Utskrift från www2.yimby.se
....

YIMBY lämnar in yttrande om Konsthallen 3 vid Liljevalchs

 


En tillbyggnad planeras till Liljevalchs konsthall på Djugården. YIMBY Stockholm har lämnat in ett yttrande. Plandokumenten finns här.

YIMBY har inga invändningar mot byggnadens placering och delar planbeskrivningens bedömning att det är mycket positivt för området med en allmänt tillgänglig byggnad på fastigheten Konsthallen 4. Falkenbergsgatan är idag ett bakvatten som domineras av parkeringar, och dess potential som stråk är starkt underutnyttjad. I kombination med den trekantiga torgbildningen norr om byggnaden, som föreslås som skulpturpark, blir platsen en inbjudande entré till det framtida evenemangsområde som kan bli verklighet på det som idag är en stor parkering på ett av stadens bästa lägen vid vattnet.Byggnadens utformning bör emellertid ses över med tanke på det prominenta läget, väl synligt från Skeppsholmen, Blasieholmen, Strandvägen och Söders höjder. Tillsammans med det föreslagna Nobelhuset riskerar det att etablera en axel av monolitisk kubarkitektur som kommer att kvarstå under många år som vår tids svar på Nationalmuseum och Nordiska museet.Vi vill också varna för risken att renderingarna inte motsvarar den färdiga byggnaden, som avses uppföras i platsgjuten betong och därför troligen inte får den kritvita färgen som arkitekten tänkt sig. Byggnadens avvisande släta fasader, som för tankarna mer till ett befästningsverk än en kulturbyggnad, signalerar motsatsen till planens ambition att göra gatan inbjudande, och ger i vår mening ett daterat intryck.Den kubiska formen må ha känts modern för tidigare generationer, men det är trots allt 100 år sedan kvarteret hette Fyrkanten.

YIMBY:s yttrande som PDF.
Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Daniel K (18 April 2015 14:48):
Hjälp, där skulle inte jag våga gå. Ser livsfarligt ut!
 0
Bengt O.Karlsson (18 April 2015 18:18):
Vi vill också varna för risken att renderingarna inte motsvarar den färdiga byggnaden Sent skall "syndaren" vakna!. Det där gäller väl de flesta arkitektoniska projekt och aldrig mer än på "nya Slussen"....

Men ert (vårt) yttrande om Liljevalchs ställer jag fullständigt upp på.
 0
Krister Malmqvist (19 April 2015 08:36):
Kan dagens arkitekter enbart rita släta betongfasader modell skokartonger?
 0
Jan Wiklund (20 April 2015 13:02):
Krister: Vi har diskuterat detta utförligt på denna blogg utan att komma fram till något självklart svar. Mode bland ett litet antal inflytelserika arkitekter spelar nog en roll, liksom att det självklart blir billigare ju torftigare det är.

Eller åtminstone "har blivit" - fan vet om inte 3D-tekniken börjar erbjuda billiga möjligheter till variation? Fast det kanske ligger utanför de äldre etablerade arkitekternas och byggbolagens kompetens?
 0
Bo Lagerqvist (27 April 2015 23:19):
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8651 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.

@yimbysthlm på Twitter