Johannes Westlund skrev:
Jag råkade diskutera stadsplanering med en polare på jobbet som tyckte att området vid läppstiftet är idealiskt för utveckling till urbant område med spektakulär skyline. Det är ju idag något av Göteborgs mest pinsamma områden. Det är vackert med älven, båtlivet och ligger otroligt centralt något stenkast från Nordstan, men är mest parkeringsplatser och dött. Här skulle man kunna utveckla en kärna med nöjesliv, bostäder och kontor inhyst i höga skyskrapor. Det skulle skapa en fin kontrast och motvikt till de klassiska kvarteren som ligger ett stenkast bort och utvidga centrum. Det blir också en naturlig länk vidare över älven eftersom både bron och älvsnabben ligger precis där. Viktigt är att man bygger skyskraporna så att de har öppna bottenvåningar med utrymme för extrovert affärsverksamhet, caféer och krogar blandat med butiker, så att det blir ett rikligt liv på gatorna. På något vänster får man ordna dit bra kollektivtrafik eller fixa en superb anslutning till Nils Eriksson. Parkeringstalet bör kunna hållas lågt. Jag vet att det är en vild vision, och det är antagligen därför jag instinktivt började älska den. Någon som har åsikter?
Reflekterade över det här området nu i veckan. Hade kollegor från Finland på besök på jobbet vid Lundbystrand ett par dagar. De bodde på Radisson SAS vid Drottningtorget (för 2700 SEK/natt o person, bokmässan någon?) och tog således taxi över GötaÄlvbron på fredagsmorgonen.
Det tycker jag är en av de roliga sakerna med nuvarande GötaÄlvbro, att den bjuder på rätt intressanta vyer i olika riktningar. Men samtidigt så tänker man att det som många tillfälliga besökare ser av vår stad är just de sidor vi själva inte hemmaturistar på om man säger så.
Och när området ligger insvept i et grått töcken, vilket det ibland gör, då känner man att den glimt som ges av Göteborg inte blir riktigt som man önskar (och som man vet finns på andra håll).
Alltså, att förtäta och förstadliga Frihamnen, Gullbergsvass och senare Ringön har inte bara praktiska värden (befolkningstäthet, stadsmässighet, blandstad!) utan även upplevelsevärden för göteborgare och besökare.
Den sträcka jag nämnde är lite av ett showroom för vår stad, för att nu använda marknadsföringsmässiga termer.
Och då tänker man att ett högrest stadsmiljö kring älven skulle vara en fin upplevelse för den korta turen över bron. Även i höstmörker så kan ju en sådan miljö göras riktigt läcker (eller kanske ännu mer så jämfört med i solgass) med olika former av ljussättning, effekt av älvens vatten, och så vidare.
By the way, nu är ju ett nytt Radisson-hotell på g på Lindholmen, vilket antagligen är mkt efterlängtat då gångavstånd ges för de talrika tillfälliga besökarna på Lindholmen och Lundbystrand.
Senast ändrad 30 september 2012 18:42