Utskrift från www2.yimby.se
....

YIMBY lämnar in yttrande i tidigt samråd för Tellus Towers

 
YIMBY har lämnat in ett yttrande om detaljplan för Hägersten-Liljeholmen - Västberga 1:1, Midsommarkransen 1:1...
Du kan läsa vårt yttrande som PDF här
. Plandokumenten kan läsas här.

Sammanfattning

YIMBY ställer sig mycket positiva till att skapa en tät stadsdel i området genom överdäckning. Stockholm behöver växa på ett hållbart sätt, vilket innebär att bygga med god tillgång till kollektivtrafik som det här är fråga om. Tät bebyggelse skapar dessutom livskvalitet genom att ge underlag för god tillgång till service. Många lägenheter nära existerande kollektivtrafikinfrastruktur ersätter många bilar om samma antal lägenheter byggts i lägre hus på en långt större yta längre ut i länet.

Synpunkter

Läget lämpar sig bra för hög bebyggelse och det är utmärkt att två höga hus planeras. Det är även bra att man planerar för kvartersbebyggelse vilket ger ökade möjligheter till ett levande stadsliv med lokaler i bottenvåningen. Ännu bättre vore att i stället för att tala enbart om bostäder och service planera för blandstad med även kontor. Ett närmande till SL borde ske gällande de frågor de flesta boenden i stadsdelen oroar sig för, nämligen trängseln i tunnelbanan! Det är känt att ytterligare en uppgång är inplanerad i planen men det råder tveksamheter om placeringen och trafikvolymen. En mer konkret planvision av överdäckningen av tunnelbanan och hur man tänkt sig med ytterligare kollektiva förbindelser från Telefonplan mot stan samt övriga områden i Söderort borde visas inför det samrådet i oktober. 

Man får inte glömma att Tornen inte byggs i ingenstans, som man ibland kan få intrycket av ifrån kritiker. Ericssontornet som ligger alldeles bredvid de planerade tvillingskraporna Tellus Towers och nästan mitt på Telefonplan är början på ett spännande kluster på södra sidan på samma sätt som Kista redan finns för norra sidan. Vyn från Telefonplan är inte heller bara ett lågt bebyggt närområde utan även ett industriområde med en hel del högre byggnader (10-15 våningar). Så är det några som vill uppnå effektsökeri så är det de som väljer ut och lägger  fram fakta på ett sätt som skall få oss att tro på påståendet att Stockholm har en enhetlig stadsbild. Det är här en dynamisk plats med gott om utrymme för högre bebyggelse och spännande arkitektur. Tellus Tower blir ett välkommet spännande tillskott på samma sätt som Globen och Kaknästornet en gång var ikoniska nytillskott. Staden ska inte vara rädd för att våga pröva något nytt så länge tillskottet fungerar bra att integreras i den ubana väven.

 

Oavsett höjd och placering så är ändå mötet med gatuplan det avgörande för om husen bara stannar vid en spännande vy från långt håll eller blir ett bra tillskott i närmiljön. Kan husen tillföra värden som saknas, dvs ett bättre underlag för närservice i form av dagsbefolkning i form av kontor som gör att stadsdelen lever så pendlar också fler in och håller lunchrestauranger levande så det finns någonstans att äta för nattbefolkningen vid middagstid. Det kan tyckas som ett litet instick men det är avgörande att ha en bra balans i en stadsdel för att det varken ska bli sovstad på dagen eller kontorsöken på natten. SSM har tidigare visat på bra förståelse för problematiken med sina projekt i bland annat Liljeholmen där man också integrerat gatuplanen i stadsfronter med både handel för passerande och service för boende. Med tanke på projektets storlek så är rätt invärden viktigt för slutresultatet. YIMBY tror på det här projektet och ser fram emot att se hur projektet utvecklas framöver.

Gå med i YIMBY Stockholm
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Jan Wiklund (29 April 2018 13:48):
Nu är ju de här två glasburkarna minst av allt spännande. Men sånt ska ju inte avgöras på planstadiet, så jag hoppas att det kan bli bättre vid den arkitektoniska utformningen.
 0
Martin Ekdahl (30 April 2018 20:04):
Jag välkomnar fler höga byggnader i Stockholm. Utförandet är rätt fantasilöst. Höga lådor! Men som varm anhängare av skyskrapor ser jag ändå fram mot detta.
Samråd och Utställning i Stockholm
Detaljplaner som är på samråd eller utställning i Stockholms stad just nu:

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Stockholm:s 8647 medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

OM YIMBY
YIMBY är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Stockholm skall växa och utvecklas. Och vi vill att staden skall växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Tät blandstad är oerhört attraktiv, den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likriktade, glesa och trista bostadsöar som kräver bilanvändning. Här finns uppenbarligen ett fel som måste rättas till.

YIMBY vill vara en positiv röst i stadsbyggnadsdebatten. En röst som istället för att säga nej istället säger ja. Och när utvecklingen går åt fel håll så presenterar vi ett alternativ istället. YIMBY ser inte stadens utveckling som ett problem, utan som en möjlighet. Vi bejakar att staden växer.
Vi blir glada över att få nya grannar och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

YIMBY vill också att arkitekturen skall återfå sin förlorade roll i staden. Byggnader måste få synas och smyckas med intressant och utmanade arkitektur.

Mer information om oss
Gå med!

Om du har facebook kan du också gå med i vår grupp, "Stockholm är inte bullerbyn".

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Samråd om lägenheter längs Bredängsvägen
31 Oktober 2023 11:28 av Mårten Landström
Tumba Centrum
31 Oktober 2023 11:25 av Mårten Landström

@yimbysthlm på Twitter