjuda gör att fler tjänster och yrkestillfällen skapas än någon nationalekonom kan planera. Köpenhamn, men inte Danmark befinner sig på den internationella marknaden.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter