Jag skulle väl vilja säga att en trädgårdsstad är en villastad, där byggnaderna mer eller mindre är placerade i tomtgräns. Alltså som en tät stadsmiljö, men med lägre exploateringsgrad , mestadels en-/få-familjehus.
Egentligen handlar väl begreppet "trädgårdsstad" om stadsbyggnad på makronivå. Lite som modernismens förorter. Att bygga en "stad" med de bästa av två världar; landsbygdens grönska och stadens "närhet". De enda "lyckade" trädgårdsstäderna är dock sådana som jag beskriver tidigare i inlägget.'
IMO så är det ingen större strukturell skillnad på hur man bygger en hållbar storstad eller hållbar småstad. En sammanhållen gatustruktur, så finmaskigt som möjligt, där alla stråk används av alla trafikslag, med bebyggelse som bidrar med folkliv och trygghet genom sin placering i tomtgräns, etc. etc. De stora skillnaderna är gatustrukturens storlek och exploateringsgraden. Dessutom finns det aspekter om tillgång till område för rekreation och aktivitet, vilket blir aktuellt ju mer utbredd staden är.